schijf van vijfVol verwachting keek ik vandaag op de website van het Voedingscentrum om de nieuwe schijf van 5 te bewonderen, in de hoop dat deze eindelijk goede voedzame adviezen zou bevatten. Tot mijn grote teleurstelling moet ik wachten tot het voorjaar van 2016. Volgens het Voedingscentrum is het samenstellen van een nieuwe schijf van 5, op basis van de nieuwe richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. een ingewikkelde tijdrovende aangelegenheid.

Voor de ongeduldige lezers, zoals ik, hebben ze wel vast een lijstje gemaakt met de richtlijnen die zullen worden verwerkt in de nieuwe schijf van 5, opgedeeld in bestaande en nieuwe richtlijnen. Als volgt:

Bestaande adviezen:

  • 200 gram groenten en 200 gram fruit
  • Volkoren graanproducten, zoals brood en pasta, in plaats van witte varianten
  • Zachte vetten en olie in plaats van boter en harde margarine
  • Niet te veel rood vlees en bewerkt vlees (inclusief vleeswaren)
  • Enkele porties zuivel per dag
  • Elke week vis
  • Minder zout
  • Minder frisdrank

Nieuwe adviezen:

  • Meer peulvruchten
  • Dagelijks wat ongezouten noten
  • Dagelijks thee
  • Gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie
  • Minder vruchtensappen
  • Liever geen alcohol

Groenten en fruit

Voldoende groenten en fruit is in basis een goed advies, alleen zou ik er wel bij zeggen dat deze van biologische afkomst moet zijn van voedingsrijke grond. Alleen groenten en fruit die op natuurlijke wijze kunnen groeien, zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en/of genetische manipulatie, kunnen ons voorzien van de vitamines en mineralen die we nodig hebben. De waterige groenten en fruit die je in de doorsnee supermarkt vindt, bevatten weinig mineralen. Hoe intenser de smaak, hoe meer mineralen.

Volkoren producten

De keuze voor volkoren producten boven witmeel producten is op zich een prima advies, echter zou het helpen als er wat dieper op ingegaan zou worden. Als je op een gemiddeld volkorenbrood in de supermarkt kijkt, dan zie je dat het voor het grootste deel uit tarwebloem bestaat en tarwebloem is niets anders dan witmeel. Ons lichaam kan daar helemaal niets mee. Wil je echt volkorenproducten eten, zal je moeten kiezen voor producten die bestaan uit tarwemeel, speltmeel of een andere meelsoort en geen bloem. Daar komt bij dat de reguliere tarwe van nu nauwelijks nog de voedingswaarde bevat, die het ooit bevatte. Er is zoveel gesleuteld aan tarwe om een grotere opbrengst te verkrijgen, dat het ons eigenlijk niet meer zoveel brengt. Vroeger bestond tarwe voor een groot deel uit eiwit, tegenwoordig voor 70% uit koolhydraten. Meer dan 20% van onze voeding bestaat uit tarweproducten, dat is belachelijk veel. Ons lichaam kan die hoeveelheid koolhydraten helemaal niet aan. Het voedingscentrum zou er goed aan doen, te adviseren om te kiezen voor granen die nog wel voedzaam zijn, zoals rogge of kamut, een hoogwaardige tarwe die nog wel barst van de voedingsstoffen en 40% meer eiwitten bevat dan ‘normale’ tarwe.

Vetten en olie

Het Voedingscentrum geeft hier aan om te kiezen voor zachte vetten en olie in plaats van harde vetten. Waarschijnlijk heeft het Voedingscentrum hier de intentie om ons te waarschuwen voor transvetten, die inderdaad bijzonder ongezond zijn. Transvetten zijn van oorsprong vloeibare vetten die worden verhit en gehydrogeniseerd, zodat ze gaan stollen. Door deze bewerking wordt het een chemisch goedje waar je heel ver vandaan wilt blijven.

Helaas geeft het Voedingscentrum op haar site ook aan dat roomboter en kokosolie (harde vetten), niet al te vaak moeten worden gebruikt. Dit zijn juist de vetten die ons lichaam heel goed kan gebruiken. Met name roomboter van koeien die op natuurlijke velden hebben gegraasd met snelgroeiend gras, bevatten voedingsmiddelen die ons lichaam bijzonder goed kan gebruiken. In plaats van dit gezonde product, adviseert het Voedingscentrum ons te kiezen voor margarine uit een kuipje. Wist je dat margarine 1 molecuul verwijderd is van plastic? En dat er kleurstof nodig is, om deze grijze smeurie het uiterlijk van boter te geven? Grappig hè, dat we worden geadviseerd iets te eten dat kunstmatig zo wordt gemaakt dat het op iets lijkt waar we van nature voor zouden kiezen, maar wat we volgens de adviesorganen beter kunnen laten….. Kan het nog gekker?

Ja, want de zonnebloemolie waarin de meeste frituurtoko’s hun patatjes bakken, kan er helemaal niet tegen om verhit te worden en toch wordt het bestempeld als gezond vet. Door verhitting wordt dit vet onstabiel en gaat daardoor giftige stoffen afgeven. Wat mij betreft gaan we gewoon weer lekker frituren in ossenwit en gebruiken we olijfolie voor in de sla. De rest van de plantaardige oliën, laat ik lekker staan, op kokosolie na.

Rood vlees en bewerkt vlees

Vermoedelijk geïnspireerd door de World Health Organisation, die rood vlees en bewerkt vlees op de zwarte lijst van voedingsmiddelen heeft geplaatst. Ik heb er pas een artikel over geschreven. Eet gewoon lekker je vlees, maar wel van gezonde dieren en zonder kunstmatige toevoegingen. Hier vind je het artikel.

