“Body awareness is the foundation of mindfulness. Thinking about sensations keeps us trapped in our heads and perpetuates patterns of anxiety. By simply experiencing our sensations, on the other hand, we cut down on unproductive thinking and bring about more calmness. Most of us live too much in our heads, and when we find a way to bring our awareness into our bodies it can be a positive relief and even a great pleasure.” — Bodhipaksa

Bij SlimLin beginnen we ons steeds meer te richten op wat er tussen onze oren gebeurt. Door het veranderen van ons gedachtengoed, kunnen we ook ons lichaam veranderen. Natuurlijk is hier ook actie voor nodig, maar het begint allemaal met gedachten. Omdat we nogal veel denken is het best lekker om ons hoofd regelmatig leeg te maken.

Je kunt je gedachten tot rust brengen door te bewegen. Zoals boven beschreven, zitten we veel te veel in ons hoofd en zodra we onze aandacht naar ons lichaam brengen, geven we ons brein een pauze. Heb je ook zo een interne criticus die je het leven onmogelijk maakt? Laat die dan even een tukje doen, door je te richten op je lichaam.

Veel meditatielessen richten zich op het lichaam, om weg te gaan van de gedachten in je hoofd. Het lichaam heeft haar eigen wijsheid. Als we lang genoeg de tijd kunnen nemen om echt bewust te worden van ons lichaam, dan kunnen we een pauze nemen van alle gedachtenstrepen in ons hoofd. Meditatie leidt na regelmatig toepassen tot een diep gevoel van welzijn. 

Niet iedereen is enthousiast over meditatie. Gelukkig zijn er heel veel andere dingen die je kunt doen om je gedachtestromen te doorbreken.

Yoga

Yoga was van origine bedacht om het brein voor te bereiden op meditatie door het bewustzijn te vergroten. Yoga is ook heel heilzaam voor je lichaam.

Wandelen

Veel mensen vinden het makkelijker om zich bewust te worden van hun lichaam als ze wandelen dan als ze zitten bijvoorbeeld. 

Massage

Een manier om direct stress te verminderen is je lekker laten masseren. Vooral als je veel te moe bent om iets te doen, is dit een ideale manier om te ontspannen. 

Workout

Bijna alle vormen van sport halen je direct uit je hoofd, behalve denksporten. Sporten houdt ook je lichaam jong en gezond. Heb je geen tijd om te sporten. Dans dan tijdens het koken of speel met je kinderen. Het is extra heilzaam als je er veel van moet lachen.

Bij al deze activiteiten kun je beginnen met je bewust te worden van je voeten en vervolgens de rest van je lichaam, waarbij je zoveel mogelijk delen van je lichaam ontspant. Focus je op wat je voelt in je lichaam, op hoe je voeten de grond raken en bijvoorbeeld de wind door je haren. Als er gedachten in je opkomen, benoem je simpel dat er een gedachte in je opkomt en laat je hem vervolgens weer gaan. Ook als het een belangrijke gedachte is. Geloof me, die komt vanzelf weer terug. 

Gapen

Het klinkt heel gek, maar gapen ontspant ons en laat stress en intense emoties afnemen. Uit studie is gebleken dat studenten die bewust 4 minuten gapen voor het doen van een examen, hogere cijfers behaalden dan studenten die dat niet doen. Gapen zorgt er ook voor dat we dieper ademen, wat ook voor een hoger bewustzijn zorgt.

Het wonderlijke is dat al deze methoden ervoor zorgen dat je gedachten even stil staan, zodra je dieper in contact bent met je lichaam. Het is heerlijk om even verlost te zijn van je gedachtestromen. Waarom maak je er niet een gewoonte van om je gedachten iedere dag 20 minuten stil te zetten?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This