Frituren in ossewit

door | 5 04 2023 | 99 reacties

Frituren in ossewit gebeurt niet veel meer, omdat zogenaamd wetenschappelijk onderzoek zou hebben aangetoond dat plantaardige vetten gezonder zijn dan dierlijke vetten.

Ik schreef dit artikel in 2015 voor het eerst, nadat ik met mijn man bij een leuk restaurant had gegeten, waar de frietjes als vroeger smaakten. Onlangs waren we in België en bestelden we een frietje. Tot mijn verrassing herkende ik onmiddellijk de smaak van ossewit en moest ik weer aan deze post denken. In België zijn gelukkig nog veel mensen die weten dat frituren in ossewit vele malen gezonder is dan frituren in plantaardige olie.

Wat is ossewit?

Voor wie niet weet wat ossewit is: Ossewit, ook wel niervet genoemd, is een traditioneel frituurvet dat wordt gemaakt van het vetweefsel van runderen. Het is een hard vet dat wit van kleur is en een hoog smeltpunt heeft. Ossenwit is al eeuwenlang in gebruik als frituurvet, en werd vroeger veel gebruikt in de horeca en thuis in de keuken. Door de opkomst van plantaardige oliën is het frituren in ossewit echter afgenomen. Toch zijn er nog steeds liefhebbers van ossewit, vanwege de heerlijke smaak en het feit dat het gezonder is dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Waarom is ossewit beter dan plantaardig frituurvet?

Minder onverzadigde vetten

Ossewit bevat minder onverzadigde vetten dan plantaardige oliën. Onverzadigde vetten zijn gevoeliger voor oxidatie dan verzadigde vetten, waardoor ze bij verhitting schadelijke stoffen kunnen vormen. Daarnaast is ossewit stabiel bij hoge temperaturen en kan het meerdere keren worden gebruikt. Dit is bij plantaardige oliën niet het geval, omdat deze na verhitting onstabiel worden en giftige stoffen kunnen vormen. Frituren in ossewit is dus ook economischer.

Minder omega 6

Ossewit bevat van nature een kleine hoeveelheid omega 3 vetzuren, terwijl plantaardige oliën juist veel omega 6 bevatten. Een teveel aan omega 6 kan leiden tot een disbalans in ons lichaam, omdat we doorgaans al veel meer omega 6 binnenkrijgen dan we eigenlijk nodig hebben. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die meer omega 3 bevatten dan omega 6, zoals ossewit en andere dierlijke producten.

Hoewel plantaardige oliën vaak worden geprezen om hun gezondheidsvoordelen, kan een teveel aan omega 6 juist schadelijk zijn voor ons lichaam. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor gezonde oliën die een goede balans hebben tussen omega 3 en omega 6, zoals olijfolie, kokosolie en biologisch ossewit.

Geen transvetten

Ossewit bevat geen transvetten, die ontstaan bij het harden van plantaardige oliën en ongezond zijn voor het lichaam.

Hoe gebruik je ossewit?

Het gebruik van ossewit is eenvoudig. Het kan op dezelfde manier worden gebruikt als elke andere frituurolie. Het enige verschil is dat ossewit harder is dan plantaardige oliën bij kamertemperatuur. Maar zodra het wordt verhit, smelt het en wordt het vloeibaar.

Recept voor Belgische frietjes

Schil, was en snijd de aardappelen in frietjes. Droog ze af in een schone theedoek. Breng je ossewit op een temperatuur van 150 graden Celsius en frituur daarin de frietjes gedurende 5 minuten tot ze licht gekleurd zijn. Haal de frietjes uit het vet, schud ze uit en laat afkoelen. Bak je frietjes af op een temperatuur van ongeveer 170 graden Celsius tot ze mooi van kleur zijn. Goed uitschudden en eventueel droogschudden in een schaal met keukenpapier. Beetje Keltisch zeezout erop en smullen maar.

Eerst even je pannetje schoonmaken

Toen ik overstapte op ossewit, moest ik mijn frituurpan schoonmaken om over te kunnen stappen op ossewit en ik had deze al een hele tijd niet meer gebruikt. Ik weet niet hoe jouw frituurpan eruit ziet, maar zonnebloemolie dat verhit is geweest en aan de pan of je mandje kleeft is ronduit ranzig. Dit is niet meer vloeibaar, maar is een soort lijm geworden. Ook als je er heet water overheen gooit, blijft het die lijm-achtige substantie. Frituren in ossewit is dus ook nog schoner.

Ik moest tijdens het boenen denken aan de wetenschappers die beweren dat je aderen gaan dichtslibben van dierlijke vetten, omdat die in de koelkast hard worden. Maar wat gebeurt er dan met die plantaardige olie die verhit is geweest? Dierlijke vetten zullen in ons lichaam nooit zullen stollen, aangezien onze lichaamstemperatuur bij gezondheid niet lager is dan 36 graden Celsius en de stollingstemperatuur ligt ergens rond de 20 graden. Maar die kauwgom in mijn pannetje kreeg ik er zelfs met kokend heet water niet zomaar af. Daar moest een ontvetter bijkomen en een staalsponsje, waar ik heel hard mee moest poetsen. Zou dat spulletje er ook in mijn lichaam zo uitzien? Voor mij voldoende reden om het nooit meer te gebruiken.

Ossewit is perfect voor frituren

Kijk die frietjes moet je misschien niet te vaak eten, maar als je ze dan eet, maak dan de allerlekkerste die je kunt bedenken. Behalve dat ossewit een heerlijke smaak geeft aan je frietjes, is het ook nog eens een stuk gezonder dan zonnebloemolie, waar nagenoeg alle friettenten in bakken. In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder. Daarnaast geeft ossewit sneller een mooi bruin kleurtje aan je frietjes, waardoor je ze niet te lang en te heet bakt.

