Kitchari
Een Ayurvedisch gerecht dat wordt gebruikt om het lichaam te detoxen.
Porties
2
Klaar in:
45 minuten
Kcal:
185
Kosten:
€ 1,47 p.p
Over dit recept
Recept uit de Ayurveda
Volgens traditie wordt het gerecht meer als een soep gegeten, maar je kunt het ook als een pilaf eten, waardoor je meer het gevoel hebt dat je aan het eten bent. Als je voor het laatste kiest, dan gebruik je iets minder water, dan in het recept wordt aangegeven.
Geschikt voor:
SlimLin, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Allergenen:
- 100 gram gele split mung bonen (gewassen en een nacht geweekt)
- 50 gram witte basmatirijst
- 1 eetlepel verse gember, geraspt
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel zwart mosterdzaad
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel korianderpoeder
- 0,5 theelepel venkelzaad poeder
- 0,5 theelepel fenegriek poeder
- 1 klein handje verse koriander, fijngehakt
- 1,5 tot 2 liter water
- Keltisch zeezout naar smaak
Voedingswaarden
Het is belangrijk om in dit gerecht te kiezen voor de gele split mung dahl bonen, omdat deze het lichaam beter kunnen ontgiften en makkelijker te verteren zijn, dan hele mungbonen. Dit is ook de reden dat we in dit gerecht kiezen voor witte basmatirijst in plaats van bruine basmatirijst. Als je je lichaam gaat ontgiften, dan wil je graag licht verteerbare gerechten eten.
Je kunt wat spelen met de kruiden, naar smaak meer of minder. Het zijn allemaal gezonde kruiden, dus het kan geen kwaad er wat meer van te gebruiken.
- Eiwit 29%
- Koolhydraten 68%
- Vet 3%
Hoe maak je het?
Stap 1
Verhit een pan met een dikke bodem op een middelmatig vuur en rooster hierin alle kruiden een paar minuten, behalve de laurier en de verse koriander. Dit droog roosteren van kruiden, bevordert de smaak.
Stap 2
Voeg de mungbonen en de rijst toe en roer even door.
Stap 3
Voeg het water en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Kook 10 minuten en zet dan het vuur laag.
Stap 4
Dek de pan af en laat pruttelen tot de mungbonen en de rijst zacht zijn (30 tot 40 minuten.
Stap 5
Voeg de verse koriander als laatste toe en breng op smaak met Keltisch zeezout.