Meat Delicacies, Ham, Sausage, Salami, Hot dogs, Small sausages

Dat zegt de World Health Organization (WHO). Worstjes, hamburgers, spek en vleeswaren komen op de zwarte lijst van de organisatie. Volgens de WHO verhoogt het eten van 50 gram spek per dag, de kans op darmkanker met 18%. Onder bewerkt vlees verstaat de WHO: al het vlees dat is gezouten, gerookt, gefermenteerd of op een andere manier bewerkt is.

Ook waarschuwt de WHO voor rood vlees, ondanks het feit dat de onderzoeken hiervoor minder overtuigend zijn. Rood vlees komt op de lijst: “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Volgens de dubieuze onderzoeken zou de kans op kanker met 17% toenemen als je 100 gram rood vlees per dag zou eten.

Er zouden ook verbanden zijn gelegd met maagkanker.

Als je het rapport bekijkt, dat hier te vinden is, dan zie je dat er geen directe verbanden zijn. De conclusie is getrokken op basis van de algemene stelling dat bij mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees per dag eten vaker darmkanker wordt geconstateerd dan bij mensen die dat niet doen. Daaraan wordt toegevoegd dat andere factoren ook een rol spelen.

Wat ik bijzonder vind is dat op basis van zulke vage resultaten, dergelijke conclusies worden getrokken.

Ik ben het met de WHO eens dat bewerkt vlees uit de bio-industrie kankerverwekkend is, maar dat heeft te maken met de manier waarop het vlees is ontstaan én bewerkt. Dieren in de bio-industrie worden via moderne technieken gefokt, waarbij snelle groei en hoge productie voorop staat. Er wordt geregeld gebruik gemaakt van genetische manipulatie en zelfs kloon-techniek. Vervolgens worden de dieren in veel te kleine hokken gehouden waar ze nauwelijks in staat zijn om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ze hebben geen daglicht, komen niet buiten en kunnen niet lekker liggen, rollen, grazen of wroeten. Het voer dat ze krijgen is genetisch gemanipuleerd, ze moeten immers snel groeien en GMO voer is lekker goedkoop. In de natuur zouden de dieren dit voer links laten liggen, omdat ze instinctief weten dat het niet goed voor ze is, maar in deze gevangenis hebben ze geen andere keuze dan het te eten. Door de slechte leefomstandigheden worden ze agressief naar elkaar en bijten of pikken elkaar. Dat lost de bio-industrie op door preventief staarten, tanden, snavels en horens af te knippen, zagen of te branden. Dit doorgaans zonder verdoving. Dit levert veel stress en chronische pijn bij de dieren. De snelheid waarmee de dieren groot gebracht worden zorgt voor broze botten en hartfalen. De wijze van fokken, leefomstandigheden en voer zorgen voor zieke dieren en dit lost de bio-industrie op met (preventief) antibiotica en andere medicatie. Ook de slacht verloopt doorgaans erg stressvol. Stress, ziekte en genetische manipulatie komt allemaal op je bord terecht. Zieke dieren eten, is vragen om problemen.

En dan komen we bij de bewerking van het vlees. Het vlees wordt gezouten met gedemineraliseerd zout. Als je dit zout veel eet, blijft je lichaam zoeken naar mineralen. Omdat het niet meer in het zout zit, gaat je lichaam het lenen van zichzelf, met tekorten als gevolg.

Om bijvoorbeeld vleeswaren te kunnen maken (dan heb ik het nog steeds over hetzelfde vlees uit de bio-industrie) en te bewaren wordt bijna altijd natriumnitriet gebruikt. Dit chemische conserveermiddel heeft de eigenschap om te transformeren in nitrosamine zodra het wordt vermengd met keukenzout. Ja en dat keukenzout is bijna in al het bewerkte vlees aanwezig. En nitrosamines zijn in heel veel onderzoeken al in verband gebracht met kanker. Maar natriumnitriet is volgens de schrijfster van het boekje “Wat zit er in uw eten? ” van zichzelf al kankerverwekkend. Verder kan dit stofje zorgen voor hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid en lage bloeddruk. De makers van vleeswaren kunnen in de huidige maatschappij niet zoveel zonder dit stofje, omdat vleeswaren er zonder allemaal grijs en grauw uit zouden zien. En wij consumenten zijn inmiddels zo geprogrammeerd dat vlees roze, rood of wit van kleur moet zijn.

Naast natriumnitriet wordt er in vleeswaren ook vaak gebruik gemaakt van kaliumnitriet. Kaliumnitriet is een chemisch conserveermiddel dat de eigenschap heeft het zuurstoftransport in het bloed te verhinderen en lijkt een wisselwerking te hebben met overige additieven waardoor het erg giftig en kankerverwekkend kan worden. Alleen al de verhindering van zuurstoftransport speelt kanker in de kaart. Kankercellen groeien het best in een zuurstofarme omgeving.

Alsof de verschillende conserveermiddelen nog niet genoeg gevaren opleveren, worden er in vleeswaren ook vaak zuurteregelaars, stabilisatoren en kleurstoffen gebruikt. Bijvoorbeeld E450 (kalium en natrium difosfaten, trinatriumdifosfate). Dit is een synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar die uit fosfaatzouten is gemaakt. De risico’s van het consumeren van dit stofje zijn o.a. hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen en darmstoornissen.

Smaakversterkers worden ook toegevoegd aan vleeswaren, zeker als er veel conserveermiddelen, zuurteregelaars en andere troep in zit. Die stofjes zorgen er namelijk voor dat de vleeswaren vies smaken en dat moet worden gecompenseerd met smaakversterkers. Smaakversterkers laten je dingen proeven die er niet inzitten en dingen niet proeven die er wel inzitten. Handig hè? Helaas voor ons zijn smaakversterkers levensgevaarlijk. In grotere hoeveelheden kankerverwekkend en omdat smaakversterkers ervoor zorgen dat je van het product blijft eten, zit je daarmee al gauw in een neerwaartse spiraal! Smaakversterkers worden tegenwoordig op vleeswaren vaak gistextract genoemd.

Dus mijn conclusie is dat als de WHO het heeft over vleeswaren uit de bio-industrie, dan zeg ik helemaal mee eens. Maar bewerkt vlees van gezonde dieren die op een natuurlijke manier hebben geleefd, hoeft absoluut niet kankerverwekkend te zijn. Je dag beginnen met een paar eieren van gezonde kippen en spek van een varkentje wat heerlijk buiten in de modder heeft liggen rollen en goed heeft mogen opgroeien met lekker gezond voer, daar is helemaal niets mis mee en daar krijg je echt geen kanker van. De conclusie over rood vlees is ook beschamend. Ook hier geldt: het hangt er helemaal vanaf waar het vlees vandaan komt. Van gezond rood vlees word je niet ziek.

Ik zou de WHO willen aanmoedigen om de vele chemische toevoegingen aan voeding op de lijst met kankerverwekkende stoffen te plaatsen. Die rotzooi heeft helemaal niets met voeding te maken. Ook suiker mag van mij op de lijst van kankerverwekkers. Voor ons consumenten geldt dat we gewoon weer normaal moeten gaan eten. Eerlijk voedsel zonder toevoegingen, genetische manipulatie, medicatie en pesticiden. Als wij geen letterlijke ‘kankerzooi’ meer kopen, wordt het ook niet meer gemaakt!

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This