Natuurzuiver ossewit

Natuur zuiver biologisch ossewit is een volledig natuurlijk product, dat natuurlijk is gezeefd zonder enige andere bewerking of toevoegingen. Hierdoor weet het lichaam precies wat het met dit vet moet doen en zal het er dankbaar gebruik van maken om in te zetten voor haar gezondheid.

Biologisch ossewit is vrij van antibiotica en groeihormonen die in de conventionele vleesindustrie vaak worden gebruikt. Ossewit van dieren die buiten hebben geleefd, bevat vaak meer voedingsstoffen dan van dieren die binnen hebben geleefd.

Waar koop je ossewit?

Toen ik nog in Nederland woonde, kocht ik ossewit bij een biologische slager. Nu we rondreizen door Europa, bak ik zelf geen frietjes meer. Ik heb wel een lijstje voor je gevonden.

Hier vind je Van de Moortele Blanc de boeuf Ossewit

Hier vind je rundervet van Laru

Biologisch rundervet vond ik bij kaasenworst.nl

geef hieronder je reactie

99 Reacties

  1. johan

    negatieve reacties over ossewit,allemaal lariekoek,mijn hele leven word in mijn familie frites in ossewit gebakken hier zijn nog nooit nadelige gevolgen ivm ziektes geweest ,in mijn familie is nog nooit een onder de 80 jaar gestorven,dus geen negatieve woorden meer over ossewit,alleen moet u alleen maar frites of frikadellen in ossewit bakken ,geen paneer produkten gelieve dit te bakken in goedkoper frituurvet,dan gaat ossewit langer mee,gewoon de lekkerste friet.

    Antwoord
    • Linda

      Dank je wel Johan voor je leuke reactie! Het wordt tijd dat we allemaal weer gewoon normaal gaan eten, dan worden we allemaal weer een stuk gezonder. Ossewit hoort daar helemaal bij. Hartelijke groet, Linda

      Antwoord
      • Arjan Anderiesen

        Het is voor mij onbegrijpelijk dat Ossewit een ‘zoekprobleem oplevert’ op het internet (online sale) en totaal niet in verbinding staat met fysieke winkels… niervet is puur natuur… ontegenzeggelijk! De marktwerking geeft feitelijk geen juiste onderzoekswaarden aan, wel wordt er een ‘overvloed’ aan stress gegenereerd…
        Ik wil gewoon Ossewit kopen omdat ik weet dat mijn moeder (amsterdamse atlete ttv Fannie Blankers Koen en tegenstander) Vet is een onderdeel van elk geheel van levende wezens… het geeft kracht zolang je er niet teveel van gebruikt… en zonder ‘gymnastiek’ wordt je sowieso sneller ‘te vol’…

        Antwoord
    • Johan V

      Het feit dat er niemand in je familie onder de 80 is gestorven, wilt niet zeggen dat ossenvet daarom niet omgezond / schadelijk is voor menselijke consumptie.

      Antwoord
      • Sjaak

        Ok, laat het dan schadelijk zijn maar je eet het toch ook niet elke dag. Vroeger zeiden ze max 2 eieren ler week, nou dat is ook al achterhaald.
        We worden al genoeg betutteld dus doe waar je zin in hebt want de slotsom is : van leven ga je dood. Dus leef goed.

        Antwoord
      • Emiel

        Plantaardige oliën zijn juist zeer ongezond. Verzadigde vetten zijn juist gezond.
        Mensen met een hoog ldl worden gemiddeld ouder dan mensen met een laag ldl. Ook hebben ze minder hart en vaatziekent, chronische, autoimmune en andere ziekten.

        Dat jij denkt dat plantaardige meuk gezond is, laat zien dat jij de standaard onzin die rond gaat geloofd en niet de wetenschap volgt, maar de vegan propoganda geloofd.

        Lekker naar het Voedingscentrum luisteren en je kinderen kapot laten gaan een een vegan dieet!

        Antwoord
        • Jet

          Ik schrik van de taal die ene Emiel hier gebruikt. Een kind doodwensen??

          Iedereen mag eten wat hij of zij wil. Is het niet?

          En plantaardige oliën zijn op sommige vlakken gezond, net als dat ossewit dat is. Het is maar net welke voedingspunten je belangrijk vindt.

          Antwoord
          • Ruk kabouter

            1 papat mayo en 1 frikandel speciaal aub 🤤

    • Ronny

      Voor ik op pensioen ging had ik een labo. En heb ontdekt dat. Frituur olie vol blauwzuur zit. Het produkt dat in de oorlog gebruikt werd om joden te vergassen ciclon b zeer giftig en word gebruikt als de sterkste verdunner. Men moet zelfs speciale gaspakken hebben als men in de omgeving kom.Dit gebruiken de bedrijven om bij het persen meer prudukt uit de pitten of granen te winnen. Tot 4 maal toe. Dus ik gebruik ossenwit vet. En geen olie. Olie komt al lang niet meer in huis. Ga maar eens kijken naar die bedrijven je zal die grote citern blauwzuur wel zien staan

      Antwoord
      • Ronny

        En ik 76 jaar oud en nog gezond. Eet veel vet en frituur met ossewit en mijn cholesterol waarde is nog altijd 170 . En dat is al jaren zo. Amaai ik hoor in deze maatschappij tegenwoordig veel leugens.

