Een paar weken geleden kreeg een goede vriend van mij longontsteking en moest hij aan de antibiotica. Hij is net als ik veel bezig met gezondheid en voeding en zag daar natuurlijk enorm tegenop. Antibiotica dood bacteriën en is daarmee dus ook dodelijk voor de bacteriën die je darmflora gezond houden. Tijdens de kuur voelde hij zich vreselijk opgeblazen en had een onprettig gevoel in zijn buik. Een paar dagen na zijn kuur, kwam hij langs en toen ik hem een glas kefir had gegeven, voelde hij onmiddellijk verlichting. Het opgeblazen gevoel verdween binnen een paar uur.

Ik zweer zelf bij kefir, omdat het ook mijn darmen in goede conditie heeft gebracht. Ik heb sinds mijn kindertijd tot ongeveer 2 jaar geleden zwakke darmen gehad. Sinds ik kefir en diatomeeënaarde gebruik, gaat het steeds beter en voel ik me fitter dan ooit te voren. Ik had er nooit over nagedacht dat kefir zo snel kon werken, als bij mijn goede vriend. Bij mij gaat verbetering altijd wat geleidelijker. Ik vond het in ieder geval een goede reden om eens wat te schrijven over kefir.

Wat is kefir?

Er zijn 2 soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Omdat melk mij tegenstaat, heb ik zelf gekozen voor waterkefir. Welke je ook kiest, ze werken allebei even goed.

Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct ofwel een probiotische zuiveldrank gemaakt van (rauwe) melk en melkkefirkorrels. Het kan ook gemaakt worden van geiten- of schapenmelk, en zelfs van rijst- of kokosmelk. Door het fermentatieproces wordt het een heel licht alcoholische drank (0,1-0,3%). Melkkefir bevat goede darmbacteriën en gisten die gezond zijn voor je darmen. Als je lactose intolerant bent, kun je gewoon melkkefir gebruiken, omdat de lactose wordt omgezet in zuur, lucht en een minimale hoeveelheid alcohol.

Waterkefir wordt zoals het woord zegt gemaakt op basis van water. Er worden waterkefirkorrels aan toegevoegd, (fruit)suiker en citroen. Je kunt er nog allerlei soorten biologisch fruit in doen voor de smaak. Zelf maak ik het met ongeraffineerde rietsuiker en biologische citroen. De kefirkorrels nemen de suiker op. Er zal wel wat suiker achterblijven in het drankje en daarom is het belangrijk om te kiezen voor voedzame suikers. Waterkefir bevat net als de melkkefir goede darmbacteriën en gisten die gezond zijn voor je darmen. Ook zit hier een minimale hoeveelheid alcohol in (0,2%).

Allebei de drankjes bevatten vele vitamines, mineralen en essentiële aminozuren.

Herstel darmflora

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat kefir de darmflora kan herstellen, bijvoorbeeld na het gebruik van een antibioticakuur. Ook helpt het bij de behandeling of ter voorkoming van prikkelbaar darmsyndroom en andere darmziekten, zoals de ziekte van Crohn. En dat is fijn, want je darmen liggen aan de basis van jouw gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je humeur in directe verbinding staat met de gesteldheid van je darmen? De opname van voedingsstoffen begint in je darmen en dat betekent dus dat daar al wordt bepaald of jouw hormoonhuishouding in balans is of niet. Of je immuunsysteem op sterkte is of niet en of je lichaam jong blijft of veroudert. Als je darmen gezond zijn kunnen ze de voedingsstoffen die jij nodig hebt om gezond te blijven optimaal opnemen en om je darmen gezond te houden, heb je voldoende gezonde darmbacteriën nodig en daar komt kefir heel goed van pas.

Kefir werkt trouwens ook heel goed als ondersteuning tijdens een ontgiftingskuur.

Kefir zelf maken

Als je aan kefir begint, adviseer ik het je zelf te maken. Ten eerste omdat je dan de juiste fermentatietijden kunt aanhouden. De melkkefir in de winkel heeft maar een paar uur gestaan en daarmee is de lactose nog niet helemaal verdwenen. Niet handig, als je lactose intolerant bent. Ten tweede omdat het een stuk voordeliger is en je het dan iedere dag in huis hebt.

Zowel water- als melkkefir zijn eenvoudig zelf te maken. Gebruik altijd biologische producten, omdat kefir heel gevoelig is voor gifstoffen en dan wordt de kefir minder actief. Voor melkkefir gebruik je 1 tot 2 eetlepels melkkefirkorrels en 2 kopjes biologische rauwe melk (mag ook geiten-, schapen-, kokos- of rijstmelk zijn). Doe dit in een grote weckpot en sluit af. Zet de pot 12 tot 36 uur in een kastje op kamertemperatuur. Als de drank klaar is, zeef je de kefir eruit met een plastic zeef en houten of rubberen spatel. Gebruik beslist geen metaal, daar kunnen de korrels niet tegen. Zeef de kefir voorzichtig en doe daarna de korrels die zijn achtergebleven in de zeef weer terug in de weckpot met melk erbij. Je begint dus weer van voren af aan voor een nieuwe lading kefirdrank.

Voor waterkefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels op 1 liter water gefilterd water of bronwater. Gebruik tussen de 30 en 50 gram gedroogd fruit of ongeraffineerde suiker. Voeg 1 of een halve citroen toe, doormidden gesneden. Doe alle ingrediënten in een grote weckpot en sluit deze. Zet op een lichte plaats, doch niet direct in de zon. Laat dit ongeveer 2 dagen staan. Haal daarna het fruit uit de drank. Knijp de citroen uit boven een plastic zeef, boven een schaal. Giet daarna de kefirdrank door de zeef. Bewaar de drinkbare kefir in de koelkast in een glazen fles. Spoel de kefirkorrels af en gebruik weer voor een nieuwe lading.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This