Ik word steeds enthousiaster over alles wat de natuur te bieden heeft. Vorige week attendeerde een vriend me erop dat je je was kunt doen met de bladeren van de hedera. Enigszins verbaasd ben ik erop gaan Googlen en ik vond inderdaad resultaten. Ik besloot wat bladeren te plukken en ze in een waszakje te doen. Het resultaat was verbluffend. Mijn was was mooi schoon en rook neutraal.

Een paar maanden geleden had ik een zak wasnoten gekocht en die wassen wel mooi schoon, alleen de was wordt na verloop van tijd wat muffig en dat vond ik dan weer niet zo prettig. Bovendien komen de wasnoten van de andere kant van de wereld, wat dan weer niet zo duurzaam is. Blijkt dus gewoon dat ik mijn eigen heg kan gebruiken voor de was! Hoe cool is dat?

Toen ik de resultaten besprak met mijn goede vriend, vertelde hij me ook dat je je haar er ook mee kon wassen. Hij stuurde me deze link en ik besloot dan toch mijn haar weer eens te wassen. Ik ben een tijdje terug gestopt met mijn haar wassen, omdat ik het haar van mijn dochtertje ook nooit was. Bij haar gaat het prima, omdat ik het vanaf haar geboorte tot nu in totaal  keer heb gewassen (ze is nu 4). Ze heeft mooi glanzend en dik krullend haar. En het wordt nooit vet. Omdat ik mijn haar wel altijd gewassen heb, is het een ander verhaal. Mijn eerste poging mislukte compleet. Na anderhalve week niet wassen, bleef mijn haar van de vettigheid rechtop staan. Toen heb ik het een keer gewassen met natuurlijke shampoo, zonder daarbij de hoofdhuid te raken. De tweede ronde ging beter, omdat mijn talgkliertjes blijkbaar niet meer zo overgestimuleerd waren. Toch begon het na 1,5 week wel weer wat vettig te worden, dus ik vond het een perfect moment om mijn haar te wassen met shampoo van hedera. En ik moet zeggen: fantastisch!

Mijn haar voelt zijdezacht en ruikt heerlijk fris. De shampoo is helaas niet langer dan een dag houdbaar, omdat je er ook een ei doorheen doet en daarom eigenlijk alleen geschikt voor af en toe. In mijn geval ideaal, omdat ik toch al aan het stoppen was met haren wassen. Ik trok even een wenkbrauw omhoog toen ik las dat er ei doorheen moest, maar toen schoot er ineens een beeld in mijn hoofd van de eishampoo van vroeger. Ken je die flessen nog? Ei was dus blijkbaar ook al door de shampoofabrikanten ontdekt. Nooit over nagedacht tot vandaag 🙂

Basisrecept

Om shampoo te kunnen maken, heb je een basisrecept nodig. Hiervoor heb je nodig:
50 gram hederablad zonder steel
1 liter water

Doe de hederablaadjes in de blender met de helft van het water en blend totdat de blaadjes fijngemalen zijn. Doe samen met de rest van het water in een kookpan en breng zachtjes aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken. Laat vervolgens afkoelen en zeef met een theedoek. Bewaar in een fles op een koele plek.

Shampoorecept

Benodigdheden:
70 ml van het basisrecept
200 ml brandnetelthee (5 gram gedroogde brandnetel op 250 ml water, 30 minuten laten trekken)
1 eigeel
5 druppels rozemarijnolie
1 koffielepel olijfolie

Meng het eigeel met de olijfolie en de rozemarijnolie. Voeg vervolgens de afgekoelde thee toe en het hedera extract. Giet in een oude shampoo fles en schud goed door.

Maak je haar nat (onder de douche) en breng de shampoo aan op je haar en hoofdhuid. Masseer lekker in (even wennen want het schuimt niet) en spoel weer uit. Herhaal tot de fles op is. Laat steeds even een minuutje zitten. Ik heb zelf de eerste ronde mijn haar ingemasseerd met de shampoo en vervolgens mijn lichaam gewassen. Uitgespoeld en opnieuw, toen mijn benen geschoren. Weer uitgespoeld en de derde ronde heb ik mijn tanden gepoetst.

Deze shampoo schijnt bijzonder geschikt te zijn voor mensen met roos, jeukende hoofdhuid, haaruitval en droog broos haar. Bovendien schijnt het zeer effectief te werken tegen hoofdluis!

Oh en wat ook heel tof is: geen conditioner nodig!

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This