meditatie2Als ik begin over mediteren, dan krijg ik vaak van mensen te horen dat ze het daar toch echt te druk voor hebben. Voor mij is dat heel herkenbaar, want ik wilde er ook nooit tijd voor vrij maken. Als je het druk hebt, dan is alles wat erbij komt, eigenlijk te veel. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik kwam er na verloop van tijd achter, dat hoe harder ik mijn best deed om op schema te komen in mijn alledaagse werkzaamheden, hoe drukker ik het kreeg en als ik dan bijna het gevoel had dat ik op orde was, dan werd ik ziek of kwam er iets anders belangrijks tussen, waardoor ik weer achter de feiten aan liep.

Toen ik langdurig ziek werd, ontdekte ik dat de wereld niet vergaat als ik niet druk aan het werk ben. Alles draaide gewoon door en toen ik weer beter werd, kon ik gewoon weer instromen. En zo gebeurde het dat ik alles wat rustiger aan ging doen, mede geïnspireerd door de Hunza’s, die heel veel werk verzetten, maar alles in een heel rustig tempo doen.

Het oude Zen gezegde: “mediteer iedere dag 20 minuten, behalve als je het druk hebt: mediteer dan een uur!” is zo waar en waardevol als je het toepast in je leven.

Als je het altijd maar druk hebt, dan leef je met een constante dosis stress in je lijf. Dit is niet alleen onplezierig omdat je je altijd opgejaagd voelt, maar het is ook bijzonder slecht voor je lichaam. Stress zorgt ervoor dat je sneller veroudert, je wordt er dik van en je kunt er allerlei nare ziektes van krijgen. Maar misschien belangrijker voor de drukke mensen onder ons: je wordt er veel minder productief van!

Frisse blik

Door dagelijks een paar minuten te mediteren krijg je weer een frisse blik op dat waar je mee bezig bent. Zelf ervaar ik dat ik de beste ideeën en inzichten krijg tijdens het mediteren. Er komen oplossingen voor problemen en mooie inzichten om mee verder te kunnen.

Doordat je weer helder kunt denken, ben je veel efficiënter in je werkzaamheden. Mensen die regelmatig mediteren, merken dat ze na de meditatie vaak wel een keer meer presteren, dan daarvoor. Nou als dat geen reden is om een paar minuten van je dag aan jezelf te besteden in stilte, dan weet ik het ook niet meer.

Alerter

Doordat je de tijd neemt om even tot jezelf te komen, geef je je innerlijk eigenlijk een soort reiniging. Alsof je even lekker onder de douche gaat. Door je koppie te ontdoen van alle nutteloze gedachten, ontstaan door stress en drukte, komt er weer ruimte en rust. Hierdoor ben je veel alerter en zie je veel minder over het hoofd. Doordat je weer pro-actief kunt werken, hoef je geen brandjes meer te blussen en bespaar je veel tijd.

Charisma

Ontspannen mensen hebben veel charisma. Als je goed in je vel zit en relaxt bent, dan straal je dat uit. Mensen voelen zich aangetrokken tot mensen die ontspanning uitstralen. Voor ondernemers en mensen die werken in de verkoop, brengt dit ongekende mogelijkheden met zich mee. Verkopen gaat namelijk veel makkelijker, als mensen zich tot je aangetrokken voelen.

Als je ontspannen bent, neem je ook de tijd voor mensen en dat vindt iedereen prettig. Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in anderen, zijn bijzonder geliefd. Zakelijk en privé heeft dit grote voordelen voor iedereen. Het lijkt misschien dat je meer tijd kwijt bent op deze manier, maar het tegenovergestelde is waar. Alles gaat makkelijker, haast vanzelf als je je ontspannen voelt en vertrouwen hebt dat het allemaal goed komt.

Passie vs hard werken

Mensen denken dat ze alleen geld kunnen verdienen als ze hard werken, maar dat is een absolute misvatting. Deze gedachte is gebaseerd op angst. Als je werk doet wat je niet leuk vindt, dan heb je een keuze gemaakt vanuit angst, vanuit het idee dat je geld MOET verdienen. Ik heb inmiddels zoveel gekke beroepen gezien, dat ik geloof dat je overal geld mee kunt verdienen. Zo zag ik een keer een filmpje van een man, die het heerlijk vond om tekeningen te maken in het zand op het strand. Hij was er bijzonder goed in en hij vertelde dat hij dit iedere dag deed, omdat hij er zo lekker ontspannen van werd. Uiteindelijk is hij er workshops in gaan geven. Iedere dag doet hij nu wat hij het mooist vindt, op de prachtigste stranden van de wereld.

Veel van ons weten niet eens wat we willen, omdat we zo vast zitten in alles wat volgens ons MOET. Door te mediteren, krijg je meer inzicht in wat je wel en niet leuk vind in het leven. De volhouders onder ons, zullen gaan vinden waar hun passie ligt. Hoe gaaf zou het zijn als iedereen het grootste gedeelte van zijn of haar tijd kan besteden aan dat wat hij of zij het allerleukst vindt? Door vanuit passie te werken, voelt werken niet meer als werken, maar dan is het een feest en alles wat je graag doet, gaat veel makkelijker en sneller, dan dat wat je niet graag doet.

Stofwisseling

Als je ontspannen bent, gaat je spijsverteringssysteem beter werken. De reden dat het heel veel drukke mensen niet lukt om af te vallen, is omdat de stress ervoor zorgt dat je vet en vocht vasthoudt. Meditatie helpt je lichaam om dit los te laten. Daarnaast kun je tijdens je meditatie visualiseren dat je een gezond en slank lichaam hebt, waarmee je een signaal afgeeft aan je hersenen dat ze mogen gaan doen wat nodig is om je lichaam te laten afslanken.

Uitdaging

Ik daag je uit om 90 dagen achter elkaar te mediteren, al is het maar 5 minuten per dag, op een tijdstip dat jij het wilt doen. Het mooiste moment is ergens op de dag, je weet wel op het moment dat alles trager begint te lopen? Dat moment! Mediteren kan overal, wanneer je wilt, je hebt er niets voor nodig.

Iedere dag dat je het vergeet of er niet aan toe komt, begin je opnieuw. Als het je lukt om het 90 dagen vol te houden, heb je een nieuw patroon ontwikkeld, dat je vermoedelijk de rest van je leven zal doen. Zeker als je na een paar dagen gaat ontdekken wat het voor je doet.

Weet je niet hoe je moet mediteren, kijk dan eens op Youtube met de zoekopdracht: leren mediteren. Overigens hoef je het niet ingewikkelder te maken dan het is. Alleen al het feit dat je de tijd neemt om even in stilte te zijn en je gedachtenstromen observeert, is al een enorme stap in de goede richting.

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This