De waarheid over je immuunsysteem
Op het internet kun je veel informatie vinden over de werking van je immuunsysteem en wat je kunt doen om het te versterken. Niet alles daarvan is waar. Zo kun je bijvoorbeeld met knoflook geen virusinfectie voorkomen en je neus uitspoelen met water of een zoutoplossing werkt helaas ook niet.
Van Dr. Roy Martina, een holistisch arts met ruim 40 jaar ervaring, kreeg ik een overzicht met waarheden over jouw immuunsysteem. Doe er je voordeel mee.
Je immuunsysteem is verbonden met andere systemen in je lichaam
Het immuunsysteem loopt van onze zwezerik naar de bijnieren, beenmerg en zelfs ons spijsverteringsstelsel.
Meerdere systemen zijn geïntegreerd in het immuunsysteem. Zo zijn onze darmen, ons microbioom (darmkanaal) en ons lymfesysteem allemaal belangrijke onderdelen van ons immuunsysteem.
Het immuunsysteem is sterk afhankelijk van deze andere systemen, met name het spijsverteringsstelsel.
“Onderzoek wijst uit dat tussen de 70 en 80 procent van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt en ons beschermt tegen ziekten door te reageren op vreemde bacteriën die zij als een bedreiging zien en deze elimineren“, zegt Stefan Weitz, CEO en mede-oprichter van Jetson.
De kwaliteit van je immuunsysteem is afhankelijk van je darmgezondheid. Weitz legt uit: “De darmen en het immuunsysteem zijn als kamergenoten – wanneer men rommelig is, wordt het hele huis rommelig. Ze moeten samenwerken om de dingen onder controle te houden.“
Als je de werking van deze systemen begrijpt, snap je direct hoe een ongezonde leefstijl grote gevolgen kan hebben voor de werking van jouw immuunsysteem.
Suiker is van grote invloed op je immuunsysteem
Veel mensen denken dat af en toe een koekje bij de thee niet zoveel kwaad kan of dat ene glas frisdrank per dag. Helaas is de waarheid iets anders. Suiker raakt de cellen in ons lichaam die bacteriën bestrijden. Suiker stimuleert gistvorming in de darmen en dat kan je immuunsysteem uitputten.
Een glas frisdrank van 350 ml bevat 42 ram suiker. Die 42 gram suiker kan de immuniteit met 30 procent onderdrukken gedurende 3 uur.
Als suiker een groot deel van je dieet uitmaakt, zou je de hele dag je immuunsysteem kunnen aantasten.
Verder bevordert suiker ontstekingen in de gewrichten en andere gebieden van je lichaam.
De eerste stap die je dus zou moeten zetten om je immuunsysteem te verbeteren is het gebruik van suiker drastisch terugschroeven.
Beperk gebruik van Synthetische vitamines & mineralen
Hoewel de meeste mensen een tekort hebben aan meer of minder vitamines en mineralen, is het een slecht idee om onnatuurlijke suppletie te gebruiken. Een betere keuze zijn natuurlijke vitamines en mineralen uit natuurlijke bronnen.
Het belangrijkste blijft om te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, echter aanvullen met synthetische varianten zorgt er voor dat je er resistent voor wordt en dat je vitamines en mineralen uit natuurlijke bronnen minder goed opneemt.
Voldoende slaap
Voldoende slaap wordt heel vaak sterk onderschat. Slaap beïnvloedt elk systeem in je lichaam – van de hersenen, het hart en de longen tot de stofwisseling, de immuunfunctie, de stemming en de weerstand tegen ziekten.
Slaaptekort is DE manier om je immuunsysteem te verzwakken. Terwijl je slaapt, laat je immuunsysteem cytokines vrij die moeten toenemen als je lichaam een infectie, ontsteking of stress bestrijdt.
Slaaptekort vermindert de productie van cytokinen in je lichaam, waardoor je kwetsbaarder wordt voor ziekten.
Stress is killing voor je immuunsysteem
Als we gestrest zijn, produceert ons lichaam meer cortisol in plaats van immuun ondersteunende hormonen, zoals oestradiol, testosteron en progesteron.
Cortisol is gekoppeld aan angst, hypertensie, hartziekten, vroegtijdige veroudering, beroerte en nog veel meer.
Stress verlaagt het aantal witte bloedcellen (immuuncellen), die helpen bij het bestrijden van infecties, waardoor je meer risico loopt op virussen.
Gebalanceerd bewegen
Beweging is goed voor ons lichaam, maar sommige mensen drijven zichzelf tot het uiterste. Het is beter om te weten hoe jij je beweging in balans kunt brengen met je algemene staat van zijn.
Als jij je niet goed voelt, maar denkt dat je een training moet doorzetten, kan dit het risico op een infectie met 3-6 keer verhogen.
Aan de andere kant hebben onderzoeken aangetoond dat 20-40 minuten matige activiteit het risico op infecties van de bovenste luchtwegen met 50 procent vermindert.
Als je niet fit bent, ga dan voor minder intense activiteit, zoals wandelen of milde yoga. Die zware training kun je weer oppakken als je je fit voelt.
De basis
Het komt dus allemaal gewoon weer neer op de basis. In deze tijd worden we uitgenodigd om weer te gaan leven, zoals het ooit bedoeld was. Vanuit rust, voldoende slaap, natuurlijke voeding en natuurlijke beweging. Dat doen, waar het mensenlichaam voor gemaakt is.
Ik weet het, niet altijd even makkelijk met alles wat je tegenwoordig nodig hebt om te kunnen overleven. En toch zijn er stappen die je nu kunt zetten. Gooi het pak suiker in de vuilnisbak bijvoorbeeld en zo kun je steeds een stapje verder naar jouw ultieme gezondheid.
Heeft dit bericht je geïnspireerd en ga je ook je lichaam weer beter behandelen? Of deed je dat misschien al? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar je verhaal.
geef hieronder je reactie
Zijn we al vrienden op social media?
0 reacties