Vanmorgen startte ik zoals gewoonlijk mijn dag met yoga en toen ik in de plank pose stond, hing daar nog steeds een vetrolletje dat voor mij symbool staat voor de vele gezellige momenten die we de afgelopen maanden hebben doorgebracht op terrassen met leuke mensen. Rondreizen in een camper is fantastisch én als je iets te enthousiast in de buitenlandse keuken duikt, dan komt er een moment dat er wat extra rondingen ontstaan.

Het roer om

Ik hou ervan om het roer om te gooien, zoals ik ook in mijn leven deed, door alles in Nederland te verkopen en in een camper te gaan wonen met mijn gezin. Ik doe dit ook als ik iets wil veranderen in mijn leven waar ik niet tevreden over ben of als ik iets wil bereiken. Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, dan krijg je altijd wat je hebt gekregen. Toch? Dus als je iets wilt veranderen dan zul je daar iets voor moeten doen en ik heb zelf altijd de neiging om dat rigoureus te doen.

En toen ik vanmorgen na mijn ochtendyoga zat na te denken over de aanpak van mijn vetrol, bedacht ik me dat rigoureus hier niet de oplossing is. En op het moment dat ik mijn laptop openklap om te gaan werken, lees ik een post van iemand over waarom het mensen vaak niet lukt om af te vallen. De post doet me realiseren wat ik al heel lang weet: het roer volledig omgooien is niet altijd een goed idee en zeker niet als het gaat om afvallen.

Ik kan de post helaas niet terugvinden, ik had er graag naar gelinkt. Mocht je de post kennen, laat het me dan weten, dan link ik er alsnog naartoe.

Het net-niet-gevoel

Ik herken het als geen ander. In mijn leven heb ik het op vele fronten mogen ervaren: het net-niet-gevoel. En dat gevoel ervaar ik ook als ik naar het spekrandje op mijn buik kijk. Hoeveel ik ook mijn best deed, mijn ideaalbeeld haalde ik steeds net-niet. En zo is het ook met heel veel dames van mijn leeftijd. Veel van hen zijn in hun leven een of meerdere keren een flink aantal kilo’s afgevallen en hebben het idee dat het in de loop der jaren moeilijker is geworden. De meesten zijn ook weer een paar kilo aangekomen, die ze er graag af zouden willen hebben. Alleen dat lukt niet meer. Ze komen niet aan, maar afvallen lukt ook niet meer. Geen grammetje. Ze zijn bijna op hun streefgewicht, maar het is net niet helemaal gelukt. Voila, daar heb je hem: het net-niet-gevoel.

Enkele kilo’s

Zo gaat dat als je maar een paar kilo kwijt wilt of als je net een beetje lekkerder in je vel wilt komen. De wens is heel groot, alleen de pijn is niet groot genoeg. Uiteindelijk zie je er best OK uit en voel je je ook wel aardig. Je bagatelliseert je wensen en ook je omgeving vind dat je niet zo moet zeuren, want je ziet er prima uit. En toch weet je diep van binnen dat je je een heel stuk gelukkiger zou voelen als je die paar kilo’s wel zou verliezen. Je zou je beter voelen als je van net niet naar ECHT WEL zou gaan. Alleen al van het idee krijg je kriebeltjes in je buik.

Waarom lukt het dan niet?

Waarom krijg je het dan toch niet voor elkaar? Waarom lukt het nou niet om die eindsprint te trekken? Als je voor een groot project staat, dan rol je je mouwen op en dan ga je er tegenaan. Ook bij afvallen is dat zo. In het begin vliegen de kilo’s eraf en je raakt gemotiveerd. Iedere keer als je in de spiegel kijkt, zie je resultaat. Je kleding zit lekkerder, je huid begint te stralen en je hebt meer energie.

Op een gegeven moment gaat het langzamer en moet je genoegen nemen met minder grote resultaten. Daar komt bij dat je steeds meer zin krijgt om dingen te eten en te drinken die niet binnen je dieet passen. En vroeg of laat verslapt je aandacht. Je verzint voor jezelf excuses waarom het prima is om een wijntje te drinken of een taartje te eten. Je hebt immers al zo lang op een houtje gebeten, toch? En zo komen er steeds meer excuses en raak je steeds verder verwijderd van je oorspronkelijke doel.

Focus

De reden dat het je niet lukt om je einddoel te behalen is omdat je geen focus hebt op je einddoel. In het begin was de focus leuk, omdat je er met grote stappen op af stormde. De weg was recht en je doel was duidelijk zichtbaar en toen kwamen er bochten. Scherpe bochten en zelfs haarspeldbochten, waardoor je doel niet langer duidelijk zichtbaar was. Wat je wel constant kan zien is waar je nu bent en je begon te focussen op wat er is, in plaats van waar je naar toe wilt.

Je begon het half te accepteren, want ja dat wijntje is wel heel gezellig met vrienden en die goddelijke chocoladetaart kon je toch echt niet laten staan. En als je niet meer aankomt, is het niet erg toch? Nee hoor, behalve als je je bikini aan doet en dan toch maar iets om je buik drapeert omdat je je niet lekker in je vel voelt.

De oplossing is simpel

Je staat nu voor de keuze: Of je accepteert precies daar waar je bent, zonder er nog een dag langer over te zeuren. Het lichaam dat je nu hebt is perfect precies zoals het is. Je geniet van je wijntje en je taartje en je doet wat je altijd deed. Je komt niet aan en valt ook niet of. Of…..

Je doet het gewoon. Je doet wat nodig is om die laatste kilo’s kwijt te raken en dat hoeft echt geen roer-om-methode te zijn. Doe wat voor jou werkt, waar jij trots op kunt zijn. Doe dat wat jou blij maakt. In het artikel wat ik las, kon het doen bestaan uit simpelweg beginnen met wat vaker nee zeggen tegen dat wat je wel graag zou willen eten of drinken. Gewoon nee zeggen, is in dit geval heel constructief in het werken aan je afslank-doel. Zeg nee tegen dat wijntje en neem in plaats daarvan een glas spa rood met een citroentje. Hoe vaker je nee zegt, hoe trotser je je zult voelen. Wat zou er met jouw lijf gebeuren als je 3 keer per dag nee zou zeggen tegen ongezond voedsel?

En als je gezonde voedingspatroon niet goed genoeg is om die laatste kilo’s te verliezen, dan is het tijd voor verandering. Kijk waar je aanpassingen kunt maken en maak ze. Doe het gewoon.

That’s it: gewoon doen! Zoals een wijs groen mannetje uit een film eens zei: Either you do or you don’t, there is no try!

Wat een Eye opener he? Wedden dat mijn spekje over een paar weken verdwenen is? En wat ga jij doen?

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This