Toen ik vanmorgen naar de sportschool ging voor een krachttraining, bleek ik de enige enthousiasteling. Ik vroeg me af of dit misschien iets met de kerstdagen te maken had of dat veel mensen gewoon weer hard aan het werk waren. Ik vroeg de sportschoolhouder hoe het met hem ging en hij antwoordde: “Goed, ik heb de kerstdagen weer overleefd”. Ik dacht na over zijn woorden en realiseerde me dat heel veel mensen dit zeggen. Wat betekent dat eigenlijk: de kerstdagen overleven? Heeft dat te maken met het verplichte karakter van familiebezoeken of heeft het misschien te maken met de hoeveelheid eten die we op deze dagen naar binnen schuiven? Ik heb nog geen antwoord op deze vraag en ben dan ook erg benieuwd naar jouw visie hierop. Voor mijn post hou ik het even bij de hoeveelheid eten, want daar heb ik wel een gevoel bij.

Teveel suikers

Zoals je wellicht van mij weet, ben ik bijna mijn hele leven een bourgondiër geweest en eten is voor mij gerelateerd aan gezelligheid. Toch is er de laatste jaren veel veranderd in mijn leven. Bijvoorbeeld de gerechten die er op tafel komen. Wilde ik vroeger perse van die gezellige aardappelkroketjes serveren bij het kerstdiner, koos ik deze kerst toch voor aardappeltjes in schil. Toch heb ik ook deze kerst weer te veel gegeten en ik merkte dat het me deze keer tegen stond. Voorgaande jaren vond ik het juist gezellig om de hele dag door lekkers op tafel te hebben en dit jaar kreeg ik echt last van het teveel aan suikers. Vanmorgen leek mijn lichaam gewoon opgelucht dat het weer een normaal voedzaam ontbijt kreeg, in plaats van het kerstbrood met amandelspijs.

Kerstkilo’s eraf trainen

In de loop van de ochtend kwamen er meer mensen de sportschool in, met allemaal hetzelfde verhaal. Kerstdagen overleefd en nu dan toch even snel de kerstkilo’s er weer aftrainen. Ik besloot vanmorgen eens een rekensommetje te maken, op basis van een traditionele kerstdag in Nederland en kwam tot de conclusie dat we op zo een dag tussen de 3 en 5 duizend kcal naar binnen werken. Als je nagaat dat een gemiddelde vrouw zo rond de 2 en een man zo rond de 2,5 duizend kcal per dag nodig heeft, dan hebben we in 2 dagen bijna voor een midweek naar binnen gewerkt. Kerstontbijt, chocolaatje, koekje, glaasje wijn, sausje, ijsje, likeurtje en hop hop 2 kilo erbij. Gelukkig kun je het spekrandje wat je in die 2 dagen opbouwt ook vaak weer snel kwijt.

Anders vieren?

Het overleven van de kerstdagen heeft mij vandaag de hele dag door het hoofd gespookt. Misschien een leuk idee om kerst volgend jaar eens anders te vieren. Toen ik bij de kapper zat, las ik in een damesblad over een Oosters winterfeest, waar de familie bijeen komt. Als er onenigheid is, wordt dat op die feestdag bijgelegd. De tafel is gevuld met uitsluitend gezonde voedzame gerechten en iedereen wenst elkaar gezondheid toe.

Natuurlijk is het geen drama om 2 dagen van het jaar veel te veel te eten en vaak ook nog veel ongezonde dingen. Het vervelende ervan is alleen dat voedselverslavingen weer worden getriggerd en dan is het de dagen erna wat lastiger om terug in je gezonde patroon te komen. Dat begint bij mij meestal al iets voor Sinterklaas. Ik ben slecht bestand tegen marsepein en zodra ik daarvan gegeten heb, ben ik onmiddellijk weer verslaafd aan suiker en daarmee is voor mij de maand december altijd de maand waarin in een paar kilo aankom. Om warm te blijven in de winter geen probleem, toch een aandachtspuntje als je je graag fit en vitaal wilt blijven voelen.

Patronen veranderen?

Mocht je naar aanleiding van een foute kerst besloten hebben, dat je graag wat aan je voedingspatroon wilt doen, neem dan even contact met me op. In januari beginnen we met een leuke groep mensen weer met een nieuwe challenge. Deze challenge heeft al heel veel mensen geholpen bij het veranderen van hun leefpatroon, blijvend! Meer info, vind je hier.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This