hachee2Het is lang geleden dat we dit hebben gegeten, maar wat is dat genieten zeg! Biologische stamppot van rode kool met hachee. Een heerlijk gezond gerecht voor grijze herfstdagen. Het kost even tijd voordat het klaar is, maar als je het een beetje handig inplant en gelijk wat meer maakt, dan kun je er 2 of 3 keer van eten.

Rode kool is in het najaar spotgoedkoop. Ik heb een biologische rode kool gekocht voor € 1,29 en die woog anderhalve kilo. Daar kun je dus met een klein gezin 3 keer van eten. Het is ook prima in te vriezen, dus als je geen zin hebt om 3 dagen achter elkaar rode kool te eten, dan kun je het voor een andere keer bewaren.

Voor de rode kool heb je ook appels nodig en die zijn ook in het seizoen. Het barst van de stalletjes met appels langs de landweggetjes en voor een euro vind je daar al een zakje onbespoten appels. Uien voor de hachee zijn ook goed betaalbaar, ongeveer € 1,25 voor een kilo.

Het leuke van dit recept is, dat je het volledig gezond kunt maken. Met gezonde vetten en zonder suiker. Het zoetje kun je bereiken met appel-perenstroop en honing, wat een extra lekkere smaak geeft aan het gerecht. Let er wel op dat je voor appel-perenstroop kiest en geen appelstroop, aangezien appelstroop voor het grootste gedeelte uit suikerbietenstroop bestaat, oftewel gewoon suiker! Het leuke van de appel-perenstroop is ook dat er veel ijzer in zit. Dat zit ook in je vlees, maar alle beetjes helpen natuurlijk om in het najaar topfit te blijven.

Het is een absolute must om het rundvlees ook biologisch te kopen, niet biologisch rundvlees barst van de hormonen en medicijnresten. Daar komt bij dat het vlees van vee dat niet op een natuurlijke manier geleefd heeft, gewoon veel minder vitamines en mineralen bevat dan dat van vee wat gezond snelgroeiend gras heeft gegeten, dat haar horens gewoon mag houden en lekker buiten heeft kunnen grazen en spelen. Vlees eten heeft dus alleen gezondheidsvoordelen als je kiest voor vlees van gezonde dieren, die een goed leven hebben gehad. Bio-industrie rotzooi, kun je beter gewoon laten staan. En ja, ik weet dat biologisch vlees een stuk duurder is dan supermarkt crap, maar ik eet liever 1 keer in de week gezond vlees, dan de hele week rotzooi. Realiseer je dat je je lichaam alleen kunt voeden met gezonde producten, de rest is allemaal vulling die je lichaam zo snel mogelijk weer kwijt wil raken.

Ik zoek altijd naar de aanbiedingen en dat kan een hoop schelen. Voor deze overheerlijke hachee heb ik een kilo stooflapjes gekocht bij OKvlees voor € 12,00. Daar kun je dus met een klein gezin ook 3 keer van eten. In totaal heb ik voor dit gerecht € 20,- betaald waar we dus met 3 personen 3 keer van kunnen eten, dat is € 2,22 per persoon per maaltijd. Dat valt mee toch?

Wil je dit heerlijke gerecht ook maken? Hier vind je het recept voor de hachee en hier vind je het recept voor de rode kool stamppot.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This