De basis van dit recept vond ik op eetpaleo.nl en het is werkelijk een heerlijk gerecht dat vrij eenvoudig te maken is. Bovendien is het een zeer gezond recept, mede door de basis die gevormd wordt door courgette. Courgette barst van de vitamine C: 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram, om precies te zijn. Daarnaast bevat courgette pro-vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B6, B11 en K. Aan mineralen ook geen gebrek bij deze groente. Molybdeen, kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en koper zijn in ruime hoeveelheden aanwezig.
We weten dat wortelen goed zijn voor onze ogen, maar eigenlijk is de courgette beter. Dit komt doordat er naast pro-vitamine A ook lutheïne en zeaxanthine in zitten.
Een courgette bevat veel vezels en houdt mede hierdoor de bloedsuikerspiegel stabiel. De zaadjes van de courgette worden in de natuurgeneeskunde veelvuldig toegepast als medicijn tegen inwendige parasieten & bacteriën, alsmede tegen een vergrote prostaat.
De courgette past dus weer helemaal in een gezonde leefstijl. Kies ook hier weer voor biologische ingrediënten, niet biologische varianten kunnen veel pesticiden bevatten en dat doet dan de gezondheidsvoordelen weer teniet.
Wat zit erin?
Voor 2 personen:
2 grote courgettes
2 el olijfolie extra vierge
1 el kokosolie extra vierge
1 ui, gesnipperd
300 gram half-om-halfgehakt
1 grote hand geraspte winterwortel
4 el peterselie, fijngehakt
2 el rozemarijn, fijngehakt
1 el salie, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Halveer de courgettes in de lengte en lepel ze uit met een dessertlepel. Zet het vruchtvlees apart. Leg de courgette-helften in een ovenschaal en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi ze vervolgens met peper en Keltisch zeezout. Bak de courgette helften 20 minuten in het midden van de oven.
Bereid ondertussen de vulling voor. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak even kort mee. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Hak het vruchtvlees van de courgettes en voeg dit samen met de wortelrasp, peterselie, rozemarijn, salie, en peper en Keltisch zeezout toe. Bak de vulling nog 2 minuutjes door.
Als de courgette helften klaar zijn, vul je ze met de vulling. Zet vervolgens de oven op de grillstand en bak de courgettes met vulling nog 5 tot 8 minuten, totdat de vulling mooi bruin is gekleurd.
Geniet ervan!