        Antwoord
        • Sasha

          Veel wil dit niet zeggen.

          Ik kreeg met 24 jaar uitgezaaide weke delen kanker. Heb altijd normaal gegeten, veelal biologisch vlees, voldoende beweging en niet bijzonder veel ‘rotzooi’. En altijd van jongs af aan gefrituurd in ossewit.

          Waar het aan lag?

          Antwoord
          • Niki

            De gifprik en boostertjes genomen tegen covid ? Veel succes

    • Maddy

      Het is inmiddels een paar jaar later, maar in mijn zoektocht naar ossewit voor mijn vogelbolletjes waar dus géén palmolie inzit en niet van duur kokosvet is gemaakt, vond ik dit verhaal en ik ben het daar helemaal mee eens! Ik ben het Gaps dieet gaan doen ivm PDS en dierlijk eiwit en vet is daarin bijzonder belangrijk. Helaas zijn we daarmee steeds ‘fouter’ bezig ivm het klimaat. Ik gebruik als plantaardig vet alleen biologische kokosolie en rijsteolie ivm de stabiliteit op hoge temperaturen. Frituren doe ik niet. Wanneer ik bottenboullion maak schep ik het vet af en dit gebruik ik weer om in te braden. Helaas is geklaarde boter duur en ander goed dierlijk vet moeilijk om aan te komen.

      Antwoord
    • Erik Schoe

      Het wordt tijd dat we onze oordelen baseren op feiten over voedsel.
      Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland Verzadigde vetten dragen eraan bij.

      Antwoord
      • Rene

        Het rare is dat de consumptie van verzadigde vetten is gelijk gebleven maar de consumptie van plantaardige oliën is met 1900% toegenomen

        Antwoord
      • Emiel

        Dag is onjuist. Het zijn juist de mensen met een hoog cholesterol gehalte die juist geen hart en vaatziekten hebben.
        India eten ze alles onverzadigd. 1 op de 4 sterft aan hart en vaat ziekten.

        Voor je onzin uitkraamt, eerst je goed laten voorlichten!

        Koop lekker je plantaardige meuk en sterf van de ziektes die erbij horen, zoals autoimmune en chronische ziekten. Zwakke botten en spieren.

        Antwoord
    • Rosina

      Weer op zoek waar ze het nog willen verkopen! Ook zoiets, ze verkopen de smakeloze remia en andere dure producten ook hypocriet hoor. Het is verrukkelijk voor de frietjes ze verdienen dit ossewit

      Antwoord
    • Joop

      Ik heb het mandje van de frituur schoon moeten maken met een “zachte” staalborstel,anders lukte het niet. (met ‘n staalborstel wel)
      Dus wat gebeurd er in je aderen???

      Antwoord
      • Jasper

        Dan moet u ook gewoon. ossewit gebruiken, dan heeft u daar totaal geen last van. Het zijn juist de plantaardige vetten die gummy vormen door verhitting die niet weg te krijgen is. Cholesterol is een verdienmodel waar in Nederland vooral Unilever mee begonnen is om margarine te verkopen. Later kwam Unilever met Becel. Ze sponseren de hartstichting zodat die ook reclame maakt voor Becel. Het draait echter alleen maar om geld.

        Ons lichaam produceert 3 a 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.

        Zoek maar eens op Cholesterolmythen of The Cholesterol Myths

        Plantaardig vet oxideren te snel en vormen zo schadelijke stoffen. Wie vervangt het plantaardig vet na 3 keer gebruiken?

        Antwoord
        • Patrick

          Ik heb zelf hoog cholesterol sinds mijn 20ate. De huisarts Ei toen ook al dat dieet daar niet veel aan kan doen maar dat het familiair aangelegd is.

          Antwoord
      • Patrick

        Wat je eet komt in je maag terecht en wordt verteerd. Vet komt niet rechtstreeks in je aderen

        Antwoord
  2. Duggy

    Ossewit hoort in het rijtje gezonde vetten om te frituren, samen met palmolie, arachideolie etc volgens oa onderstaande link naar dokte Frits van der Blom. “Vloeibaar plantaardig” dat absoluut niet volgens hem. In tegendeel!

    https://www.youtube.com/watch?v=4nKb1ry5i7M

    Antwoord
    • Duggy

      vanaf 24:30 over ossewit

      Antwoord
      • Linda

        Dank je wel Duggy voor deze informatie!

        Hartegroet,
        Linda

        Antwoord
    • Luc

      Terecht Linda ossewit is het beste wat er is. Olie zeg ik altijd is voor het smeren van motoren of een fietsketting maar ossewit zeker niet. Toucour het beste wat er is en de smaak amai veeeeel beter dan zij die in olie zijn gebakken. Heb je dit al geprobeerd. Bak es een kippetje in je frituurpan. Jawel zonder ze eerst te kruiden die doe je er nadien op. Je kan zelfs het vel er eerst afhalen heerlijk is dat. Of gooi heeel voorzichtig is een eitje er in meteen gaat het eiwit zich rond de dooier hangen 1 minuutje. Er uit en smullen maar heer bij de frietjes. Of peterselie effe er in en er uit en dat bij een slaatje. Ja ieder zijn eigen smaakjes. Probeer het maar eens

      Antwoord
      • Linda

        Dank je wel Luc voor de super ideetjes 🙂

        Antwoord
    • Eagle

      Kokosolie is gezond, palmolie is vergif.

