haringbietDit gerecht is een bijzonder lekkere combinatie van allemaal gezonde ingrediënten. Super voedzaam en past dus helemaal bij SlimLin. Ik vond het recept in de Vrouw en als je kiest voor zelfgemaakte kruidenbouillon, dan valt dit gerecht in de categorie superfoods!

Boekweit

De basis van het gerecht wordt gevormd door boekweit. Boekweit is een zogenaamd pseudograan, wat betekent dat het op graan lijkt, maar het is geen graan. Boekweit is geschikt voor mensen met een glutenallergie, omdat boekweit geen gluten bevat. Boekweit zit vol plantaardige eiwitten, die snel een voldaan gevoel geven. Daarnaast heeft boekweit een lage glycemische index, wat betekent dat de energie gedoseerd wordt afgegeven aan het lichaam en de suikerspiegel niet te snel stijgt of daalt.

Boekweit bevat alle 8 essentiële aminozuren (bouwstenen voor eiwit in onze lichaamscellen die ons lichaam zelf niet kan aanmaken). Daarnaast is boekweit rijk aan vitamine B, magnesium, koper, kalium en fosfor.

Bietjes

Rode bietjes zijn supergezond. Ze helpen de bloeddruk op peil te houden en zorgen voor een goede spijsvertering. Bietjes bevatten veel vitamine B2, B5, B6, B11 en C, alsmede mangaan, koper, ijzer, zink, kalium, magnesium en natrium.

Haring

Haring is een vette vis en daarmee goed voor ons lichaam, met name de hersenen die veel baat hebben bij gezonde vetten. Haring bevat, net als andere vissen, veel omega 3 vetzuren, die het risico op hart- & vaatziekten verkleinen. Haring is rijk aan vitamine D, B2 en B6, alsmede aan fosfor, kalium en natrium.

Wat zit erin?

150 ml water
1 theelepel kruidenbouillon
75 gram boekweit
1 eetlepel honing
1 eetlepel balsamicoazijn
200 gram gekookte rode bietjes, in blokjes
1/2 appel, in blokjes
20 gram ui, gesnipperd
1 zoute haring, in grove repen

Hoe maak je het?

Breng het water met de kruidenbouillon aan de kook en laat de boekweit in ongeveer 15 minuten op een zacht vuur gaar worden. Houdt hierbij het deksel op de pan. Laat de boekweit iets afkoelen.

Klop een gladde dressing van de honing en balsamicoazijn. Voeg de bietjes, ui, appel en boekweit toe en roer door elkaar. Roer als laatste de haringrepen erdoor heen.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This