keltischzeezoutHet ene zout is het andere zout niet. Van diëtisten en andere gezondheidsinstanties krijgen we vaak te horen dat we minder zout moeten eten, omdat we veel te veel natrium zouden binnenkrijgen. Maar mensen hebben wel zout nodig om in leven te blijven. Ik ben het overigens met de ‘deskundigen’ eens dat we teveel zout eten. Teveel verkeerd zout, bedoel ik dan. Dat zit overal in verwerkt. Bijna alles wat in een potje, blik of pakje zit bevat zout. Soms staat er zeezout op, maar ook dan hebben we 9 van de 10 keer te maken met verkeerd zout.

Gedemineraliseerd zout

Is er ook goed zout dan? Jazeker! Goed zout is het zout dat niet gedemineraliseerd is. Het grootste gedeelte van de wereldwijde zoutproductie is bedoeld voor de chemische industrie, die pure natriumchloride nodig heeft. Alle natuurlijke elementen in zout worden in het productieproces verwijderd, omdat dit als onzuiver wordt gezien. De overgebleven 7% wordt voor voedingsdoeleinden gebruikt, waarvan 6% als conserveringsmiddel wordt gebruikt en 1% op de markt wordt gebracht als tafel- of keukenzout. Dit zout wordt gebleekt met chloor- en aluminiumverbindingen en er wordt een antiklontermiddel toegevoegd. Het jodium dat eerst uit het zout was gehaald, wordt er nu weer aan toegevoegd. Helaas is dit een synthetische vorm van jodium, waarvan veel te veel wordt toegevoegd. Ons lichaam kan synthetische vitamines en mineralen niet zo goed opnemen als natuurlijke varianten.

Hoge bloeddruk

Doordat het zout gedemineraliseerd is, zal het in je lichaam op zoek gaan naar andere mineralen en spoorelementen, waar het van nature mee verbonden was. Aangezien dit niet vindbaar is in het zout dat je hebt gegeten, zal je lichaam het van zichzelf gaan lenen.

Je lichaam wil het gedemineraliseerde zout zo snel mogelijk kwijt en zal je bloeddruk doen stijgen om ervoor te zorgen dat je nieren en je blaas aan het werk gaan om het uit te plassen en scheidt dus ook de mineralen en spoorelementen uit die het van zichzelf geleend heeft! Bij een teveel aan verkeerd zout, verlies je niet alleen kostbare mineralen en spoorelementen, maar er ontstaat ook een natrium tekort in je lichaam, doordat je meer zout verliest dan je inneemt. En dat is natuurlijk bizar, in een maatschappij waarin we standaard teveel zout binnen krijgen door alle bewerkte producten die we consumeren.

Natuurlijk zout

Het is dan ook bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat je zout in zijn natuurlijke vorm binnen krijgt en zoals het bedoeld was door moeder natuur. Dit doe je onder meer door groenten te eten die op mineraalrijke grond zijn  geteeld. Dat betekent dat je niet meer weg komt met de groenten die je in de supermarkt vindt. Je zult echt moeten overstappen op groenten die biologisch dynamisch zijn geteeld.

Ook via dierlijke producten van dieren die op een natuurlijke gezonde manier hebben geleefd, krijg je gezond zout binnen.

Voor het op smaak brengen van je gerechten is het belangrijk om een zout te kiezen waar de meeste mineralen en spoorelementen nog in zitten. In Keltisch zeezout zijn 84 van de 92 elementen nog aanwezig. De 8 die eruit zijn, zijn verdampt bij het drogen van het zout. De samenstelling van Keltisch zeezout is hetzelfde als je bloedplasma en je tranen. Je lichaam weet dus precies wat het hiermee moet doen.

Wil je je lichaam dagelijks voorzien van de nodige mineralen en spoorelementen, dan kun je ook sole maken. Dit is een oplossing van zuiver water met Keltisch zeezout. Dit kun je maken door een schoon glazen potje te vullen met 1/3 Keltisch zeezout en 2/3 zuiver water. Schudden totdat het water geen zout meer opneemt (wel eerst het deksel erop) en dan donker wegzetten. Door dagelijks je dag te beginnen met 1 tot 2 theelepels van deze oplossing in een glas water, voorzie je je lichaam van alle mineralen en spoorelementen die het nodig heeft. Je zal je na verloop van tijd ook fitter gaan voelen hierdoor.

Slecht zout

Door de inname van het zogenaamde slechte zout zoveel mogelijk te beperken, zal je je steeds beter gaan voelen. Van Keltisch zeezout zal je niet snel teveel gebruiken. Misschien is het een goed idee om niet meer na te denken over de hoeveelheden die je binnen krijgt, maar gewoon de inname van slecht zout vermijden en van Keltisch zeezout niet meer te gebruiken dan dat je lichaam aangeeft. Als je veel dorst krijgt, heb je wat teveel zout binnen gekregen (of te weinig water gedronken).

Translate »