      Antwoord
      • Nathalja

        Ik ben na jaren olie te hebben gebruikt ook weer overgestapt naar ossewit. Is veel smakelijker en de pan is beter en makkelijker schoob te krijgen

        Antwoord
  3. Ansj

    Heb net mijn fritepan schoongemaakt, had mijn frites weer eens in olie gebakken.
    Was aan het twijfelen om toch weer ossewit te gaan gebruiken, ( ik deed het niet meer omdat de geur zolang bleef hangen)…maar ga toch overstag hierin bak je de lekkerste frietjes

    Antwoord
    • Linda

      De geur is wat sterker inderdaad. Wat je kunt doen is een schaaltje azijn in de keuken zetten na het bakken, dat neemt de geur op. Zelf bak ik altijd buiten, dan heb ik ook de luchtjes niet binnen.

      Antwoord
  4. Hubert Robroek

    Ik haal me het vet in belgie ,het beste rundvet

    Antwoord
  5. Monique

    Ik heb vandaag frietjes gebakken in ossewit maar dr zit toch een aparte nasmaak aan…heb ik te kort of te lang gebakken? 6 min op 180 gr….ik kan me niet herinneren dat er vroeger een vieze nasmaak aan zat.

    Antwoord
    • Linda

      Dat is vreemd Monique. Wat voor friet heb je gebruikt? Zelf gemaakte? Die moeten ook altijd even voorgebakken worden op 170 graden en dan afbakken op 190. Heb je biologische ossenwit gebruikt? Dat is wel belangrijk, want wat er met koeien uitgespookt wordt in de bio industrie is niet best en daar zou best een nare nasmaak door kunnen komen. Zo worden er preventief heel veel medicijnen gebruikt en afvalstoffen vindt je terug in het vet. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. Mijn frietjes hebben in ieder geval geen vieze nasmaak.

      Antwoord
      • Marcel

        Inderdaad patat in rundvet bakken is en blijft echt het lekkerst.

        Maar de beste gemiddelde temperatuur met voorbakken is 110°C. Het is eigenlijk meer gaar koken dan baken. Na een aantal minuutjes knijp je dan in de patat en wanneer deze zacht is, dus wanneer je het geheel kunt in knijpen dan is ie gaar.

        Afbakken doe je dan op 180°C

        Dit voorkomt dat de patat bruin kleurt tijdens het voorbakken en te brijn tijdens het afbakken. Zo krijg je een lekker mooi goudbruin frietje.

        Daarnaast is het ook beter voor je vet, want alle kruimels die tijdens het bakken naar de bodem van de pan zinken zullen uiteindelijk verbranden en het vet kapot maken. Je ziet het dan ook aan de (kastanje bruine) kleur van de frieten en de smaak uiteraard wanneer het tijd is om je vet te vervangen.

        Wil je zo lang mogelijk plezier van gezond vet en de beste smaak, giet de pan dan even af boven een fijne zeef na het bakken. Haal ook alle kruimels uit de pan en giet het afgezeefde vet terug. Vooral als je ook gepaneerde snacks in dezelfde pan bakt. Dat is wat het vet kapot en ongezond maakt in no time.

        Tip van een vintage frietenbakker uit de jaren 80 vorige eeuw. Toen was Ossewit nog heel gewoon.

        Antwoord
        • Linda

          Ha Marcel, dank je wel voor het delen van je kennis en expertise. Hartegroet, Linda

          Antwoord
        • bart

          Voorbakken, moet op 140 graden, niet op 110. maar dat terzijde

          Antwoord
        • Marijke VE

          140 graden voorbakken is eigenlijk sauteten
          Proef een frietje, smaakt het zacht en niet meer naar rauwe aardappelen, voldoende laten afkoelen en daarna ‘afbakken’ op 170-180 graden. Niet elke soort aardappel is geschikt voor frietjes! Bitjes zijn de beste met voldoende zetmeel.

          Antwoord
      • Roger

        Als Belgische friturist raad ik je aan om voor te bakken op 150 graden en af te bakken op 170 a 175 graden en zeker niet hoger zoals hier staat. Natuurlijk in ossewit en liefst met een goede aardappel . Ik denk dan aan een bintje of een challenger .De challenger is iets meer zout van smaak.

        Antwoord
        • Linda

          Dank je wel Roger voor je waardevolle correctie 🙂 met welke reden niet hoger?

          Antwoord
          • Roger

            Onder de 150 graden nemen je frieten teveel vet op. Boven de 180 graden komen er teveel schadelijke stoffen vrij en ga je ze vaak ” te ” bruin bakken

  6. Bert

    Ik heb even een vraagje over ossenwit mij is ooit verteld dat door de waren autoriteit ossenwit verboden is in snachbars of is dat larie koek en doen ze dat alleen maar omdat het plantaardig goedkoper en makkelijker te verwerken is gaarne Uw reactie. e

    Antwoord
    • Linda

      Hoi Bert, ik weet dat in 2009 de Consumentenbond graag een verbod wilde op vast frituurvet, omdat dit ongezond zou zijn, maar ik weet eerlijk gezegd niet of dat er ook ooit door is gekomen. Er werd in die tijd wel veel geschreven over de mogelijke gevaren van vast frituurvet. Ik geloof dat veel snackbars over zijn gegaan naar vloeibaar, omdat ze dan een stempeltje op de deur konden plakken dat ze ook in gezond vloeibaar vet bakten. Helaas is dat gezonde vet, helemaal niet zo gezond.

      Antwoord
  7. jos

    Als je in olie wil frituren en geen plakkerige pan en keuken wil, kun je het best in slaolie frituren. Dit is sojaolie, soms vermengd met lijnolie. Prima spul en plakt niet!

