azijnIn de supermarkt is een hele gang ingericht met schoonmaakmiddelen. Allerlei middeltjes met lekkere geurtjes en ze beloven allemaal dat ze de meest bizarre vlekken schoon krijgen. In tv-reclames maken ze oppervlakten schoon, waarvan je je afvraagt of er ergens in de wereld mensen zijn die zo kunnen leven. Ik heb het in ieder geval nooit zover laten komen. Maar toegegeven, er zijn dingen in huis die je nu eenmaal wat lastiger schoon krijgt, maar of je dan geholpen bent met de middeltjes waar driftig reclame voor gemaakt wordt, dat weet ik zo net nog niet.

Zelf heb ik eigenlijk niet zo heel veel schoonmaakmiddelen in mijn kast staan. Ik heb een natuurlijke wc reiniger, baksoda, natuurazijn en citronella. De reden dat ik kies voor deze natuurlijke middelen is omdat de chemische middeltjes niet zo goed voor ons zijn. Behalve dat ze slecht zijn voor moeder aarde, worden ze steeds vaker in verband gebracht met de toename van astma en kanker bij kinderen, alsmede hoofdpijn, eczeem en allergie. Verder vindt mijn dochtertje het erg leuk om mee te helpen als ik schoonmaak en ik heb liever dat ze met haar handjes in een natuurlijk sopje zit, dan eentje waar allerlei chemische stofjes in zitten. En voor de schoonmaakkracht hebben we echt niet veel anders nodig, onze oma’s maakten hun huizen blinkend schoon met niet meer dan groene zeep, soda en azijn. En zonder het te beseffen waren ze nog milieubewust ook.

Schoonmaakazijn is een wondermiddel dat heel veel andere schoonmaakmiddelen overbodig maakt en combineer je dit met baksoda, dan heb je helemaal een powerreiniger in je handen. Azijn is een perfecte ontvetter en lost tevens kalk op en daarmee is het een prima allesreiniger. Ook je ramen worden perfect schoon met een scheutje azijn in lauwwarm water. Heb je hardnekkig kalk, dan kun je dat wat je wilt ontkalken laten weken in onverdunde azijn. Als je kraan onder de kalk zit, kun je er een in azijn gedrenkt doekje omheen wikkelen en laten intrekken, waarna je de kalk er met een tandenborstel af kunt poetsen. Vieze voegen tussen je badkamertegels? Onverdunde azijn en een tandenborstel doen wonderen! Vlekken op je bank of kleed? Doekje met azijn erop en even deppen.

Wil je graag een keer je theepot schoonmaken van binnen? De bruine aanslag krijg je er heel makkelijk uit met azijn en baksoda. Je theepot was nog nooit zo mooi schoon.

Azijn werkt ook preventief tegen vlooien in huis, die kunnen absoluut niet tegen azijn. Citronella helpt weer goed tegen muggen, daarom wissel ik dweilen nog wel eens af, de ene keer azijn en de andere keer citronella. Overigens kunnen vlooien ook niet goed tegen citroen, dus Citronella werkt ook preventief.

En alsof het nog niet genoeg is, kun je azijn ook gebruiken als wasverzachter en luchtverfrisser. Azijn haalt vieze geurtjes uit stoffen, maar ook uit ruimtes waar je een bakje azijn neerzet. Je donkere en gekleurde was blijft ook mooier met azijn en het helpt je wasmachine te ontkalken. Bovendien verdwijnen de laatste zeepresten uit je was en dat is wel zo prettig voor je huid. Dus in plaats van wasverzachter, wat azijn in het bakje voor de wasverzachter en je heb er op verschillende manieren plezier van. De azijngeur verdwijnt trouwens met het opdrogen van de was, mocht je het ruiken.

Oh ja bijna vergeten: azijn werkt ook perfect als onkruidverdelger en maakt groene aanslag schoon en het is supergoedkoop! Voor minder dan 50 cent per liter kun je je hele huis schoonmaken.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This