suikerVanmorgen op de radio: 1 op de 3 Nederlanders krijgt diabetes 2. Deze conclusie trekt het Erasmus medisch centrum, die een onderzoek hiernaar deed met een groep van 10.000 Rotterdammers van 45 jaar en ouder.

Met name mensen met (ernstig) overgewicht hebben een verhoogde kans om diabetes 2 te krijgen, maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar. Vaak hebben zij een veel te hoge bloedsuikerspiegel, zonder het zelf te weten. Zo zie je maar dat gewicht niet zoveel zegt over je gezondheid.

De onderzoekers concluderen dat voeding de belangrijkste oorzaak is van de ontwikkeling van diabetes 2, maar ook erfelijkheid. Dat erfelijkheid uiteindelijk ook met voeding te maken heeft, wordt niet genoemd, maar is in dit kader wel heel interessant om te bestuderen. In het boek “Fysieke degeneratie door voeding”, lees je hierover. Je zult versteld staan van hoe ver ongezond eten doorwerkt in de generaties die nog komen gaan. Je gaat er spontaan gezond van eten.

Het vervelende is alleen dat we veel verkeerde adviezen krijgen. Alleen minderen van geraffineerde suiker zal niet het gewenste resultaat hebben. Om te voorkomen dat je diabetes 2 krijgt, zal je de suikers ook in andere producten moeten weten te vinden. Als ik je vertel dat volkorenbrood doorgaans voor minimaal de helft bestaat uit tarwebloem, dan zal je waarschijnlijk je schouders ophalen. Maar als ik je vertel dat tarwebloem gewoon ordinair witmeel is, wat ook in witbrood wordt gebruikt en dat je lichaam hetzelfde hierop reageert als op suiker, dan voel je misschien toch nattigheid. Nergens in de wereld wordt meer brood gegeten dan in Nederland en dus krijgen wij heel veel suikers binnen. Zeker als je je ook realiseert dat de tarwe van nu voor het grootste gedeelte uit koolhydraten bestaat en niet meer uit eiwitten, zoals vroeger het geval was.

De afgelopen jaren hebben we ook geleerd dat we gezond bezig zijn als we smoothies en vers geperste sapjes maken voor het ontbijt. Alhoewel het misschien een verbetering is op tarwebrood, bevat dit ook heel veel suikers. Fruit kunnen we beter gewoon eten zoals het is, met schil als het even kan. Op die manier krijg je de vezels binnen die bij het fruit horen, waardoor je sneller verzadigd raakt. Zo krijgt je lichaam niet teveel suikers binnen van fruit.

Ook wordt er in kant-en-klaar producten heel veel suiker verwerkt. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit suiker in: koek, snoep, crackers, jam, zoet broodbeleg, vleeswaren, pindakaas, sauzen, pot- en blikgroenten, chips, vla, vruchtenyoghurt, kruidenmixen en zelfs zout! Mijn advies is, maak zoveel mogelijk zelf en lees de verpakkingen. Er zijn bijvoorbeeld al een aantal mayo’s zonder suiker te verkrijgen in de supermarkt.

Met meer vet en eiwitten en minder koolhydraten, kun je jezelf beschermen tegen de ontwikkeling van diabetes 2. Weet je niet hoe? Check dan mijn blog voor lekkere recepten of meld je aan voor het GRATIS budget bio menu voor inspiratie.

Translate »