fonioFonio is een piepklein graankorreltje afkomstig uit Afrika. Het korreltje was een beetje in de vergetelheid geraakt, maar lijkt herontdekt te zijn. Fonio is familie van gierst en heeft een beetje een nootachtige smaak. Het is een glutenvrij korreltje, dus bijzonder geschikt voor iedereen die glutenvrij wil eten. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk platbrood van bakken, maar ook bier van brouwen.

Voedingswaarden

Fonio bevat alle essentiële aminozuren, is rijk aan vezels, vitamines en mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan en zink.

Gezondheidsvoordelen

Fonio is erg goed voor je spijsvertering. Het helpt de darmbeweging optimaal te houden en helpt obstipatie te voorkomen. Fonio heeft een lage glycemische index, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dit kleine korreltje geeft je snel een vol gevoel en is daarom ook erg geschikt om te gebruiken als je bezig bent met afvallen. Zo krijg je geen hongerklap.

Dit kleine graantje heeft bijzonder gezonde eigenschappen die voordelig zijn voor zwangere en zogende vrouwen. Verder is fonio goed voor je haar, huid & nagels. Bovendien helpt het je lichaam ontgiften en is het goed voor je lever.

Brood

Als je zin hebt in brood, dan is het een goed idee om brood te maken van fonio. Omdat er geen gluten inzitten, rijst het niet, dus is de beste optie platbrood. Je zou er lekkere tortilla’s van kunnen maken, met lekker gekruid vlees en groenten.

Platbrood maak je met 1/2 cup foniomeel, 1/4 theelepel Keltisch zeezout, 1 eetlepel olijfolie en 1/4 cup warm water. Maak er een deegbal van en laat die 15 minuten staan. Pluk er vervolgens kleine bolletjes van en rol die uit tot dunne rondjes. De rondjes kun je in de koekenpan bakken. Zo heb je heerlijke gezonde tortilla’s.

 

 

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This