Wat zit erin?

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de gegrilde kip:
1 kleine hele kip
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel honing
1 theelepel knoflookpoeder
1 dessertlepel Keltisch zeezout
1 theelepel zwarte peper
1 takje rozemarijn, fijngesneden
3 takjes tijm, fijngesneden
½ theelepel majoraan
½ theelepel venkelpoeder
3 eetlepels olijfolie

Voor de romasla:
1 krop romasla, gewassen en gesneden
2 eieren, hardgekookt in kleine blokjes
1 kleine ui, gesnipperd
1 kleine winterwortel, geraspt
½ komkommer, in blokjes
3 eetlepels Belgische mayonaise (zonder suiker)
1 dessertlepel mosterd
1 eetlepel water
Keltisch zeezout en versgemalen peper naar smaak

Hoe maak je het?

Meng de mosterd, sojasaus, honing, knoflookpoeder, zout, peper, rozemarijn, tijm, majoraan, venkelpoeder en olijfolie tot een gladde marinade.  Bestrijk de kip met de marinade en laat tenminste een half uur intrekken. Voor extra smaak, kun je nog wat takjes rozemarijn en tijm en wat knoflook in de kip stoppen. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Als je een spit hebt doe de kip dan aan het spit, heb je die niet, leg de kip dan in een braadslede in het midden van de oven. Als je de braadslede gebruikt, verwarm deze dan mee met de oven en bedruip dan regelmatig de kip, om uitdroging te voorkomen. Draai de oven terug naar 175 graden Celsius en laat de kip 20 minuten bakken. Als je de braadslede gebruikt, draai dan de kip na 20 minuten om. De kip aan het spit kun je gewoon laten draaien. Totale baktijd is ongeveer 50 minuten tot 1 uur.

Je kunt de gaarheid van de kip controleren door een sateprikker in het dikste deel van de kip te steken (bij het dijbeen). Als er roze vocht uitkomt, is de kip nog niet gaar. Zet dan de kip nog 10 minuten terug en test opnieuw. Als er helder vocht uit komt is de kip gaar.

Tijdens de laatste 20 minuten van de baktijd van de kip, bereid je de salade voor. Doe de sla, ui, komkommer, wortel en ei in een kom. Klop een dressing van de mayonaise, mosterd, water, peper en zout en verdeel deze over de salade. Meng alles goed.

Serveer de salade met de kip. Als je deze week nog soep gaat maken, houd dan wat kip achter voor je soep, dan hoef je niet nog een keer naar de winkel voor extra kip.

Tips

Bewaar de botten van de kip, je kunt hier een heerlijke kippenbouillon van trekken! Zie het recept voor kippenbouillon.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This