Dit recept heeft wat langer nodig voordat het klaar is, maar het is zo lekker en gezond. Het bevat veel gezonde groenten, de juiste vetten en in het vlees zitten veel voedzame stoffen die we goed kunnen gebruiken.
Zoals je inmiddels van me gewend zult zijn, adviseer ik je wel om biologisch vlees te kopen. Biologisch vlees bevat geen schadelijke antibioticaresten en omdat de dieren een goed en gezond leven hebben gehad, bevat dit vlees veel meer gezonde voedingsstoffen dan vlees uit de bio-industrie.
Als er een randje vet aan het vlees zit, kun je dit gerust laten zitten. Het is niet alleen beter voor de smaak (je vlees wordt er zachter van), het is ook nog eens erg gezond voor je. Een vetrandje aan je stooflapje, valt onder de gezonde vetten. Laat je niets anders wijs maken.
Als je goed en betaalbaar biologisch vlees wilt kopen, kijk dan eens op okvlees.nl. Op deze website kun je al stooflapjes bestellen voor € 3,60 (300 gram) en dat vind ik voor biologisch rundvlees absoluut niet duur. Wil je besparen op de verzendkosten en woon je bij me in de buurt? Stuur me dan een mailtje, dan kunnen we de kosten delen.
Wat zit erin?
Voor 2 personen:
400 gram stooflapjes, in blokjes van 1,5-2 cm
50 gram ontbijtspek, fijngesneden
300 gram sperziebonen
2 uien, in ringen
2 teentjes knoflook, in plakjes
100 gram wortel, in plakjes
100 gram bleekselderij, in plakjes
Geraspte schil van 1 sinaasappel
50 ml rode wijn, kamertemperatuur
10 zwarte olijven zonder pit
2 eetlepels reuzel of roomboter
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel paprikapoeder
Keltisch zeezout en zwarte peper naar smaak
1 glas water, warm
Hoe maak je het?
Peper en zout de blokjes vlees. Verhit de reuzel of roomboter in een braadpan en bak hierin de vleesblokjes rondom bruin. Voeg het ontbijtspek toe en laat enkele minuten samen bakken. Voeg de uiringen toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de rest van de kruiden toe en roerbak nog een minuutje. Voeg dan de knoflook, olijven, wortel en bleekselderij toe en roerbak weer een minuutje. Als laatste de sinaasappelrasp erbij en afblussen met de rode wijn en water. Roer door en laat het geheel op temperatuur komen. Zet dan het vuur laat en laat gedurende 2 uur zachtjes stoven.
Ondertussen kun je de sperziebonen beetgaar koken in een pan met water en wat Keltisch zeezout. De laatste 10 minuten kun je de boontjes mee laten garen met het stoofpotje.