karbonadesmetcourgetteIk vond dit heerlijke recept in de Boodschappen van januari 2015. Een tijdje terug dus al, maar daarom niet minder lekker. Als je in dit gerecht ook weer kiest voor biologische ingrediënten, dan heb je weer een voedzame topper te pakken, die ook nog eens goed is voor de lijn (maar eigenlijk zijn alle voedzame gerechten dat. Voor voldoende vetten, heb ik het gerecht een klein beetje aangepast.

Varkensvlees

Veel mensen geloven dat varkensvlees ongezond is of zelfs onrein. Deze mythe, want dat is het, is ontstaan in het oude Egypte. De Egyptenaren vereerden varkens en offerden deze aan de God Osiris. De Egyptenaren geloofden dat deze goed invloed zou hebben op leven en dood. Generaties later werden varkens angstaanjagend voor de mens, omdat deze met de dood werd geassocieerd.

De waarheid is dat varkens eigenlijk behoren tot de meest reine dieren op aarde. Het vlees van varkens is, mits het gaat om varkens die op natuurlijke manier kunnen leven en natuurlijk voedsel krijgen, uitermate gezond. Vooral vetter varkensvlees is erg gezond, met name van de buikstreek. Varkens die liggen te zonnebaden, slaan vitamine D op in het buikvet. Houd je van speklapjes? Lekker eten dan dus!

Courgette

Courgette is een zeer gezonde groente. Ik heb er uitgebreid over geschreven in dit recept.

Sinaasappel

Sinaasappel is een heerlijke smaakmaker, maar is ook nog eens erg gezond. Sinaasappels werken preventief tegen hart- & vaatziekten, kanker en diabetes. De sinaasappel barst uit zijn vrolijk oranje voegen, van de vitamines. Zo bevat 100 gram sinaasappel bijna 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevat zij veel provitamine A en vitamine B1. De mineralen die je kunt vinden in sinaasappels zijn calcium en kalium.

Behalve vitamines en mineralen bevatten sinaasappels, de zogenaamde citrum flavanonen en polyfenolen. Deze stofjes helpen tegen ontstekingen en verlagen de bloeddruk.

Sinaasappels zijn goed voor het immuunsysteem en helpen tegen nierstenen en artritis.

Overtuigd van dit voedzame gerecht? Lees dan verder hoe je het kunt maken! Let erop dat je voldoende tijd in last om het vlees te laten marineren. Ik zet zelf altijd het vlees een avond van te voren in de marinade of uiterlijk eind van de ochtend.

Wat zit erin?

Voor 2 personen:
2 schouderkarbonades
100 ml droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
2 laurierblaadjes, verkruimeld
1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
3 teentjes knoflook, gekneusd
1 courgette, gewassen
1 sinaasappel
1 mespunt scherpe mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
1 pot (geen blik) witte bonen, uitgelekt en afgespoeld
2 eetlepels zwarte olijven, gehalveerd
1 handje basilicum

Hoe maak je het?

Leg de karbonades in een platte schaal. Meng de wijn, de helft van de olie, 1 eetlepel sinaasappelrasp, laurier, rozemarijn en knoflook met wat Keltisch zeezout en peper. Giet de marinade over het vlees en zet dit een paar uur weg om te marineren.

Schaaf linten van de courgette met een kaasschaaf of dunschiller. Rasp nog 1 theelepel van de sinaasappelschil en schil vervolgens de sinaasappel. Snijd partjes tussen de vliesjes uit. Doe dit boven de schaal waar je salade in komt, zodat je het vocht op kunt vangen. Klop een dressing van de sinaasappelschil, mosterd, azijn en de andere helft van de olijfolie en breng op smaak met versgemalen peper en Keltisch zeezout.

Schep de courgettelinten,  bonen, olijven en basilicum door de dressing en laat even intrekken.

Verhit ondertussen een grillpan ingevet met wat olijfolie. Dep het vlees droog en rooster het op middelhoog vuur in circa 4 minuten aan weerskanten.

Serveer met de salade.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This