sapvastenIedereen zou dit een aantal keer per jaar moeten doen: sapvasten. In ons dagelijks leven krijgen we enorm veel gifstoffen binnen middels voeding, maar ook via onze huid en luchtwegen. Het lichaam ontlasten door uitsluitend vloeibaar te ‘eten’, zorgt ervoor dat ze in staat is zichzelf te ontdoen van gifstoffen die zich in je lichaam bevinden. Normaal gesproken kan ons lichaam dat prima zelf, maar in deze maatschappij krijgen we zoveel gifstoffen binnen, dat we ons lichaam een handje moeten helpen om de rotzooi kwijt te raken.

Goede timing

Het is misschien een beetje een vreemd tijdstip om over sapvasten te beginnen, in de maand van de feestdagen, maar juist tussen Sinterklaas en de kerst, is het een goed moment om je lichaam even wat rust te gunnen, om straks weer gezellig mee te kunnen genieten van het lekkere eten met kerst. Overigens kun je er natuurlijk voor kiezen om ook met de kerstdagen heerlijk gezond te koken. Echt lekker eten is van nature gezond en voedzaam!

Omdat je lichaam giftige stoffen op slaat in vetcellen, vind je het vast niet erg om dat giftige vet af te voeren. Zo zie je er straks ook een stuk mooier uit in je kerstoutfit en hoef je in januari niet zo hard te werken om de kilo’s van de feestdagen er weer af te krijgen. Wat daarbij ook helpt, is dat door sapvasten je spijsvertering weer beter gaat werken, wat je lichaam zeker gaat helpen om de kerstmaaltijden te verwerken. Als je gaat sapvasten, dan zal je ook merken dat je je weer fitter gaat voelen en dat je weer lekker in je vel komt. Tussen Sinterklaas en kerst vasten, duurt meestal niet zo lang. Zie het als een balansdag of een paar balansdagen. Je gaat van suikergoed ineens naar alleen sap en dat is pittig. Normaal bereid je het vasten voor door rustig aan te stoppen met bepaalde voedingsmiddelen.

Kan ik sapvasten?

Voordat je met sapvasten gaat beginnen, is het wel belangrijk om te bepalen of je dit kunt doen. Als je zwanger bent of een eetstoornis hebt, kun je niet sapvasten. Als je ziek bent, overleg dan met je (natuur)arts of je het kunt doen en of je begeleiding nodig hebt. Als je aan topsport doet of erg druk bent in de periode dat je wilt gaan sapvasten, kun je misschien het beste een ander moment uitkiezen. Bij sapvasten is het belangrijk dat je ook je rust kunt pakken, zodat je lichaam optimaal kan herstellen.

Wat heb ik nodig?

Als je gaat sapvasten, kun je het beste kiezen voor versgeperste sappen en dan met name groentesappen, omdat fruitsappen veel suikers bevatten. Als je geen zin hebt om zelf te persen, kun je ook biologische onbewerkte sappen kopen in een fles. Zelf koop ik vaak bietensap en groentesap. Die laatste maak ik warm, zodat ik een soort soepje heb. Erg lekker.

Omdat je tussen de bedrijven door gaat sapvasten, is alleen sap loodzwaar en ook niet slim om te doen. Daarom kies ik er zelf voor om in deze periode vet toe te voegen aan mijn sappen. De sapjes die ik warm maak voorzie ik van ghee en kokosolie. Ik vind de smaak hiervan niet lekker, dus die giet ik dan snel achterover, om vervolgens tussen de middag te genieten van een warm soepje, waar ik een beetje olijfolie, peper en Keltisch zeezout in heb gedaan.

Door gebruik te maken van de vetten en Keltisch zeezout, voorzie je je lichaam van belangrijke vetten en mineralen, naast de vitamines en mineralen die je lichaam binnenkrijgt door de groentesappen. Je bent dus voedzaam bezig, maar ontlast je lichaam door uitsluitend vloeibaar te eten. De vetten die je binnenkrijgt, nodigen je lichaam uit om sneller opgeslagen vetten los te laten.

Hoe werkt het?

Tijdens de periode dat je gaat sapvasten, drink je uitsluitend water, kruidenthee en groentesappen, eventueel aangevuld met 1 glas vers vruchtensap per dag. Zorg ervoor dat je tenminste 3 eetlepels vet binnen krijgt in de vorm van kokosolie, ghee of olijfolie. Je kunt de vetten toevoegen aan warme dranken. Zelf maak ik altijd een soepje van de groentesap van Zonnatura en doe daar mijn vetten doorheen.

Ik kies zelf voor een periode van 3 dagen tussen Sinterklaas en kerst. Voel voor jezelf wat past en waar je voor wilt gaan. Ieder rustmoment voor je lichaam is meegenomen.

Tips

Door je huid droog te borstelen in de vastenperiode, stimuleer je de doorbloeding en ontdoe je je lichaam van giftige stoffen die het via de huid heeft uitgescheiden.

Yoga tijdens het sapvasten, helpt je lichaam zichzelf sneller te reinigen. Op Youtube vind je allerlei filmpjes voor yoga. Zelf vind ik dit filmpje van Adriane perfect voor in de sapvasten periode:

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This