Lekker voedzaam olijvenbrood

Als je van brood houdt, moet je het zeker lekker eten. Vooral als het voedzaam en gezond is, zoals dit olijvenbrood.

Porties

8

Klaar in:

3 uur

Kcal:

370

Kosten:

€ 0,48 p.p

 
Introductie

Over dit recept

Recept van een vriendin

Dit recept kreeg ik ooit eens doorgemaild van een vriendin en ik heb het toen een beetje verbouwd om het voedzamer te maken. Sindsdien is het een van mijn favoriete broodrecepten.

Mijn gezin houdt van brood, dus het komt hier regelmatig op tafel. Brood past ook prima in een gezond dieet, mits het voedzaam is en daar voldoet dit heerlijke brood helemaal aan. Het is lekker met een goede olijfolie om in te dopen of een klodder biologische roomboter.

Geschikt voor:

SlimLin, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch

Allergenen:

Gluten, Gist

Wat zit erin?
  • 375 volkoren speltmeel

  • 375 speltbloem

  • 1 zakje droge gist (ongeveer 11 gram)

  • 5 gram Keltisch zeezout (fijngemalen)

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 4 zongedroogde tomaten, fijngehakt
    handje zwarte olijven, fijngehakt

  • 2 eetlepels oregano

  • 1/2 eetlepel rozemarijn

  • 450 ml lauwwarm water

Voedingswaarden

In brood waar volkorenmeel in is verwerkt, zitten veel meer voedingswaarden dan in brood dat bestaat uit bloem. Laat je niet misleiden door de kleur van het brood, veel (donker)bruin brood is gewoon gemaakt van bloem en niet van volkorenmeel. 

  • Eiwit 12% 12%
  • Koolhydraten 66% 66%
  • Vet 22% 22%

Hoe maak je het?

Stap 1

Meng de knoflook, met de zongedroogde tomaten, olijven en oregano door elkaar. Zet apart.

Stap 2

Meng in een grote kom speltmeel en -bloem goed door elkaar, maak er een kuiltje in en doe daar de gist in. Verdeel het zout langs de randen, zodat het niet direct met het gist in aanraking komt. Giet water in het kuiltje en begin te kneden. Kneed ongeveer 10 tot 15 minuten en voeg dan het olijvenmengsel toe. Blijf kneden tot je een mooi soepel deeg hebt (heel goed voor je armspieren).

Stap 3

Verdeel het deeg in 2 porties en leg de deegbollen in 2 ingevette kommen en dek af met een plastic zak of een plastic douchemuts. Laat op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Stap 4

Haal het deeg uit de kommen en kneed ze 1 voor 1 nog even voorzichtig door, zodat de luchtbelletjes mooi verspreiden over het deeg.

Stap 5

Maak op bakpapier 2 mooie ovale vormen van ongeveer 30 cm lang. Dek af met plastic folie ingevet met olijfolie en laat nog even 30 minuten rijzen.

Stap 6

Haal vervolgens het plastic van de broden en besprenkel met olijfolie. Duw met je vingers kuiltjes in het brood, de olijfolie loopt erin en dat is goed. Dek weer af en zet nog 30 minuten weg.

Stap 7

Verhit ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius. Haal het plastic van de broden en bestrooi eventueel met wat grof Keltisch zeezout (hoeft niet). Bak de broden in ongeveer 20 tot 25 minuten mooi bruin. Laat afkoelen op een rooster.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This