Vandaag is het goede vrijdag en dat betekent dat het Paasweekend voor de deur staat. Gisteren schreef ik al een bericht waarin ik je gerust stelde over het eten van extra eieren tijdens Pasen en vandaag wil ik je graag wat extra tips geven voor het Paasontbijt. Wat ik zelf in het verleden heb ervaren van het Paasontbijt is dat ik door alle loze kcal de hele dag bleef snaaien en dat dan 2 Paasdagen lang. Bovendien had ik na de Pasen altijd veel moeite om van mijn aangewakkerde suikerverslaving te komen.

Sinds een aantal jaren doe ik het anders. Nog steeds een gezellig uitgebreid Paasontbijt, maar dan een voedzame variant zonder al te veel geraffineerde suikers.

Matzes

Veel mensen hebben tijdens Pasen Matzes op tafel staan en de originele variant is gemaakt van tarwebloem, wat weinig voedzaam is of zeg gerust helemaal niet. Als alternatief kun je kiezen voor de volkorenvariant of de spelt variant. Allebei veel voedzamer dan het exemplaar dat van tarwebloem is gemaakt.

Matzes zijn heerlijk met een zachtgekookt ei bijvoorbeeld en als je je matze met ei wilt zouten, gebruik dan Keltisch zeezout. Zo krijg je direct een berg mineralen binnen in de juiste dosering, wat weer bijdraagt aan de voedzaamheid van je maaltijd.

Paasbrood

Paasbrood is een lastige, omdat amandelspijs altijd met suiker is gemaakt. Mocht je tijd en zin hebben, dan is het een goed idee om zelf paasbrood te maken. Je kunt de amandelspijs maken met voedzame honing bijvoorbeeld, zoals in het recept van Jacolien. Zelf heb ik een keer het paasbrood van Xandra gemaakt, met wat aanpassingen. De walnoten heb ik vervangen door hazelnoten en de basterdsuiker heb ik vervangen door kokosbloesemsuiker, die een stuk voedzamer is. Ook heb ik gekozen voor spelt in plaats van tarwe en de hoeveelheden omgedraaid. Ik had dus 250 gram speltmeel en 130 gram speltbloem. Bakkerszout is in mijn keuken gewoon het voedzame Keltisch zeezout en poedersuiker komt in mijn gerechten natuurlijk nooit voor.

Het is even een klusje, maar wel een heel leuk klusje, zeker om met kinderen samen te doen op een dag als Goede vrijdag bijvoorbeeld.

Nog meer op tafel

Verder staan er bij mij heerlijke smoothies op tafel van vers fruit, omdat hier nog alle vezels van het fruit inzitten. Als je sap maakt, gaat het meest voedzame van fruit verloren. Bovendien vullen smoothies beter.

Fruitsalades, muesli en noten mogen ook niet ontbreken. Volle rauwmelkse yoghurt en kaas, rosbief van biologische afkomst, fruitspread zonder toegevoegde suiker, volkoren speltbroodjes, voedzame pannekoekjes en eigen gebakken chocoladecake. En niet te vergeten eieren in alle soorten en maten.

Een volle tafel dus met heel veel lekkers, die ervoor zorgt dat je geen snaaimomenten krijgt, sterker nog, je kunt de lunch vermoedelijk overslaan, omdat je helemaal voldaan bent. Dat schept weer meer tijd om gezellige dingen te doen met je gezin bijvoorbeeld.

Fijne Pasen!

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This