    Antwoord
    • Linda

      Hoi Jos,

      Persoonlijk ben ik niet zo een voorstander van sojaolie. Behalve dat het een geraffineerde olie is, is het ook vaak gemaakt van genetisch gemanipuleerde sojabonen. En zelfs als de olie gemaakt zou zijn van niet gemanipuleerde bonen, dan is de soja niet gefermenteerd. Wat maakt dat uit, hoor ik je denken? Nou niet-gefermenteerde soja gedraagt zich in je lichaam als xeno-oestrogeen oftewel is een verstoring op je natuurlijke hormoonhuishouding. Dit kan tot heel veel vervelende dingen leiden, zoals ziektebeelden, overgewicht en borstvorming bij mannen bijvoorbeeld. Leuk voor de pan, minder leuk voor je lichaam helaas.

      Hartelijke groet,
      Linda

      Antwoord
  8. Dirk Katz

    weinig frituren gebruiken nog ossewit. Sommige mobiele frituren op markten nog wel.
    Waar vind ik adressen van frituren die nog met ossewit bakken?
    Omgeving Lint/Edegem/Kontich?

    Antwoord
    • Linda

      Oei, dat zou ik zo niet weten. Ik ben bang dat je daar zelf even naar op zoek moet. Je hebt gelijk iig dat er nog maar weinig wordt gefrituurd in ossewit. Succes met vinden!

      Hartelijke groet,
      Linda

      Antwoord
  9. Willem Heerema

    Ossewit is niet vegetarisch, dus voor ons ongeschikt.

    Antwoord
    • Linda

      Dat klopt Willem, een goede vegetarische keuze is kokosolie.

      Hartelijke groet,
      Linda

      Antwoord
  10. Bram

    Eind jaren tachtig/ begin negentiger jaren prijkte er op elke snackbar wel een bordje met de tekst: Wij frituren uitsluiten in plantaardige olie. Het was en hype omdat er omtrent dierlijk frituurvet een cult was
    ontstaan die door slecht en onvolledig onderzoek de massa was ingestuurd. De snackbarhouder zat niet op klantenverlies te wachten dus ging men over op plantaardig. Wat is nou plantaardig? Wat wij als consument in de buurtsuper kopen al plantaardig frituurvet/olie is bewerkt en niet zo`n klein beetje. Wat al eerder in dit artikel naar voren kwam is dat kauwgum achtigge spul wat je alleen met soda weg krijgt als je je frituurpan gaat verschonen. Persoonlijk vertrouw ik die plantaardige olien voor geen meter. Op brood smeer ik ook geen margarine maar boter.http://www.dokteronline.com/blog/margarine-hetzelfde-als-plastic/
    kopieer deze link en plak hem in de adresbalk van je browser.

    Antwoord
    • Linda

      Dank je wel Bram voor je waardevolle reactie. Het interessant hoe de media mensen kan beïnvloeden, ook ten nadele van hun eigen gezondheid. Als je het draadje van het geld volgt, begrijp je wat de belangen zijn.

      Hartelijke groet,
      Linda

      Antwoord
    • Gerda Moerenhout

      Ik heb met veel belangstelling de commentaar over het frituren in ossewit gelezen.
      Ook wat het ossewit doet bij het smelten in de electrische friteuse… Mijn friteuse kapot dus (eigen schuld natuurlijk)
      Mijn vraag… Zijn er in de handel nog ouderwetse frietketels te krijgen ?
      Je weet wel van die zwarte potten met een zeef…
      Ik wil absoluut frietjes in ossewit bakken…
      Iedereen hier bedankt voor de super intéressante uitleg…
      Ik kreeg er het water van in de mond…

      Antwoord
    • Sadra

      Nou had ik ook wat…. wij een weekend maar België en daar friet gehaald, zo ontzettend lekker, niet normaal! Thuis gekomen, frituurpan schoon gemaakt en voor het eerst ossewit blokken erin gedaan. Ik had geen andere keus, alle olie( die ik normaal gebruik) en al het andere vet op in de winkel. Nou beetje lastig warm te maken, frituurpan stond bijna in de hens maar wat een lekkere friet, net zo lekker als in België!! Ik twijfel om het altijd te blijven verbruiken omdat ik toch denk dat het vet in je lichaam hierdoor ook wat langer blijft hangen maar eerlijk is eerlijk, lekkerder vind je ze niet!!

      Antwoord
      • Simon

        Inderdaad sommige frituurpannen vinden vast vet niet leuk direct na het aanzetten, het element wordt dan direct zo heet dat het vet gaat roken en dat is niet goed voor de gezondheid. Wat ik doe is eerst het vet langzaam verwarmen d.m.v. een hoog vermogen dimmer, ik gebruik deze: https://nl.aliexpress.com/item/32665936469.html
        Werkt perfect, je zet ‘m op b.v. een kwart voor enkele minuten tot het vet voldoende vloeibaar is en dan kan ie op vol vermogen.

        Antwoord
  11. Aomame

    Hallo allemal!

    Ten eerste, sorry for mijn eventuele fouten, mijn moedertaal is geen Nederlands.
    En dan mijn vraag. Moet de friet alleen in ossewit gebakt worden of moet het gemengd worden met plantaardige olie (bijv.zonnebloemolie)? Ik wist zo dat de vrituurvet is plantardige olie + dierlijke vet. Is dat zo? Indien wel, hoe groot de deel van ossewit is?
    Hoe wordt het gemaakt door de snackbaars?
    (Toen ik in Antwerpen leefde was ik doel op frietje. Nu zou ik thuis willlen namaken, maar tja, weinig kans – weet ik)
    Dank bij voorbaat voor jullie tips!

