Het Voedingscentrum heeft het jarenlang geroepen: 2 ons groenten en 2 stuks fruit. Inmiddels is de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) groenten verhoogd naar 250 gram. En dat is niet voor niets. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, heb je aardig wat groenten en fruit nodig.

Te weinig voedingsstoffen

Als je onvoldoende groenten en fruit eet, dan krijg je dus te weinig voedingsstoffen binnen en als je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, dan kun je last krijgen van een heleboel dingen, zoals:

  • Gewichtstoename
  • Vermoeidheid
  • Weinig energie
  • Ziekte
  • Acne
  • Buikpijn
  • Obstipatie
  • Slechte huid, haar en nagels
  • Hoofdpijn
  • Extreem veel trek in zout, suiker en vet

Als je langere tijd voedingsstoffen te kort komt dan kun je zelfs ernstigere klachten krijgen zoals schildklierproblemen, hormonale disbalans en depressie.

5% haalt de ADH

Volgens peilingen haalt slechts 5% van de Nederlandse bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit en dat is natuurlijk bar weinig. Dat betekent dat de rest van de bevolking in meer of mindere mate te maken heeft met (een deel van) bovengenoemde klachten.

Van mijn lezers hoor ik vaak dat ze het nog niet zo makkelijk vinden om dagelijks voldoende groenten en fruit binnen te krijgen en daarom geef ik je wat tips mee.

Begin je dag met fruit

Fruit is bij de meeste mensen het ondergeschoven kindje. Er zijn mensen die heel trouw een appeltje of banaantje meenemen naar het werk, maar dat is het dan meestal ook. Een stukje fruit per dag is niet genoeg om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien is fruit eten na een maaltijd een slecht idee. De meeste mensen krijgen er een opgeblazen gevoel van.

Fruit wordt in de darmen verteerd en daarom is het handig om fruit op een lege maag te eten. De beste manier om dat te doen is door je dag te beginnen met fruit. Dat heeft als extra voordeel dat je je hersenen direct voorziet van glucose. Fructose (suiker dat in fruit voorkomt) wordt namelijk makkelijk omgezet in glucose. Heb je dus ‘s morgens denkwerk of wil je creatief aan de slag, dan is starten met fruit voor jou extra handig.

Groentesap of -soep

Toen ik nog in een huis woonde, had ik de beschikking over een blender en een sapcentrifuge. Ik onze camper heb ik dat natuurlijk niet bij me en is het maken van groentesap voor mij niet meer mogelijk.

Soepjes kan ik wel maken en dat is makkelijker dan je denkt. Ik snijd de groenten die ik lekker vind ik grove stukken en fruit ze even in een soeppan, dan zet ik het net onder water en voeg Keltisch zeezout en kruiden toe. Lekker laten pruttelen en als de groenten zacht zijn gaat de staafmixer erin. Voilà soep!

Heb je wel de beschikking over een blender of sapcentrifuge, dan kun je natuurlijk ook gewoon wat groenten daarin mikken en klaar ben je voor de dag.

Komkommer of wortel

Als je puur gaat kijken naar groenten in grammen, dan kom je al een heel eind door een paar wortels en een stuk komkommer te eten op een dag. Dat zijn zware groenten en dan zit je zo aan je minimale ADH.

Zelf maak ik graag een salade bij het eten en 2x per dag een salade zorgt er ook voor dat je je groentedoel altijd haalt.

Inspiratie nodig?

Je ziet het, met een paar kleine aanpassingen, kun je er makkelijk voor zorgen dat je voldoende groenten en fruit binnen krijgt. En als je dat een paar weken doet, zul je merken dat je je een stuk beter gaat voelen.

Heb je wat meer inspiratie nodig over hoe je voldoende groenten en fruit in je menu kunt passen, vraag dan een voorbeeldmenu aan.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This