Mensen zijn gemaakt om te lopen, dat deden we vroeger ook veelvuldig. Helaas doen we dat tegenwoordig niet meer zoveel en dat is jammer, want dat gaat ten koste van je gezondheid. Lopen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van.

Waar je waarschijnlijk ook blij van zult worden is dat je je gewicht onder controle kunt krijgen door te lopen. Al in 1970 ontdekte 2 vooraanstaande artsen dat dagelijks 1 uur lopen op een rustig en regelmatig tempo, ervoor zorgt dat je metabolisme weer op een normaal niveau komt, waardoor je weer slank wordt. Het mooie van lopen is, dat veel mensen het kunnen en je hoeft je er niet voor in het zweet te werken. Het gaat hier om rustig lopen, wandelen dus.

Als je niet zo een goede conditie hebt en/of je bent aan het herstellen van ziekte of blessures, dan kun je het natuurlijk heel rustig opbouwen. Start daar waar je gezondheid het toelaat en bouw op zodra je lichaam aangeeft dat je een stapje verder kunt (letterlijk).

Wanneer je gaat lopen, doe dat dan voor ontspannen. Loop rechtop met je hart vooruit in een rustig stabiel tempo. Maak de passen niet te groot en laat je armen ontspannen meebewegen. Het moet mogelijk zijn om te praten tijdens het lopen, het gaat hier dus met nadruk om langzame ritmische beweging.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat veel rustig bewegen meer gezondheidsvoordelen oplevert, dan kort intensief sporten. Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Wandelen verlaagt ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 % als je 1 uur per week wandelt.  Ook daalt door dagelijks 1 uur wandelen de kans op diabetes 2 met 58% en de kans op Alzheimer met 20 tot 50%. En het houdt niet op: angststoornissen nemen met bijna de helft af, alsmede stress en depressieve gevoelens. Doordat je ook nog eens beter gaat slapen en meer zuurstof opneemt, voel je je ook meer uitgerust en vitaler door wandelen.

Inmiddels zijn er ook verschillende onderzoeken gedaan, waaruit zou blijken dat veel wandelen de kans verkleint op verschillende soorten kanker. Ook voor mensen die kanker hebben is wandelen een goed idee, omdat hierdoor de overlevingskansen vergroot worden.

Volhouden

Om van alle gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren is het natuurlijk wel belangrijk om vol te houden. Hoe langer je deze goede gewoonte hanteert, hoe meer je kunt genieten van de voordelen. Bovendien is het ook leuk om te wandelen. Ga lekker naar het strand of bos bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk ook je eigen buurt beter gaan verkennen, door lekker door de straatjes rondom je huis te wandelen.

Ga wel lekker naar buiten om te wandelen en ga het liefst niet op een lopende band staan. Juist door buiten te gaan lopen, pak je extra voordelen mee, zoals zonlicht (goed voor de aanmaak van vitamine D) en extra frisse lucht (voor het zuurstofgehalte in je bloed).

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This