    Antwoord
    • Linda

      Hoi,

      Ik bak zelf altijd uitsluitend in ossewit. Ik weet niet hoe het in snackbars gebruikt werd, volgens mij ook gewoon alleen ossewit, maar dat weet ik niet zeker. Ik denk dat je eigen gebakken frietjes, heel dicht in de buurt komen van de frietjes die je vroeger in Antwerpen kocht.

      Hartelijke groet,
      Linda

      Antwoord
  12. Mike

    Leuk artikel, en ziet er goed uit die frites!

    Antwoord
  13. rob

    frituren in ossewit is gezonder want als ik ossewit in mijn pan heb bak ik alleen maar verse friet (zelf snijden ) en als ik er ander olie in heb ligt mijn vriezer gelijk vol met allerlei snack HIER PAK AAN

    Antwoord
  14. terpstra

    Inderdaad verkrijg je een lekker frietje gefrituurd in ossewit,(in nederland
    was dit normaal rundervet ,misschien kunt u het zich nog herinneren, de grote
    blokken vast vet die door de frietbakker werden gebruikt.) men is hier van afgestapt door de z.g.n. gezondheidsonzin van de laatste jaren. met als gevolg, dat men nergens meer een lekker frietje krijgt opgediend, het is een smakeloze prak, waar het zout en sausjes het nog enigszins tot smaak moeten maken
    Het zou goed zijn dat iedere frietliefhebber dit kenbaar maakt aan zijn of haar leverancier. misschien dat er dan verandering (ten goede komt).

    Antwoord
  15. Hans

    Dierlijke vetten worden pas afgeraden, als men het meerdere malen tot hoge temperaturen brengt. Om economische redenen gebruikte, de door uw geprezen, friettenten, het vet te lang. Hierdoor wilde de vwa het vet gaan verbieden. Wil je lekkere friet bak gerust in rundervet, maar vervang het tijdig. En geloof me dat wordt een dure hobby.

    Antwoord
  16. Ron

    Misschien duur, maar gezonder en lekkerder, en in de toekomst gezonder…

    Antwoord
  17. dingoo

    Tot enkele jaren geleden bakte ik in ossewit met een derde paardenvet, of soms alleen paardenvet. Dat paardenvet kan ik niet meer vinden dus nu alleen nog ossewit. Ik had dit recept van een oude vlaamse friturist en kan zeggen die smaak vergeet je nooit meer….zo lekker, krokant en geuren man, man, man spijtig dat het niet meer kan !

    Antwoord
  18. Erwin

    Zowel eerst in onze cafetaria als nu prive thuis gebruik ik voor friet alleen maar Ossewit, dan pas heb je de allerlekkerste friet.
    Voorbakken op 140 en afbakken op 175grC. Wel grote
    binten gebruiken hiervoor! Lekker dikke stelen van snijden :b
    Snacks frituren we meestal in vloeibare Diamant..

    Antwoord
    • Linda

      Dank je wel voor je advies over de temperaturen. Geniet van je lekkere frietjes.

      Antwoord
  19. jan van de rijt

    ik woon in de filippijnen en bestel mijn ossewit in nl de filippijnen zijn razend gek op mijn verse frites ze snappen niet hoe ik ze zo krokant enzo.n heerlijke smaak eraan krijg zijn ze niet gewend hier een echt frietje

    Antwoord
    • Linda

      Wat leuk om te horen Jan. Heb je een eigen friettentje of gewoon bij je thuis?

      Antwoord
  20. Jaap

    Gelukkig bakt de friettent bij ons in de buurt in ossewit, het ruikt zo heerlijk.

    Van die vloeibare plantaardig vet, dan wordt frietjes slap en niet geurig van.

    Antwoord
    • Linda

      Bofkont! Ze bestaan dus nog wel?

      Antwoord
  21. Sjors

    Ik wil ook over op ossewit na jarenlang vergiftigd te zijn door verschillende olies!!

    Zijn aardappelen voorgestoomd of voorgekookt in water daarna ook goed af te frituren in ossewit?

    Antwoord
    • Sjors

      Ik heb net geprobeerd om de aardappelen te stomen in een elektrische snelkookpan 10 minuten zodat ze voorgestoomd zijn in plaats van voorgefrituurd.
      Toen een uurtje in de vriezer en daarna 6 minuten in de frituurpan met zonnebloemolie want de ossewit moet ik nog ergens halen dus heb nog maar even met standaard frituurolie getest.

      Maar ik ben best tevreden met het resultaat van voorgestoomde (aardappelen) frieten in olie.

      Volgende test doe ik maar 8 minuten voorstomen, invriezen, en dan met ossewit frituren voor de finishing touch. Ik zal het resultaat dan hier weer delen.

      Antwoord
      • Linda

        Hoi Sjors,

        Ik zie dat je mijn antwoord helemaal niet nodig hebt. Je hebt het al zelf getest. Supertof dat je het resultaat gaat delen.

        Groetjes,
        Linda

        Antwoord
        • Sjors

          Gisteren avond meteen geprobeerd nadat ik ossewit had gehaald bij de jumbo!

          Eergisteren al frietaardappels van de AH (ik geloof dat er frieslander op de zak stond) voorgestoomd in een snelkookpan 8 minuten lang. En dan een nacht in de vriezer gelegd.

          Vandaag die bevroren frieten in 6 minuten op 180 graden af gefrituurd in ossewit.

