Hoe je jaren jonger wordt met de 5 Tibetaanse rites

Toen we een paar weken geleden bij vrienden van ons aten, hadden we het over gezond ouder worden. Onze vriend Mark doet iedere ochtend 100 push-ups. Dat doet hij al sinds zijn 9e en hij is nu in de 60. Hij ziet er veel jonger uit dan dat hij is en zijn armspieren en schouderspieren zien er prachtig uit.

Toen wij vertelde over ons ochtendritueel waarin we wat krachttraining en yoga doen, vertelde onze vriendin dat ze ook graag yoga wilde gaan doen. Ze had een boek gelezen van een vriend over de Tibetaanse rites en dat had haar bijzonder geïnspireerd.

Op naar Tibet

Het boek vertelt over oudere 2 mannen die elkaar ontmoeten in het park en aan de praat raken. Ze hebben een klik en raken bevriend. Een van de mannen vertelt dat hij een reis over de wereld wil maken en vraagt aan de andere man of hij zin heeft om mee te gaan. Hij wil dat niet en baalt dat de ander weg gaat. De ander belooft om hem op te zoeken als hij terug is.

4 jaar later komt die man terug zoals beloofd en hij belt aan bij zijn vriend. Zijn vriend herkent hem niet omdat hij zo jong is geworden. Van een oude kromlopende man is hij veranderd in een fitte jonge man. Volgens het verhaal kwam dit door het dagelijks uitvoeren van de rites die hij in Tibet had geleerd.

Wat zijn de 5 Tibetaanse rites?

De rites zijn 5 verschillende yoga oefeningen die een heilzaam en verjongend effect hebben op je lichaam en geest.

Voordelen van de rites

Het eerste dat je merkt als je deze oefeningen gaat doen, is dat je meer energie krijgt.

Volgens de Tibetanen kun je nog veel meer voordelen verwachten, zoals:

  • Ontgifting van je lichaam
  • Balanceren van je chakras
  • Terugdraaien van het verouderingsproces
  • Goede nachtrust
  • Verbeterd geheugen
  • Emotionele en mentale gezondheid
  • Verlichting van gewrichtspijnen
  • Meer kracht
  • Meer soeplesse

Hoe doe je het?

Allereerst is het heel belangrijk om te weten dat je in alle gevallen begint met 3 herhalingen van iedere oefening. Het maximum aantal herhalingen per oefening is 21x en als je net als ik eigenwijs bent en denkt: ik ben fit dus ik doe er 21, dan kom je in de problemen. Het lichaam gaat namelijk ontgiften en als je begint met 21x dan gaat dat harder dan je aankunt en zou je er last van kunnen krijgen.

Iedereen begint dus met 3x per oefening, dus in totaal 15 oefeningen. Na een week verhoog je het met 2, dus 5x en zo ga je verder, dus 3 -5 -7 -9 -11 – 13 -15 -17 -19 -21.

Als je veel overgewicht hebt is het belangrijk om eerst te kijken of je oefening 4 en 5 kunt. Als je dit niet kunt, moet je eerst wat kracht opbouwen om deze oefeningen op te kunnen bouwen.

Oefening 1: De spin

Sta rechtop met je voeten naast elkaar en je armen wijd, horizontaal in lijn met de vloer. Handpalmen wijzen naar beneden. Kijk naar de grond.

Draai om je as in de richting van de klok en tel je rotaties. Als je klaar bent, zet je je handen in je zij en stap wijder. Blijf zo staan totdat alle duizeligheid verdwenen is.

Oefening 2: De J

Ga op je rug liggen en leg je handen naast je  met handpalmen naar beneden. Vingers liggen naast elkaar en je vingertoppen wijze richting je benen. Als je omhoog komt leg je je kin op je borst en brengt je benen helemaal in de lucht. Als je omhoog komt adem je in en als je weer op je rug gaat liggen adem je uit. Geef jezelf de tijd om al je spieren te ontspannen tussen alle repetities.

Oefening 3: Konijn -Kameel

Ga op je kniën zitten met je handen langs je benen. Leg je hoofd in je nek en leun zover mogelijk naar achteren. Dat is je uitgangspositie. Vanaf hier breng je je kin naar je borst, trek je buikspieren in en leun zover mogelijk naar voren. Adem in terwijl je dit doet. Ga vervolgens weer terug naar de uitgangspositie en adem uit.

Oefening 4: De tafel

Ga zitten met je benen languit naar voren. Zet je handen naast je heupen waarbij je vingers naar voren wijzen. Je hielen en je handen verplaatsen niet, terwijl je je billen omhoog duwt totdat je in een soort tafelpositie staat. Als je omhoog komt adem je in. Als je weer gaat zitten, adem je uit. Ontspan weer al je spieren voordat je de volgende herhaling in gaat.

Oefening 5: updog – downdog

Deze oefeningen worden in bijna alle yogalessen gedaan. De startpositie is de updog met je hoofd in je nek. Van de updog ga je naar de downdog en druk je jezelf zover mogelijk naar achter. Je ademt in als je in de downdog gaat en je ademt uit als je weer terug gaat naar de updog.

Ga na de oefeningen in de childspose om even uit te rusten.

Kijk het volgende filmpje om de oefeningen te zien:

Heeft dit bericht je geïnspireerd en ga je ook beginnen met de Tibetaanse rites? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar je verhaal.

geef hieronder je reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This