kruiden2Zelfgemaakte gehaktkruiden, zonder kunstmatige toevoegingen en smaakversterkers. Gewoon puur natuur en dan ook nog super gezond, omdat ik kruiden gebruik die bekend staan om hun heilzame werking.

Allereerst heb je al een enorme winst te pakken, door gebruik te maken van Keltisch zeezout. Dit zout bevat nog alle, van nature aanwezige mineralen van zout en laat dat nou net alle mineralen zijn die jouw lichaam nodig heeft, in de juiste samenstelling! Kurkuma wordt door Ayurvedische artsen al sinds duizenden jaren toegepast. Kurkuma heeft volgens deze geneesheren een reinigende werking en helpt tegen spijsverteringsklachten, artritis, koorts, infecties en leverkwalen. Kurkuma heeft peper en vet nodig om goed door je lichaam te kunnen worden opgenomen. Verwerken in een balletje gehakt is dus helemaal top!

Fenegriek werd al in Mesopotamië gebruikt als geneeskruid. In de traditionele geneeskunde van India en China wordt fenegriek toegepast bij artritis, bronchitis, astma, spijsverteringsproblemen, keelpijn, huidproblemen, libidoproblemen en ter bevordering van borstvoeding.

Komijn bevat veel ijzer en bevordert de spijsvertering. Gemberwortel barst van de vitaminen en mineralen. Het werkt als antioxidant en werkt goed tegen misselijkheid (ook bij zwangere vrouwen). Verder helpt het tegen griep en verkoudheid, winderigheid, hoge bloeddruk, pijn, astma en migraine.

Al met al kun je, mits je voor biologische producten kiest, van je gehaktballetjes echte power ballen maken!

Behalve voor gehaktballen, kun je de gehaktkruiden ook heel erg goed gebruiken voor hamburgers van de bbq. Je burgertjes krijgen dat extra rooksmaakje, maar dan op een natuurlijke manier verkregen. Dus geen rookaroma, zoals je dat in de supermarkt vindt. Maar goed, barbecueweer is het nu niet, dus ik zou ze nu gewoon gebruiken voor een overheerlijk balletje gehakt. Zeker omdat het vandaag woensdag gehaktdag is!

Wat heb je nodig?

Voor 500 gram gehakt:
5 gram Keltisch zeezout
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel komijn
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel sumak
1/2 theelepel gemberwortel
1/2 theelepel mosterdzaad
1/2 theelepel korianderzaad
1/2 theelepel masala
1/2 theelepel fenegriek
1 theelepel paprikapoeder

Hoe maak je het?

Alle kruiden zijn fijngemalen. Als je slim bent maak je direct een potje vol. Dat scheelt steeds mengen en ook gemengd is het prima houdbaar. Als je er balletjes gehakt van wilt maken, meng dan de kruiden met de gehakt, een rauw ei en 5 eetlepels speltbrood kruim.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar zelf bewaar ik oude boterhammen en broodkruimels uit de zak voor mijn gehakt kruiden. In de vriezer heb ik een zakje met oud brood voor als ik gehakt wil maken. Ik maal het fijn in de keukenmachine. Ideaal en een stuk gezonder dan paneermeel.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This