sinaasappelkipIk had nog een pompoen liggen, maar geen kippenbouillon om er een extra voedzaam soepje van te maken, dus besloot ik een kipgerecht te maken en dat zodanig te kruiden dat ik een kippenbouillon zou krijgen die extra goed bij mijn pompoensoepje zou passen. Het resultaat was goddelijk, voor zowel het kipgerecht als de pompoensoep. Het recept voor de pompoensoep vind je hier.

Omdat ik uitsluitend biologisch vlees gebruik in mijn recepten en biologische kipfilet erg duur is, koop ik eigenlijk alleen nog maar hele kippen. Bij OKvlees.nl betaal ik € 9,50 voor een kilo hele kip en dat is een stuk voordeliger dan delen van kip. Als je je een klein beetje verdiept in de anatomie van de kip, dan kun je zelf de hele kip verdelen in kipfilet, vleugeltjes, druksticks of poten. Het scheelt je een boel geld en je hebt altijd botten voor je eigen heilzame kippenbouillon. Als je een paar maanden uitsluitend gezond vlees eet, dan zal je merken wat het verschil is voor je gezondheid.

Wat heb je nodig?

1 hele kip
1 sinaasappel
1 bosje tijm
6 tenen knoflook
1 eetlepel Japanse sojasaus
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel kurkuma
4 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zwarte peper
Keltisch zeezout naar smaak

Hoe maak je het?

Haal het velletje van de knoflook en kneus 3 tenen. Snijd een paar partjes sinaasappel en bewaar de rest voor sap. Doe de drie tenen knoflook, de sinaasappelpartjes en een paar takjes tijm in de buikholte van de kip. Pers de rest van de sinaasappel en de knoflook uit boven een ovenschaal. Ris de tijm en voeg toe. Voeg nu de overige kruiden, olijfolie en sojasaus toe. Roer tot een gladde marinade. Leg de kip in de schaal en overgiet met de marinade. Draai de kip om en overgiet ook deze kant. Zet de kip tenminste 1 uur in de koelkast, zodat de marinade kan intrekken. Overgiet nog een paar keer en draai de kip ook nog een paar keer om. Zelf heb ik de kip in de ochtend gemarineerd, zodat hij de hele dag kon marineren.

Verhit de oven voor op 220 graden, draai terug naar 180 graden en zet de ovenschaal met kip erin en zet een timer op 30 minuten. Draai na 30 minuten de kip om en zet de timer nog een keer op 30 minuten. Als de timer afloopt, prik dan met een satéprikker in het dikste deel van de kip om te zien of hij gaar is. Als er transparant vocht uitkomt, is de kip gaar. Zo niet, zet hem dan steeds 10 minuutjes terug en prik opnieuw, net zo lang totdat de kip gaar is.

Serveertips

Wij hebben de kip gegeten met roergebakken paksoi. Klik hier voor het recept.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This