paniekDaar sta je dan, de ochtend nadat je hebt gelezen dat brood echt niet goed voor je is. Nu je weet dat brood eigenlijk voor een groot deel bestaat uit meel waar je lichaam niet zoveel mee kan en dat je lichaam erop reageert alsof je op suikerklontjes zit te knabbelen. Wat moet je dan eten? Brood is zo lekker makkelijk, je kwakt er wat op, vouwt hem dubbel, graait je tas van tafel en je knalt de file in. Ideaal toch?

Maar ja, je hebt er net als ik voor gekozen om gezonder te gaan leven en zeker nu je weet dat onze broodgewoontes de kans op diabetes 2 verhogen, wil je niet gelijk afhaken. Wat nu?

Rustig aan

Allereerst, wees niet te streng voor jezelf en schaf niet al het brood af. Waar het om gaat is dat we met z’n allen veel te veel brood eten. Zoveel, dat het eigenlijk een belediging is voor moeder aarde met haar variatie aan planten. Wij hebben er een gekozen die vervolgens gemanipuleerd is om lekker veel op te leveren en daar proppen we ons zo mee vol, dat we niet aan veel andere planten toe komen. Het probleem is dus niet brood of granen, maar de hoeveelheid. Dus als je het nu echt even niet weet en al een half uur met de koelkastdeur in je hand staat, pak dan een lekkere roggeboterham van biologische oorsprong en smeer er een dikke laag roomboter op! Gegarandeerd dat je bommetje vol zit. Kun je vanmiddag lekker voort met kom soep.

Om je lichaam te voeden in plaats van te vullen, zul je voedzaam voedsel moeten gaan eten, ook ‘s-morgens en ‘s-middags en dat vraagt de nodige voorbereidingen. Geef jezelf de tijd om dit te gaan inpassen in je leven. Hoe relaxter de overgang, hoe groter de kans dat je blij bent met je nieuwe leefwijze.

Eet genoeg

Eet vooral ook genoeg. Een salade met een scheutje olijfolie brengt je niet de middag door, zeker niet in de koude maanden. Ook smoothies zijn in de wintermaanden niet de beste keuze. In de wintermaanden hebben we net wat meer nodig. Belangrijk is dat er voldoende vetten in je maaltijden zitten. Vet is echt vet belangrijk voor ons lichaam. Zonder vet kunnen we veel vitamines die we met onze power foods naar binnen gooien, helemaal niet verwerken. Kokosolie, olijfolie, roomboter en dierlijke vetten van dieren die een gezond en gelukkig bestaan hebben (gehad), zijn helemaal prima om te gebruiken. Laat gele plantaardige oliën staan.

Ontbijt

Voor wat betreft het ontbijt, kun je jezelf eerst afvragen of je uberhaupt wel wilt ontbijten. Huh? Ontbijt is toch de belangrijkste maaltijd van de dag en dat moet ik toch? Wat mij betreft niet hoor! Heb je wel eens gehoord van de Hunza’s? Die mensen leven op 2 maaltijden per dag en zijn een van de gezondste volkeren op aarde. Zij kennen geen degeneratieve ziekten zoals wij die kennen en ze worden erg oud. Vrouwen van 80 zien eruit als een jong ogende 40-er uit de Westerse beschaving en het is niet ongebruikelijk dat mensen van in de 60 nog kinderen krijgen. Ze zijn bijzonder gelukkig en erg sterkt. Deze mensen eten niet voor 12 uur ‘s-middags en ze starten de dag rond 5 uur ‘s-morgens. Daarbij doen ze lichamelijk zwaar inspannend werk en activiteiten. Stel dat jij een bouwvakker bent, die echt geen zin heeft om te ontbijten, doe het dan vooral niet.

Als je echt niet zonder ontbijt kunt, dan hieronder wat tips:

  • Eieren met spek (of zonder), gebakken in kokosolie, roomboter, reuzel of ossenwit. Je kunt ook een lekkere omelet maken met allerlei groenten erin die je lekker vindt.
  • Een lekker soepje. De Japanners zweren bij miso soep. Dit soepje is bijzonder heilzaam voor je spijsverteringssysteem. Maar je kunt ook prima met een ander soepje beginnen, zolang het maar zelfgemaakt is van gezonde ingrediënten. Basis bouillon vind je hier en hier.
  • Overnight oats. Briljant ontbijt voor de lezer met de meeste haast, omdat je dit de avond ervoor kunt klaar zetten en niet hoeft op te warmen (mag wel). Weet je niet wat overnight oats zijn? Klik hier voor de uitleg en recept.
  • Fruit & noten. Ik kom zelf de ochtend niet door zonder iets, maar heb eigenlijk nooit behoefte aan iets stevigs. Ik kies dan ook meestal voor fruit. In de herfst, kan ik heerlijk genieten van een sappige peer. Hoe rijper, hoe meer vitamines. Meer heb ik zelf niet nodig, maar voor de vetten eet ik dan nog een paar amandelen bij mijn eerste kopje thee. Als je ook een klein beetje wilt eten, is dit misschien een goede keuze.

Lunch

Lunchen zou ik in ieder geval doen, dat is in mijn ogen de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is ook een maaltijd die zo in elkaar moet zitten, dat je er geen dikke dip na krijgt en dat je het liefst lekker gaat tukken. Je moet er juist energie van krijgen. Belangrijk dus om deze maaltijd van voldoende vetten te voorzien.

Je kunt hier bijvoorbeeld ook voor de eieren kiezen. Een combinatie van ei met avocado is een perfect voorbeeld (kan ook als ontbijt trouwens als je geen zin hebt om te bakken, gekookt ei in plakjes, avocado ook en klaar).

Een lekkere (lauwwarme) maaltijdsalade met vis, kip, spek, ei, gebakken groenten, noten of wat je er ook maar door wilt doen (behalve brood natuurlijk). Een royale dressing zonder suiker met voldoende olijfolie voor de broodnodige vetten. Salade recepten volgen spoedig op SlimLin voor de nodige inspiratie.

Ovenschotels en roerbakjes doen het ook altijd goed voor de lunch.

Al dit lekkers kun je meenemen in van die leuke glazen potten en met een beetje slimme voorbereiding kun je dit van te voren al klaarmaken, zodat je het ‘s-morgens zo in je tas kunt mikken. Een ander goed idee voor de lunch, is een kliekje van de avond, maar ga ajb niet op het werk opwarmen in de magnetron, want dan kun je hard zwaaien naar alle vitamines en mineralen die je zo zorgvuldig bij elkaar had gezocht.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This