Ik heb er jaren op gewacht, maar ze zijn er eindelijk en ze breiden zich razendsnel uit in mijn grasveld: madeliefjes! Wat een rijkdom! De meeste mensen willen een strak gazon met rechte grassprietjes keurig op een rij en lekker vol, zodat er geen ruimte is voor ‘onkruid’. En ik word blij van madeliefjes en paardebloemen, alsmede andere gewassen die onder de noemer ‘onkruid’ vallen. Waarom ik dat zo fijn vind, vraag je je af? Nou madeliefjes zijn niet alleen heel mooi en gezellig, ze zijn ook bijzonder voedzaam en heilzaam voor ons lichaam. Jawel, madeliefjes kun je eten. En ze zijn ook best lekker. Ik pluk er regelmatig een paar om zo op te eten, maar niet iedereen vind dat een succes, dus maak ik er ook wel eens thee van en dan wordt het wel door het hele gezin gewaardeerd. Als je een pure smaak hebt, dan proef je dat madeliefjes een beetje pittig zijn en daarmee zijn ze heel lekker in de salade en het ziet er natuurlijk ook heel gezellig uit.
Magnesium
Op dit moment ben ik bezig met het testen van het Ketogeen dieet 2.0. Ik wil weten wat het met mijn lichaam doet en de test is of het geschikt is voor mensen die wat meer nodig hebben om de hormonen in balans te krijgen en/of van hun suikerverslaving af te geraken. Een nadeel van het Ketogeen dieet is dat je er veel natrium, magnesium en kalium bij moet slikken. Natuurlijk is dat een teken dat het niet een volwaardig voedingspatroon is, anders kon je het prima af met natuurlijke middelen, maar soms, zeg in ongeveer 3% van de gevallen, heb je toch heel even een stap extra te zetten, om weer in balans te komen. En een heel gek idee is het niet om zoiets tijdelijk te doen, zeker niet in het begin van de lente omdat dit van nature ook de periode is waarin er nog niet heel veel groenten en fruit beschikbaar zijn. De meeste voorraden zijn op en het inzaaien is begonnen. In de oertijd waren mensen wel vaker in ketogene staat.
Het leuke is dat madeliefjes heel veel magnesium bevatten en daarmee zijn ze perfect voor situaties waarin je wat extra magnesium nodig hebt. Ik las ergens dat psychiatrische patiënten vaak magnesium tekort komen en het is dan ook bijzonder te weten dat de grasvelden rondom psychiatrische instellingen bezaaid zijn met madeliefjes. Het kruid dat je het hardst nodig hebt, groeit gewoon in je omgeving. Dus in plaats van je druk te maken over het onkruid in je tuin, zou je kunnen kijken, wat het is dat je nodig hebt en er dankbaar gebruik van maken.
Kinderen
Als je kinderen madeliefjes eten, kun je dat gewoon laten gaan. Madeliefjes maken kinderen actiever. De blaadjes kun je heel goed gebruiken om bijvoorbeeld schaafwonden op de knietjes te behandelen. Je kunt er een zalf van maken en als je acuut iets nodig hebt, kun je zelfs op de blaadjes kauwen om er een puree van te maken en die op de wond doen.
Aften en andere problemen
Als je veel last hebt van aften, kauw dan regelmatig op de blaadjes van madeliefjes. De zweren zullen verdwijnen. Van de bloemetjes kun je ook thee maken. Dit helpt bij maagvliesontsteking, reuma, artritis, leverproblemen, nieraandoeningen en ze zuiveren het bloed. De wortel kun je gebruiken bij eczeem en heftige menstruatiepijn.
In Duitsland worden madeliefjes veel gebruikt tegen hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. En ben je al lang aan het hoesten? Madeliefjes lijken daar ook goed tegen te helpen.
Onkruid?
Het is mijn bescheiden mening dat er helemaal geen onkruid bestaat. Alle planten die in de natuur voorkomen hebben een functie en heel veel kruiden in Nederland zijn van onmetelijke waarde voor onze gezondheid. Helaas weten veel mensen dat niet en gooien al dat waardevols weg, terwijl er vaak iets in de tuin groeit, waar iemand in het gezin belang bij heeft. Zo ook de madeliefjes in onze tuin, die zijn gekomen toen onze dochter regelmatig met haar blote voetjes door de tuin liep. Ze had toen heel erg last van eczeem.
Ik vind het geweldig al die tips! Heb paardenbloem gelei gemaakt heerlijk! Kan dat van madelief ook ? De tuin staat vol, haal je het groen van de bloem? Vr groet Elisabeth
Ellykruithof6@gmail.com
Mooi.