Tijdens mijn zwangerschap at ik me ziek aan avocado’s. Ik had werkelijk geen idee waarom ik hier nou zoveel zin in had, maar ik vond het een prima verslaving voor tijdens de zwangerschap. Zo kreeg ik veel gezonde vetten binnen en waarschijnlijk ook de vitamines en mineralen waar mijn lichaam op dat moment behoefte aan had. Ik weet ook niet of het daardoor komt, maar mijn dochter eet ze ook graag. Iedere dag eet ze er een. En ik ben er blij mee. Als ze mag kiezen tussen een avocado en een een boterham, kiest ze voor de avocado.

Veel vet

Veel mensen zijn bang om avocado’s te eten omdat het dikmakers zouden zijn. Zoals ik al vaker heb aangehaald, is het niet vet dat ons dik maakt, maar suiker. Zeker het vet in een avocado is supergezond en ja, deze vrucht bevat veel vet, ongeveer 30% om precies te zijn. Ik gebruik zelf veel gezonde vetten, omdat ik weet dat het menselijk lichaam daar veel behoefte aan heeft. De avocado helpt dus goed om de verhouding van goede vetten in mijn voeding op pijl te houden.

Vitaminebommetje

Behalve vet bevat avocado veel vezels, vitamines en mineralen. Vooral het mineraalgehalte van deze vrucht is erg hoog. Ze bevat bijna drie keer zoveel mineralen als andere vruchten. De mineralen die je in dit vette vruchtje vindt zijn: kalium, magnesium, ijzer, zink, mangaan en fosfor. De vitamines die in avocado’s zitten zijn: A, B1, B2, B5, B6, B11, C en E.

Geneeskracht

Avocado’s zijn door het hoge gehalte aan vitamines, mineralen en gezonde vetten, goed voor het immuunsysteem. Ze worden daarom ook ingezet om te ondersteunen bij herstel van ziekte en operatie. Verder zou de vrucht (preventief) werken tegen osteoporose, artritis, jicht, hyperuricemie, stress, impotentie, onvruchtbaarheid, eczeem en hart- en vaatziekten. Dit laatste dus ondanks het vetgehalte of juist dankzij…..?

Vrucht met pit

Wist je trouwens dat je de pit van een avocado kunt eten? Sterker nog, het is aan te bevelen om de pit van je avocado te eten. Deze barst van de voedingsstoffen. Het is wel wat lastig om een avocadopit te eten, omdat je deze eerst zult moeten malen. Dit lukt alleen met een krachtige keukenmachine. Een minder krachtige machine kan beschadigen door de hardheid van de avocadopit. Het is makkelijker om de pit te laten drogen en dan stuk te slaan met een hamer in een keukendoek. De pit is bitter van smaak, daar moet je wel van houden natuurlijk.

Avocado smeren

Omdat een avocado zo zacht is als boter, kun je avocado ook smeren. Heerlijk op een roggecracker met peper, Keltisch zeezout en een plakje tomaat.

Daarnaast kun je er natuurlijk een heerlijke quacamole van maken. Het recept hiervoor vind je hier.

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This