De Sint is weer in het land en dan hebben we natuurlijk allemaal heel veel zin in speculaas enzo, zeker met dit weer. Ik vond een lekker recept op een leuke website voor gevulde speculaas zonder suiker en vond hem absoluut geschikt voor SlimLin. Natuurlijk zijn het wel koolhydraten die je binnenkrijgt door de natuurlijke suikers, maar deze gevulde speculaas is ook voedzaam doordat hij dadels en amandelen bevat, naast roomboter en kokosolie.

Roomboter

Roomboter van gras gevoerde runderen bevat heel veel vitamines en mineralen, naast cholesterol en antioxidanten, wat heel goed is voor je hersenen. Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit cholesterol en hebben dit ook uit voeding nodig om goed te blijven werken. Voor dichtslibbende aderen hoef je bij roomboter niet bang te zijn. De antioxidanten die je in roomboter aantreft, zorgen er juist voor dat je aderen elastisch blijven.

Kokosolie

Extra vierge kokosolie (dat is de variant met geur) is bijzonder gezond en goed te gebruiken om te bakken. Kokosolie bevat o.a. MCT’s (medium chain tryglyceriden). MCT’s zijn makkelijk opneembaar door de darmen en leveren makkelijke energie. Bovendien zorgen MCT’s ervoor dat vitamines en mineralen goed door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Amandelen

Amandelen zijn vezelrijk en bevatten veel vitamine E, alsmede vitamine C, fosfor, calcium, magnesium en ijzer. Amandelen zijn bijzonder heilzaam voor je huid.

Dadels

De dadels in dit gerecht zorgen voor de zoetigheid. En ook al zijn het suikers, deze vruchten hebben zoveel gezondheidsvoordelen dat als je dan voor zoetigheid kiest, dit toch wel een van de beste opties is om te gebruiken. Dadels bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Met name koper en vitamine B6 zijn rijkelijk aanwezig. Ook bevatten dadels vitamine A, B1, B2, B3 en B11, alsmede kalium, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink. Daarnaast bevatten dadels tanninen die helpen ontstekingen te voorkomen en lutheïne en zeaxanthinen die helpen beschermen tegen kanker. Dat is nog eens wat anders dan kankerverwekkende suiker hè?

Last but not least: dadels zijn een afrodesiac. Ik zou zeggen bak de taart in de vorm van een hart en verleid je partner voor een romantisch avondje.

Wat zit erin?

Voor een springvorm van 20-22 cm – kies weer zo veel mogelijk biologische ingrediënten
100 gram rauwe blanke amandelen
150 gram (Medjool) dadels
250 gram speltmeel
40 gram extra vierge kokosolie (gesmolten)
60 gram roomboter van gras gevoerde runderen (gesmolten)
2 el suikervrije (zelfgemaakte) amandelmelk
1 ei
2 el amandelschaafsel
3 el (zelfgemaakte) speculaaskruiden
1 1/2 tl (zelfgemaakt) vanille extract
8 gram bakpoeder

Snufje Keltisch zeezout

Hoe maak je het?

Doe de dadels in een kom met heet water en laat ten minste een uur staan. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet je springvorm in met roomboter of kokosolie.

Doe 100 gram dadels en de amandelen in de keukenmachine en maal tot het een mooie smeuïge pasta is. Voeg 1/2 theelepel vanille extract toe en meng nog even door. Als je pasta te droog is, kun je nog wat water toevoegen. Zet je supergezonde zelfgemaakte amandelspijs in een afgedekte kom in de koelkast.

Zeef je speltmeel boven een kom en voeg de speculaaskruiden, bakpoeder en Keltisch zeezout toe. Maal de overige dadels fijn in de keukenmachine en voeg ze toe aan het meel, samen met de boter, kokosolie en het ei – 1 theelepel eigeel om je taart mee te bestrijken.

Meng het geheel tot je een mooi glad beslag hebt. Maak 2 ballen van het beslag en rol ze een voor een uit tot het formaat van je springvorm, op een met meel bestoven werkblad. Leg voorzichtig deel een van je beslag in de springvorm en druk aan tot het goed verdeeld is. Schep het amandelspijs erop en verdeel zodat er overal evenveel ligt. Dek af met je tweede deel van het beslag, druk aan en bestrijk met het eigeel dat je hebt achtergehouden. Strooi het amandelschaafsel erover.

Bak je gevulde speculaastaartje in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Geniet van je heerlijke gezonde en voedzame gevulde speculaas!

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This