pannenkoekjeshavermoutIk vond dit recept op deze leuke website, waar nog veel meer recepten met havermout staan. De reden dat ik op zoek ging naar leuke recepten, is dat havermout heel erg gezond is, maar ik een slechte herinnering heb aan havermout en het daarom eigenlijk bij mij thuis niet meer op het menu staat. Ik ken havermout alleen maar als pap en als kind had gruwelde ik van alles waar warme melk in zat brrrrrr.

Havermout is van nature glutenvrij en daarom geschikt voor iedereen met een glutenallergie. Havermout helpt je ook met afvallen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen door je lichaam, waardoor er geen piek in de suikerspiegel ontstaat. Havermout bevat ook veel vezels, wat weer goed is voor je darmen en de bijzondere vezels: betaglucanen hebben de eigenschap om vocht en vet aan zich te binden en dat is fijn als je wat vet kwijt wilt of vocht vasthoudt. Door de vezels heb je ook langer een vol gevoel, dus havermout is perfect als ontbijt of lunch. Havermout bevat ook veel antioxidanten, bijvoorbeeld polyfenolen die ook in rode wijn voorkomen. Natuurlijk is dat voor velen onder ons geen enkele reden om ons glaasje rode wijn te vervangen, maar het is wel fijn dat dit toffe stofje dat er onder andere voor zorgt dat je er langer jong uit blijft zien, ook in je havermoutpapje voorkomt!

Dat papje vond ik zelf dus niet zo lekker, maar gelukkig vond ik goddelijke alternatieven voor de havermoutpap op mindyourfeed.nl, waar je overigens nog meer heerlijke voedzame recepten kunt vinden. Ik heb deze ertussenuit gevist, als lekker stevig ontbijtalternatief voor brood. Heerlijk voor een zondag- of zaterdagochtend wanneer je net iets meer tijd hebt voor het ontbijt.

Wat zit erin?

Voor 6 pannenkoekjes:
50 gram havermout
50 gram boekweitmeel
100 ml amandelmelk, ongezoet (liefst eigengemaakt)
2 eieren
2 peren
1 vanillestokje
1 tl bakpoeder
1 theelepel kaneel
handje walnoten, grof gehakt
kokosolie

Hoe maak je het?

Maak eerst de perencompot. Als je peren nog niet rijp zijn, kun je ze schillen en vervolgens 1 tot 2 minuten koken in een klein laagje water. Even laten afkoelen en dan tot een compote prakken. Als je peren wel rijp zijn, kun je ze direct tot een compote prakken. Zet klaar in een steelpannetje.

Meng de havermout en het boekweitmeel in een kom en voeg de amandelmelk toe. Kluts de eieren en voeg ze toe aan het beslag. roer goed door. Het beslag blijft wat klonterig, door de stukjes havermout. Schrap het merg uit het vanillestokje en voeg samen met het bakpoeder toe aan het beslag. Meng alles nog even goed door elkaar met een lepel.

Verhit kokosolie in een koekenpan die niet aanbakt. Giet met een soeplepel of juslepel wat van je mengsel in de pan en maak wat wijder met je lepel. Laat bakken tot de onderkant goudbruin is gekleurd en draai dan de pannenkoek om. Herhaal tot je mengsel op is.

Als je bij je laatste pannenkoekje bent, warm dan even je compote door en voeg de kaneel toe. Roer door en voeg als laatste de walnoten toe.

Serveer de pannenkoekjes met de perencompote.

Geniet ervan!

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This