2016Zullen we in 2016 focussen op voeden in plaats van vullen? In januari kun je overal weer terecht om af te slanken, te sporten en weet ik wat nog meer om weer in shape te komen. Waarom doen we onszelf dit aan? We draaien ieder jaar hetzelfde riedeltje af. In januari zijn we massaal op dieet en aan het sporten. Dat houden we dan relatief kort vol, omdat we in de winterperiode nu eenmaal behoefte hebben aan meer vitamines en mineralen, om het gemis van de zon en lichturen te compenseren en ons te beschermen tegen allerlei virussen en andere toestanden waaraan we in de wintermaanden worden blootgesteld. Lukte het je wel om strak aan de shakes en smoothies te blijven, dan ging je vast over stag in februari tijdens de wintersport.

Als de eerste zonnestralen weer doorbreken, strijken we neer op terrasjes en vinden de sportschool dan toch wat minder belangrijk, om vervolgens in mei, juni op te schrikken dat we nog bikini- of zwembroekproof moeten worden en gaan dan weer massaal op dieet en naar de sportschool.

Tijdens de vakantie eten we dan structureel weer te veel, om over de drankjes nog maar te zwijgen. Met een groot schuldgevoel proberen we dan in september weer de schade te beperken, maar de stress van alle dag zorgt er dan al snel voor dat we dan weer nergens aan toe komen.

En als de feestdagen weer komen, beloven we onszelf plechtig dat we het allemaal in januari anders gaan doen. En die belofte maakt het goed, dat we even lekker uitgebreid genieten van snoepgoed, drankjes en overdadige maaltijden.

Deze cirkel die we eigenlijk nooit lijken te doorbreken, ontstaat simpelweg doordat we onszelf vullen in plaats van voeden. Op het moment dat je je lichaam gaat voorzien van voeding die de juiste voedingsstoffen bevatten, dan zal je merken dat je helemaal niet zoveel behoefte meer hebt aan overdadig eten. Doordat je je fitter en alerter voelt, ben je in staat om je dagen anders te plannen en zie je ineens mogelijkheden om een fit leven te hebben en te houden, terwijl je dit nooit eerder voor mogelijk hield. Zo kun je echt kiezen om te leven, in plaats van te overleven en je altijd maar schuldig te voelen over je eetpatroon. Wist je overigens dat een beetje vet heel natuurlijk en zelfs noodzakelijk is? Maar dat is een ander onderwerp voor een andere post.

Dus wat zeg je ervan? Voeden en nooit meer op dieet?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This