Hoe gezond is jouw voeding?

 

In mijn gezondheidsprogramma’s laat ik deelnemers altijd een tijdje bijhouden wat ze zoal eten en drinken. Veel deelnemers schrikken van de hoeveelheid kcal die ze naar binnen werken en hoe groot de hoeveelheid ongezond voedsel is in hun eetpatroon.

Dit komt als een schok want de meeste van hen dachten oprecht dat ze gezond leefden, totdat ze het gingen inventariseren.

Gezond of niet?

Het is niet altijd duidelijk wat gezond is en wat niet en daar doet de voedingsmiddelenindustrie ook schimmig over. Zij hebben namelijk heel andere belangen, namelijk dat jij zoveel mogelijk voedsel koopt. Ik schrijf er uitgebreid over in dit artikel en in mijn boek Waarom je dik en ziek wordt van diëten.

Een goed voorbeeld is bruin brood. De meeste bruine broden zijn gewoon gemaakt van tarwebloem en niet van volkorenmeel. Tarwebloem is een uitgeklede versie van tarwemeel. Er zitten helemaal geen voedingswaarden meer voor je in. Het zijn lege caloriën, net als in suiker. Sterker nog, je lichaam reageert op tarwebloem hetzelfde als op suiker.

En jij maar denken dat je een gezond boterhammetje zat te eten. Dan weet je nu, dat als je een witte boterham lekkerder vindt, dat je die net zo goed kan eten als die zogenaamde gezonde bruine boterham op basis van tarwebloem.

En zo zijn er nog heel veel meer producten, waarvan mensen denken dat ze gezond zijn, maar die het absoluut niet zijn.

Handige lijst

Om je een beetje op weg te helpen in dit oerwoud, heb ik een handige lijst voor je gemaakt met gezonde en ongezonde varianten. Zo kun je eens in je keukenkastjes kijken wat je kunt vervangen, om gezonder te gaan leven.

In mijn gezin hanteer ik de 80-20 regel. Tachtig procent van wat we eten is gezond en 20% is dat niet. Zo kun je gewoon bij vrienden een koekje bij de thee accepteren en een keer lekker uiteten. Als je basis goed is, kan dat allemaal zonder dat het ten koste gaat van je gezondheid.

Suiker

Als iets funest is voor je gezondheid is het wel geraffineerde suiker. Behalve dat het niet goed is voor je lijf, is het ook nog eens heel erg verslavend. En eigenlijk heb je het helemaal niet nodig. 

Als je iets lekkers wilt maken voor bij de koffie, dan kun je dat heel goed zoeten met appelstroop bijvoorbeeld. Zo maakte ik regelmatig deze chocolade cupcakes. Makkelijk, gezond en heerlijk.

Zuivel

Zoals veel van mijn lezers weten, ben ik geen voorstander van zuivel. In mijn ogen is melk van de koe, gemaakt voor kalfjes en niet voor mensen. De manier waarop zuivel wordt geproduceerd staat mij ook tegen. Ik lust het ook niet, dus voor mij is het geen probleem om eraf te blijven.

Voor veel anderen is geen zuivel de hel, dus als jij tot die groep behoort, kies dan voor volle biologische zuivel. Je lichaam kan het namelijk alleen verwerken als het in zijn geheel gepresenteerd wordt en niet afgeroomd. Je hebt namelijk de vetten nodig om de eiwitten te kunnen verwerken. Dus geen truttig mager yoghurtje, maar de volle versie met alles erop en eraan. Is veel lekkerder ook toch? Bovendien zul je merken, dat het je veel beter voedt, dan die halfbakken magere toestanden.

Heeft dit bericht je geïnspireerd en ga je ook gezonder eten? Of deed je dat misschien al? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar je verhaal.

geef hieronder je reactie

2 Reacties

 1. Christa

  Dus melk van de echte boer is nog beter? En dan zelf yoghurt maken?

  Antwoord
  • Linda

   Ja, dan liefst rauwe melk, want dan zitten alle voedingsstoffen er nog in.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zijn we al vrienden op social media?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This