Dit recept vond ik op de website van Zonnatura. Ik ben reuze enthousiast over de meeste producten van Zonnatura, maar helaas moest ik dit recept toch wat aanpassen. In het origineel wordt gebruik gemaakt van een pak linzen met wortel, alleen hier is zonnebloemolie in gebruikt. Ik gebruik zelf liever geen zonnebloemolie. Daarom heb ik gekozen voor voorgekookte linzen uit een potje en niet uit blik, omdat er in blik stoffen zitten die je hormonen in de war schoppen. Daarom probeer ik zoveel mogelijk producten uit blik te vermijden.
Als ik geen eigengemaakte bouillonpoeder heb, neem ik die van Zonnatura. Toch probeer ik het zoveel mogelijk zelf te maken, omdat in bouillonblokjes gistextract (=smaakversterker) zit en ook gebruik wordt gemaakt van gedemineraliseerd zout. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk zout te gebruiken waar de natuurlijke mineralen nog in zitten, zoals Keltisch zeezout.
Wat zit erin?
150 gram voorgekookte linzen, uit glas
100 gram worteltjes, in plakjes gekookt
1 grote sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
30 gr verse gehakte gember, fijngehakt
40 gr tomaten puree, uit glas
½ rode peper. fijngesneden
2 limoen bladeren
2 el masala curry poeder
1 eetlepel kruidenbouillonpoeder (liefst zelfgemaakt anders Zonnatura knoflook kruiden)
2 el olijfolie
1 blikje kokosmelk
5 dl room
3 dl water
Hoe maak je het?
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot, gember en de knoflook. Voeg hierna de tomatenpuree en de currypoeder toe en verwarm dit nog even door. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat dit 25 minuten zachtjes koken. Blender 2/3 van de soep en voeg de rest hier weer aan toe. Mocht de soep iets te dik zijn geworden voeg dan eventueel een klein beetje water toe. Proef de soep en breng deze eventueel nog wat verder op smaak met peper en Keltisch zeezout.
Optioneel: Snijd blokjes van een stevig stuk volkoren (spelt)brood en laat deze op een middel hoog vuur in wat olijfolie goudbruin en krokant worden.