Luchtig speltbrood

Dit is een van de lekkerste en luchtigste biologische speltbroden, die ik ooit gegeten heb en het mooiste is dat het 100% natuurlijk is.

Porties

8

Klaar in:

3 uur

Kcal:

237

Kosten:

€ 0,35 p.p

 
Introductie

Over dit recept

Recept van SlimLin

Het meeste zachte en luchtige brood dat ik kon vinden, was gemaakt met roomboter en ik wilde graag een veganistische variant proberen. Ik besloot om een brood te maken met kokosolie en dat bleek verbazingwekkend lekker. 

Dit brood leent zich uitstekend om in te vriezen, zodat je lekker verse boterhammen hebt om mee te nemen naar je werk bijvoorbeeld.

Geschikt voor:

SlimLin, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch

Allergenen:

Gluten, Gist

Wat zit erin?
  • 250 gram speltmeel

  • 250 gram speltbloem

  • 300 ml lauwwarm water

  • 10 gram droge gist biologisch

  • 10 gram Keltisch zeezout

  • 30 gram biologische kokosolie

  • Extra kokos- of olijfolie om in te vetten

Voedingswaarden

In brood waar volkorenmeel in is verwerkt, zitten veel meer voedingswaarden dan in brood dat bestaat uit bloem. Volkorenbrood is wel vaak veel stugger en minder zacht dan brood dat gemaakt is van bloem. Daarom zit er in stokbrood bijvoorbeeld altijd bloem. Voor dit luchtige brood heb ik meel en bloem gebruikt, om toch de voordelen van meel te hebben.

  • Eiwit 12% 12%
  • Koolhydraten 68% 68%
  • Vet 20% 20%

Hoe maak je het?

Stap 1

Doe het meel en de bloem in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de kokosolie toe, alsmede het zout aan een kant en de gist aan de andere kant van de kom, zodat het niet direct met elkaar in aanraking komt. Meng de ingrediënten door elkaar, eventueel met een mixer en voeg geleidelijk water toe. Het kan zijn dat je iets minder of iets meer water nodig hebt. Blijf mengen of kneden totdat je een mooi glad, niet te nat, deeg hebt.

Stap 2

Haal het deeg uit de kom en kneed het met de hand nog 15 minuten op een ingevet aanrechtblad door. Stevig kneden is goed voor de armspieren, dus zet een lekker muziekje op en ga los op je deeg. Dat scheelt je weer saaie oefeningen voor je armen 😉

Stap 3

Leg het deeg na het kneden in een ingevette kom en zet afgedekt met een natte theedoek tenminste een uur weg op een lekkere warme plek. Bijvoorbeeld op de vensterbank in straaltje zon (niet als de mussen van het dak vallen) of in de buurt van de verwarming. Laat het tenminste een uur rijzen, langer mag ook. Het deeg moet verdubbeld zijn in volume.

Stap 4

Vet ondertussen je bakvorm in en bestuif je werkblad met bloem. Leg na het rijzen het deeg voorzichtig op je bebloemde werkblad en druk het lucht er zachtjes uit. Kneed nog even zachtjes door (dus niet zo ruw als de eerste keer), totdat het een zacht soepel deeg is. Maak er een mooie rol van die in je bakvorm past en leg hem met de naad naar beneden in je bakvorm. Dek de bakvorm af met je natte theedoek of een broodzak en laat weer ongeveer een uur rijzen tot het volume is verdubbeld.

Stap 5

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius en zet de braadslede op de bodem. Controleer of je deeg goed is door er zachtjes met je vinger in te duwen. Het moet terugveren als je erop drukt. Als je deeg goed is, giet je water in de braadslede voor stoomvorming en zet je je brood om een rooster in het midden van je oven. Bak het brood in circa 30 minuten gaar. Je kunt controleren of je brood gaar is door op de bodem te kloppen, het moet dan hol klinken (niet de bodem van je bakblik, maar van je brood).

Stap 6

Laat het brood iets afkoelen voordat je het snijd.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This