Een tijd geleden ontdekte ik kombucha, een Chinees drankje van meer dan 2000 jaar oud dat door de Chinezen ook wel de ‘onsterfelijke gezondheidselixer’ wordt genoemd. Ik wilde het drankje graag zelf maken en had daar een zwam voor nodig en daar ging ik naar op zoek. Omdat er niemand was die me een zwam kon leveren, besloot ik een flesje kombucha drank te kopen bij de biologische winkel. Daar zat een kleine minizwam in en ik besloot deze zelf op te kweken naar een grote zwam. Dat werd geen succes, de zwam groeide nauwelijks en begon vreselijk te stinken. Ik besloot het even te laten rusten en verder te gaan met kefir, wat ook een goede drank is voor je darmflora en een stuk eenvoudiger te bereiden. Totdat ik vorige week een reactie kreeg op mijn oude bericht van een oude bekende, die wel een zwam voor me had. Ik kon mijn geluk niet op! Nu kon ik de oude Chinese drank eindelijk zelf gaan brouwen. De kant-en-klaar versie is wat aan de dure kant: € 3,- voor een flesje van 33 cl en dat vond ik wat prijzig worden. Het mooiste is natuurlijk om deze drank zelf te maken en zo kun je als er nieuwe zwammen ontwikkelen, daar weer andere mensen blij mee maken.

Waarom ben ik nu zo enthousiast over kombucha?

In de tijd dat ik erg ziek was, wist ik dat ik mijn darmflora moest oplappen en ik heb toen regelmatig kombucha gedronken, met bijzonder goede resultaten. Kombucha is een gefermenteerde thee die uit zijn voegen barst van gezonde darmbacteriën. Onderzoek toonde aan dat Kombucha het lekkende darmsyndroom kan voorkomen en genezen. Aangezien ik hier last van had en deze ziekte door de Westerse medische wetenschap niet wordt erkend, was dit drankje mijn redding. De drank zou ook werken tegen maagzweren en Candida overgroei. Wat het drankje doet, is de balans van je spijsverteringssysteem herstellen. En als je weet dat je spijsverteringssysteem de basis is van je gezondheid, dan zie je waarschijnlijk gelijk hoe waardevol dit is.

Verder bevat Kombucha krachtige anti-oxidanten, waaronder vitamine C en het unieke DSL. Samen vormen zij een fantastische bescherming tegen celbeschadiging, ontstekingen, tumoren en verzwakking van het immuunsysteem. De bacteriën en enzymen in Kombucha helpen je lichaam om zich van giftige stoffen te ontdoen. Kombucha bevat ook veel glucosamine, wat weer goed is voor de gezondheid van je gewrichten.

Ervaringen van mensen

Mensen die regelmatig Kombucha drinken hebben behalve bovengenoemde gezondheidsvoordelen, nog een heel scala aan andere voordelen ontdekt. De drank zou door een psychiater ook succesvol zijn ingezet tegen depressie en mentale stress. Ook zijn er positieve resultaten genoemd bij de bestrijding van vroegtijdige veroudering, obesitas en nierstenen. Veel mensen die ervoor gekozen hebben op kanker op een natuurlijke manier te bestrijden, hebben kombucha gebruikt om de tumoren te lijf te gaan en het immuunsysteem te versterken.

Kombucha zelf maken

Kombucha kun je zelf thuis maken en kost bijna niets. De Kombucha zwam groeit continu en je kunt stukken van de zwam doorgeven aan vrienden en familie of gewoon aan mensen die je niet kent, die het hard kunnen gebruiken. Ik vind dat zelf een mooie gedachte, dat je op die manier kunt bijdragen aan de gezondheid van andere mensen.

Als je een zwam hebt  en 2 dl kombuchadrank kun je aan de slag. Behalve de zwam, heb je nodig:

  • 2 liter water
  • 10 gram losse zwarte thee
  • 100 gram kristalsuiker
  • 54 gram dextrosepoeder
  • 66 gram honing
  • 2 dl kombuchadrank
  • Optioneel: scheutje Jenever

Op dag 1 zet je thee. Doe dit het liefst in 2 aparte pannen met ieder 1 liter water en 5 gram zwarte thee. Als je de thee aan de kook hebt gebracht, laat het dan tenminste 1 uur trekken en afkoelen. Weeg ondertussen de kristalsuiker en dextrosepoeder af en doe dit via een trechter in een glazen fles. Weeg ook de honing af en doe deze in een ruime kom. Voeg net zoveel warme (niet heet) thee toe aan de honing tot deze helemaal kan oplossen in de thee. Giet vervolgens een halve liter thee in de glazen fles met suiker en dextrose. Doe de dop op de fles en schud tot de suiker en dextrose zijn opgenomen door de thee. Voeg het honing-thee mengsel eraan toe. Zet de overgebleven thee ook weg in een glazen fles. Laat rustig verder afkoelen tot kamertemperatuur.

De volgende dag is de thee voldoende afgekoeld en kun je deze gebruiken voor je kombuchadrank. Als je de drank voor het eerst maakt, pak dan een grote schone glazen pot met een inhoud van tenminste 3 liter. Ik heb zelf een mooie grote voorraadpot gekocht bij Xenox voor 5 euro (zie foto). Maak de pot schoon en giet de thee en het suiker, dextrose, honing mengsel erin. Voeg de 2 dl kombuchadrank en eventueel een scheutje jenever toe. Spoel de zwam(men) af en leg ze met de gladde kant omhoog in de pot. Dek de pot af met een ademende doek (een kaasdoek bijvoorbeeld). Zet de pot weg op een donkere plek, waar de temperatuur niet onder de 18 graden Celsius komt.

Laat de drank 14 dagen fermenteren, giet de drank over in flessen en dan kun je het proces opnieuw beginnen. Maak altijd de pot schoon en spoel de zwammen af. Ik heb zelf een wekkertje in mijn telefoon gezet, op dag 13 om de thee weer te maken en dag 14 om de drank over te gieten en nieuwe te maken.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This