stamppot pastinaakDit stamppotje heeft als basis zoete aardappel en pastinaak. Pastinaak is een vergeten groente en Amerikanen zien de pastinaak hoofdzakelijk als hardnekkig onkruid, maar dat is absoluut niet terecht. Deze wortel is erg gezond. Zo bevat hij veel vitamine C en calcium, daarnaast bevat hij vitamine B1, B2 en ijzer. Pastinaak wordt door fytotherapeuten veel aangeraden om te herstellen van griep en verkoudheid. Ideaal dus om lekker in de herfst te eten. Pastinaak helpt het lichaam om afvalstoffen sneller af te voeren.

Zoete aardappel is een gezond alternatief voor de gewone aardappel. Hij bevat veel meer vezels dan gewone aardappel. Mede daardoor verbrand het lichaam de zoete aardappel langzamer en krijg je geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Ook de zoete aardappel zit vol vitamine C en pro-vitamine A, alsmede B6, kalium en mangaan. Zoete aardappel is net als pastinaak, goed voor je weerstand.

Door deze gezonde wortels te combineren met voldoende vet, kan je lichaam de beschikbare vitamines goed opnemen. Ik heb een lekkere stamppot gemaakt, die hieraan voldoet.

Wat heb je nodig?

500 gram zoete aardappelen, geschild en in blokjes
500 gram pastinaak, geschild in blokjes
250 gram spekreepjes
1 eetlepel reuzel
75 gram rucola, gescheurd
50 gram walnoten
100 gram kastanjechampignons, in blokjes.
Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak

Hoe maak je het?

Kook de zoete aardappelen samen met de pastinaak in water met wat Keltisch zeezout gaar. Bak ondertussen de spekjes uit in de reuzel. Bewaar het spekvet voor later. Gebruik een lepel van het bakvet van de spekjes en bak daarin de champignons. Giet de aardappel en pastinaak af en stamp fijn. Voeg de spekreepjes, champignons, rucola en walnoten toe en roer door elkaar. Voeg tot slot nog 1 of 2 eetlepels bakvet toe om het geheel smeuïger te maken. Breng op smaak met Keltisch zeezout en peper.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This