Als je op dieet gaat, word je vaak aanbevolen om meerdere kleine maaltijden per dag te eten, bij voorkeur 6. Je begint je dag altijd met een ontbijt en halverwege de ochtend ben je toe aan je ochtendsnack. Daarna komt de lunch en halverwege de middag, krijg je je middagsnack en in de avond hetzelfde ritueel diner en een paar uurtjes erna nog een avondsnack. Het idee achter deze methode is dat je zo het vuur van je metabolisme aanhoudt, waardoor je beter vet verbrandt. Daarnaast zou het helpen voorkomen dat je gaat snaaien, omdat je oncontroleerbare honger krijgt.

Hoewel ik deze gedachtegang kan volgen, ben ik het er niet mee eens. Ik ga dan in mijn gedachten terug naar de tijd waarin we nog niet altijd en overal voedsel voor handen hadden, bijvoorbeeld de oertijd en stel me dan voor hoe onze voorouders iedere 2 a 3 uur weer iets zaten weg te knabbelen. Ik heb daar eerlijk gezegd niet zo een beeld bij. Ten eerste omdat voedsel niet voorhanden was en ten tweede omdat er meer te doen was dan de hele tijd met eten bezig te zijn. En dat laatste is nu natuurlijk niet anders.

Het nadeel van zo vaak eten, is dat je spijsverteringssysteem continu aan het werk blijft en dat is niet zo positief als je wellicht zou denken. Als je steeds eet, dan moet je lichaam iedere keer controleren of datgene dat jij eet wel voldoende veilig is. Dit vraagt veel van het immuunsysteem, zelfs zoveel dat het niet met andere dingen kan bezig zijn. Dit zou mede kunnen verklaren waarom mensen in de huidige samenleving regelmatig last hebben van allerlei verkoudheden, virussen en andere indringers.

En er is nog iets, dat vooral belangrijk is voor mensen die graag willen afvallen en dat is dat als je iets eet, dat er direct insuline wordt aangemaakt. Veel mensen denken dat je alleen insuline aanmaakt als je koolhydraten eet, maar dat is niet zo. Je maakt altijd insuline aan als je eet. Insuline stimuleert het lichaam om vet op te slaan, met name in de buik en rond de vitale organen. Insuline gaat ook de afbraak van opgeslagen vet in het lichaam tegen. Zie je het probleem? Als je dus de hele dag door kleine beetjes eet, dan maak je het je lichaam heel moeilijk om vet te verliezen.

In plaats van 6 kleine maaltijden per dag, kies ik zelf liever voor 3 grotere maaltijden per dag. En soms kies ik zelfs voor 2 maaltijden per dag. Op die manier krijgt mijn lichaam voldoende ruimte om vet te verbranden en krijgt mijn immuunsysteem de kans om ook andere dingen te doen dan mijn voeding te controleren.

Vroeger aten mensen ook 2 of 3 keer per dag en dan aten ze voldoende voedzaam eten. Want dat is natuurlijk wel belangrijk, dat je dingen eet waar je lichaam iets mee kan en die het voeden, niet alleen vullen. Volle producten en vooral geen magere producten. Ik vergelijk het altijd met borstvoeding, je gaat ook niet eerst je melk afromen voordat je het aan je baby geeft. Ik geloof in natuurlijke producten, zoals het van origine in de natuur voorkomt. Dat is immers niet voor niets. Zolang wij met voedsel blijven knoeien, blijft ons lichaam schreeuwen om meer. Simpelweg omdat het niet voedzaam genoeg is en we zo tekorten opbouwen.

Wellicht dat ook dit artikel je weer meer inzicht heeft gegeven in het hoe en waarom veel mensen steeds dikker worden en het maar niet lukt om overtollige kilo’s te verliezen. Mijn advies is dus terug naar 3 maaltijden per dag en voedzaam eten.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This