          Was lekker en heel krokant. Maar 6 minuten was denk ik iets te lang. Net iets te donker en ook liggen er nu al wat aardappelkruimels in mijn frituurpan op de bodem. Dit komt misschien door de slechte kwaliteit aardappel van de AH of van het voorstomen. Later ga ik ook nog een vergelijking maken met voorfrituren in ossewit i.p.v. voorstomen.

          Mijn eerst volgende stap om te testen is op maar 5 minuten af frituren en dan met Bintje of Agria i.p.v. Frieslander!!

          Antwoord
  22. Ita

    https://youtu.be/pHnPinYI2Yc
    Deze oogarts is op zoek naar oorzaak van ontstaan van macula degeneratie(AMD) in veranderingen in onze voeding sinds het jaar 1850 en tot nu. In eerdere films legde hij al verband met olie met meervoudig onverzadigde vetzuren. MOV of PUFAolie.
    AMD kwam nauwelijks voor tot 1900. Nu is het een epidemie, behalve bij volken die deze olie niet gebruiken. ( Hierover heeft hij gesproken bij congres van oogartsen VS)

    Suiker, processed foods, maar vooral de zgn: Meervoudig onverzadigde vetzuren in
    Vegetable oils wijst hij aan als oorzaak. (high pufa oils)
    Ik vind zijn hypothese heel overtuigend, verdient zeker onderzoek en aandacht.
    Conclusie die ik voorlopig trek is: gebruik olijfolie alleen koud en bak in roomboter of kokosolie (of rundvet / spekvet) Mijdt zonnebloemolie en raapzaadolie , geraffineerde plantaardige olie etc. In veel kant-en klare vega-vleesjes zitten deze vetten ook. Dus mogelijk ook niet zo best…
    Ik kocht jarenlang altijd ’bewust’braadolie met meervoudig onverzadigde vetzuren, het lijkt geen goede keus geweest.
    Dank voor deze site

    Antwoord
    • Linda

      Hoi Ita, dank je wel voor je super waardevolle reactie. Ik ga het filmpje bekijken.

      Hartelijke groet,
      Linda

      Antwoord
  23. Erwin

    kan je vast frituurvet (ossewit) gebruiken in een frietuurpan met een warmteweerstand je weet wel zo een ijzeren gebogen lus die het vet warm maakt?

    Antwoord
    • Linda

      Ik heb die vraag wel eens eerder gehad en kan die niet voor je beantwoorden, want het hangt van de frituurpan af. Dat is echt een vraag die je even bij de fabrikant van de pan moet neerleggen.

      Veel succes.

      Groetjes,
      Linda

      Antwoord
      • Koos

        Fritel heeft een aantal frituurpannen met een speciale stand om vet te smelten.

        Groet Koos

        Antwoord
    • john

      waarschijnlijk een te laat antwoord maar door het zelf al eens geprobeerd te hebben best het vet even in een pannetje op een licht vuurtje voor smelten.
      met stukjes of ganse blokken op de verwarmingsdraad te leggen heb je ZEER gevaarlijke toestanden!
      de gloeidraad geraakt overhit en wordt gloedrood( met kans op doorbranden en defect) en met gevaarlijke spattingen en dampen tot gevolg!
      dus best even lage temperatuur voorsmelten in pannetje bij een nieuwe vulling en overgieten totdat de verwarmingsdraad net onder staat en bijvullen geen probleem.
      ook hier enkel nog ossewit en bij gebruik van diepvriesfriet worden deze lichtjes voor gebakken en laten dan de ketel op voldoende temp. komen om af te bakken want in een emmer ijs springen is ook te koud.

      Antwoord
    • Wuestenberghs

      Ja dat kan maar je moet erbij blijven tijdens het smelten. Stroom even aan zodat de weerstand opwarmt en laten smelten. De blokken vet tijdig omdraaien om overal gelijkmatig te laten smelten. Je hebt wat geduld nodig maar in 10 minuten is de klus geklaard. Als het vet dat smelt begint te roken heb je de weerstand te lang laten opstaan.

      Antwoord
    • arie

      ja dat kan alleen de eerste keer in kookpan laten smelten en dan vloeibaar in de frituurpan doen zo ver dat het verhittings element onder het gesmolte vet zit ,als je nog te weinig heb kan je de pakjes ossenwit in het mandje doen en tot gewenste hoeveelheid aanvullen zonder voor te smelten. het beste frituur je in een frituurpan met een wattage van 3000 watt of hoger tot 3500 watt hierboven kan wel maar heb je krachtstroom nodig . ook een frituurpan met koude zone is belangrijk.

      Antwoord
  24. lut vantwembeke

    beste,een vraagje,hoe lang blijft ossenwit goed na twee maal bakken?de frituurpan staat op kamer t° dus bijna zes maand.

    Antwoord
    • Linda

      ik zou het dan wel verversen, na lange tijd wordt het muf

      Antwoord
  25. Roland Bombeeck

    Hoi Linda,

    Jij snapt het absoluut, vetten zijn niet gevaarlijk, suikers wel, complimenten.

    Cooking center Stiphout Helmond

    Antwoord
    • Linda

      Hi Roland,

      Dank je wel voor je leuke reactie en top dat jij ook ziet hoe het zit. Hoe meer mensen dit begrijpen, hoe gezonder we weer worden. Fijne dag!

