kippenbouillonAls je lekker hebt genoten van een kip uit de oven, gooi dan de botten niet weg. Die kun je prima gebruiken voor een heilzame kippenbouillon, tenminste als het een biologische kip was die je hebt gegeten. Er zijn ook slagerijen waar je biologische kipkarkassen kunt bestellen voor een lage prijs. Als je dan 2 kg bestelt, kun je 6 liter kippenbouillon maken. Altijd handig om in je vriezer te hebben voor als ergens een griepje of verkoudheid op steekt.

 

Wat heb je nodig?

2 kg kipkarkassen
2 eetlepels appelazijn
1/2 bol knoflook, ongepeld
5 stengels bleekselderij, in grove stukken
2 middelgrote preien, in grove stukken
2 grote wortels, in grove stukken
3 laurierblaadjes
3 takjes rozemarijn
5 takjes peterselie
5 takjes tijm
5 zwarte peperkorrels
2 eetlepels Keltisch zeezout

Hoe maak je het?

Leg de kipkarkassen (bevroren) in een grote soeppan en doe er 6 liter koud water bij. Voeg de appelazijn toe. Laat een nacht staan, zodat de azijn de mineralen uit de botten kan trekken. Breng de volgende dag aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Schep het schuim van de bouillon, dit zijn slecht verteerbare eiwitten, waar je lichaam niets aan heeft. Als er geen (of bijna geen) schuim meer komt, voeg dan de overige ingrediënten toe en laat 4 tot 8 uur zachtjes sudderen op een sudderplaatje. Heb je geen sudderplaatje? Hier vind je verschillende soorten plaatjes, voor alle warmtebronnen.

Giet de bouillon door een zeef. Indien je direct kippensoep wilt maken, kun je een deel van de bouillon overgieten in een kleinere pan en daaraan het vlees van de karkassen in kleine stukjes toevoegen en wat soepgroenten naar smaak. Laat (de rest van) de bouillon ongeveer een half uur afkoelen en zet daarna in de koelkast. Als de bouillon koud is, kun je hem overgieten in bakjes voor in de vriezer. Ik bewaar zelf liters en halve liters, voor soep en sauzen.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This