stamppot raapstelenDe eerste raapstelen zijn weer beschikbaar en dat is fantastisch nieuws, want ze zijn supergezond. Raapstelen zijn eigenlijk een koolsoort en als je ze lang laat groeien, beginnen ze op broccoli te lijken. Net als alle andere koolsoorten, behoren raapstelen tot de meest gezonde groenten ter wereld.

Raapstelen bevatten relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink. Voor mensen die niet van vis houden, zijn raapstelen een goede bron van omega 3 vetzuren. Deze heerlijke groente barst ook van de fytonutriënten, waaronder indole-3-carbonol (I3C). Deze laatste kan kanker bestrijden alsmede candida albican.

Raapstelen kun je alleen in de lente kopen en dan wil ik altijd zoveel mogelijk genieten van deze heerlijke gezonde groente. Ik verbouw hem ook zelf in mijn tuin. Een heerlijk recept met raapstelen vond ik in de magazine van Ekoplaza.

Wat zit erin?

Voor 4 personen:
1 kg aardappelen geschild en in blokjes gesneden
1 potje zongedroogde tomaatjes op olie
500 gram raapstelen, gewassen en fijngesneden
5 eetlepels pijnboompitjes
3 eetlepels mosterd zonder suiker
Keltisch zeezout en versgemalen peper

Hoe maak je het?

Breng de aardappelen in water met wat Keltisch zeezout aan de kook en kook op een laag vuur in circa 25 minuten gaar. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Bewaar de olie. Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan.

Giet de aardappels af en stamp fijn met een pureestamper. Meng de mosterd, gedroogde tomaten en paar eetlepels van de olie van de gedroogde tomaten door de aardappels. Roer de gesneden raapstelen en de geroosterde pijnboompitjes erdoor en breng de stamppot op smaak met Keltisch zeezout en peper.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This