Enkele porties zuivel per dag

Perfect advies, als ze volle rauwmelkse zuivel bedoelen van koeien die een goed bestaan hebben, veel buiten zijn, grazen op groene velden met snelgroeiend gras en gewoon hun horens nog hebben. Gezonde blije koeien, leveren gezonde melk.

Helaas wordt het gezonde effect van melkproducten teniet gedaan door de processen die het ondergaat. Uit hygiënisch oogpunt wordt melk gepasturiseerd. Dit zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood, maar hier gaan ook belangrijke vitamines mee verloren. Na het pasturiseren, wordt de melk gehomogeniseerd. Dit betekent dat de melk onder hoge druk door kleine gaatjes wordt geperst. Hierdoor worden de vetbolletjes erg klein en gaat het vet niet meer bovenop de melk drijven. Leuk voor de verkoop, maar niet zo goed voor ons lijf. Pasturisatie en homogenisatie zorgen voor allergische reacties op melk.

Daarnaast zijn de meeste zuivelproducten die je in de supermarkt kunt vinden, gemaakt van magere of halfvolle melk. Om de voedingsstoffen uit melk te kunnen opnemen (waaronder calcium en fosfor), heeft ons lichaam de zogenaamde Activator X nodig die voorkomt in botervet. In halfvolle en magere melk is dit botervet nauwelijks meer aanwezig, waardoor we niet in staat zijn de voedingsstoffen op te nemen.

Elke week vis

Ja, goed idee. Met name kleine vette vissen. Die bevatten relaties weinig gifstoffen en veel gezonde vetten. Ik zou zelf meerdere keren per week vis adviseren.

Minder zout

Als het Voedingscentrum bedoelt, dat je geen gedemineraliseerd zout meer moet eten, sta ik daar helemaal achter. Maar dat lees ik nergens. Zout bevat van nature veel mineralen en spoorelementen, in precies de juiste samenstelling voor ons lichaam. In het productieproces worden deze mineralen eruit gehaald, omdat 93% van al het zout wordt gebruikt voor andere doeleinden dan voeding. Van de 7% die overblijft voor voeding, wordt 6% gebruikt als conserveermiddel en 1% wordt op de markt gebracht als keukenzout of tafelzout. Dit zout wordt gebleekt en er wordt een anti-klontermiddel toegevoegd. De jodium die er eerst uit is gehaald, wordt nu weer in synthetische vorm toegevoegd.

Als je dit zout eet, zal je lichaam zoeken naar de mineralen en spoorelementen die er van nature inzitten. Als het deze niet vindt, onttrekt het die van zichzelf. Gevolg: tekorten. Je lichaam wil dit zout zo snel mogelijk kwijt en zal je bloeddruk doen stijgen, om je nieren en blaas ertoe aan te zetten het af te drijven. Zout is geen probleem voor je bloeddruk, gedemineraliseerd zout wel! Het bizarre is dat je door dit zout ook een tekort krijgt aan natrium!

Zout nuttigen is belangrijk, ons lichaam heeft het nodig, maar dan uitsluitend volwaardig zout, zoals Keltisch zeezout en Himalayazout. Hierin zitten alle mineralen en spoorelementen die in zout horen te zitten.

Minder frisdrank

Top idee, minder of liever helemaal niet! Overigens zijn er voor de echte frisdrank liefhebbers goed alternatieven, kijk maar eens hier.

Minder vruchtensappen staat in de nieuwe adviezen. Ik denk dat het sowieso gezonder is om fruit in zijn geheel te eten, in plaats van te persen. Zo krijg je minder suikers binnen.

Meer peulvruchten

Ik vraag me af meer peulvruchten ten opzichte van wat? Hierover wordt nog geen uitleg gegeven op de website van het Voedingscentrum, dus dat wachten we dan maar af. Peulvruchten van biologische oorsprong bevatten overigens heel veel voedingsstoffen en dragen, mits goed bereid, absoluut bij aan een gezonde leefstijl. Ik heb onlangs nog een heerlijke voedzame snert gemaakt.

Dagelijks wat ongezouten noten

Ik ben benieuwd of het Voedingscentrum hier ook gaat aangeven wat de meest voedzame vorm van noten is. Rauw, geroosterd of gebrand in olie die niet zo goed reageert op verhitting. De ongezouten noten zou ik thuis wel lekker voorzien van wat Keltisch zeezout.

Dagelijks thee

Ik hoop dat het Voedingscentrum hier kruidenthee bedoelt en geen zwarte thee. Zwarte thee is namelijk helemaal niet zo gezond, dan kun je net zo goed een kopje koffie drinken.

De gefilterde koffie, daarvan ben ik erg benieuwd wat daarover geschreven zal worden.

Liever geen alcohol

Hangt er wat mij betreft vanaf wat voor alcohol. Oude stammen uit Zwitserland die nog geen toegang hadden tot de Westerse beschaving, leefden van melkproducten, roggebrood, wat groenten, fruit en vlees en ze dronken wijn van hun eigen wijngaarden. Deze mensen waren bijzonder fit. Vrouwen van 65 liepen de berg op en af met 100 kg op hun rug. Dat zie ik ons niet zo makkelijk meer doen.

De mierzoete likeurtjes en chemisch gekleurde drankjes zou ik lekker laten staan. Maar af en toe een biertje of wijntje hoeft geen probleem te zijn, maar dat is mijn bescheiden mening.

Ik zou liever het witte gif dat geraffineerde suiker heet, volledig uitbannen.

Meer informatie kon ik helaas niet vinden, aangezien de brondocumentatie van de Gezondheidsraad niet wil laden. Blijkbaar is heel Nederland nieuwsgierig en wordt de boel een beetje traag. Later meer…..

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This