      Groetjes,
      Linda

      Antwoord
  26. Dennis

    Weet iemand een patatzaak waar ze bakken in ossenwit?
    Omgeving Rotterdam

    Antwoord
    • Linda

      Ik weet er alleen een in Maastricht 🙂

      Antwoord
  27. lut vantwembeke

    hallo,het is geleden sederd dec 2019 dat ik mijn ossewitvet gebruikt hebnhij staat in mijn garage en maakt waarschijnlijk 28gr warmte mee,is dit vet nog goed?

    Antwoord
    • Linda

      Ik weet het niet eerlijk gezegd, maar zelf zou ik het vervangen.

      Antwoord
    • Gerard

      Ossewit bestaat voor het grootste gedeelte uit trigliceriden zonder dubbele bindingen (palmitinezuur, stearinezuur en myristinezuur) en voor een deel uit oliezuur welke één dubbele binding heeft.

      Deze samenstelling maakt ossewit, mits afgesloten verpakt, extreem lang houdbaar. Enkele jaren is geen enkel probleem.

      Antwoord
  28. Jurgen

    Hallo Allemaal,

    Vraagje, bestaat ossewit ook in vloeibare vorm?
    Of enkel in vaste vorm?

    Groetjes,

    Jurgen

    Antwoord
  29. Gerard

    Ossewit is ongeveer een miljard keer gezonder dan “plantaardige” olie (lees: zaadolie).

    Gewone, zuivere, koudgeperste ongeraffineerde zaadolie is niet eens geschikt om machines mee te smeren. Het polymeriseert én wordt ranzig onder invloed van licht en zuurstof. Consumptie van dat soort omega-6 olieën is dé hoofdoorzaak van aderverkalking en allerlei andere aan ontstekingen ten grondslag liggende ziektes. Ga je zaadolie raffineren wordt het nóg ongezonder en worden bovenstaande processen nog eens versneld.

    Let trouwens wel op met de aanschaf van ossewit. Koop het NOOIT in de supermarkt, daarin zit E900. Dat is een extreem giftige siliconenverbinding, dimethylpolysiloxaan, tegen het schuimen.

    Wij kopen onze ossewit bij een echte biologische slager. We moeten het dan nog zelf wel filteren maar dat doe ik met een theedoek.

    Wij hebben geen enkele zaadolie in huis. De enige vloeibare olie die we koud gebruiken is olijfolie. Voor warme bereidingen altijd roomboter, zelfgemaakte ghee of ossewit.

    Antwoord
  30. Roy

    Ik frituur ook in Ossewit. De smaak van de Nederlandse snackbar bevalt me niet meer zo, het is allemaal plantaardig en ik mis de smaak die de friet had in mijn kindertijd.

    Volgens mij word er tegenwoordig bij de frituur in België nog heel vaak in Ossewit gebakken. De lekkerste friet!

    Ik bak friet uit de diepvries van het merk Super&Fresh. Deze zijn erg kruimig en smaken heeeeerlijk in Ossewit.

    Ook de snacks zoals frikandellen, bitterballen, nassiblok frituur ik ermee en deze smaken ook als vanouds. Echt genieten en zoveel lekkerder dan in plantaardige olie of vetten. In Nederland is Ossewit verkrijgbaar bij Jumbo en Plus.

    Antwoord
  31. Jan Willems

    Zonet gegeten bij ” Le comptoir Belge” in Torrox Costa Spanje. De naam zegt het al, de eigenaar is een Belg. Het viel mij op dat de frietjes zo lekker waren en ik gaf de eigenaar hiervoor een compliment en ja hoor ze waren gebakken in ossevet. Een goede reden om voortaan thuis dit vet te gaan gebruiken.

    Antwoord
  32. Hanneke

    Kun je ook osseworst doen in een frituurpan waarbij een spiraal in de bak het vet verwarmd? Of gaat dat niet omdat het vet uiteindelijk weer stolt bij afkoeling?

    Antwoord
  33. Tisha

    He he, eindelijk iemand die het snapt!! (Plantaardige) onverzadigde vetzuren zijn niet alleen vaak rijk aan omega 6 (ontstekingsbevorderende vetzuren die wij tegenwoordig veeeeeel teveel binnen krijgen), deze oliën oxideren ook bij verhitten wat ze ronduit kankerverwekkend maakt. Wij vermijden ze zoveel als kan en frituren lekker in de ossewit! Gewoon, zoals oma vroeger toen nog niet iedereen kanker had en/of dik was. Grootste scam allertijden is dat verzadigde (onbewerkte) vetten ongezond zijn!

    Antwoord
  34. Hans Dekker

    De rubberachtige substantie die in de frituurpan achterblijft als je zonnebloemolie gebruikt is half uitgeharde vernis. Meervoudig onverzadigde olie polymeriseert in contact met radicalen. De radicalen ontstaan bij verhitting. Een halve eeuw geleden mocht je “plantaardige” olie niet boven 170 °C verhitten.

    Antwoord
  35. Peter Brouwers

    Omme oma’s en opa’s en me ouders gebruiken al heel ons leven ossewit
    Die frituur olie is niks frietjes in ossewit is veel gezonder en lekkerder
    Ik gebruik ook ossewit je kan er ook mee fonduen
    Ik woon op de belze grens nog in Nederland daar bakken ze ook nog in ossewit

    Antwoord
    • Cyril Sallem

      Die Belgen zijn toch minder dom dan we denken! 🙂

      Antwoord
  36. Bram Ruijter

    Ossewit (Blanc de Boeuf) is een merknaam, die toebehoort aan olieslager Vandemoortele. Het correcte woord is rundertalg, Tallow in het Engels en suif in het Frans.

    Antwoord
  37. Wilma Mourits

    Ik maak heerlijke draadjesvlees in ossenwit.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This