Appels met peren vergelijken
Als de zomerzon plaats maakt voor herfstregens, dan krijgen de meesten van ons zin in pepernoten en speculaas.
Tegenwoordig kunnen we massaal aan die behoeften voldoen, aangezien de eerste pepernoten in september al in de supermarkten te vinden zijn. Maar waar komt toch die behoefte vandaan?
Ik ben ervan overtuigd dat de behoefte naar bepaalde voedselsoorten, te maken heeft met de behoefte van je lichaam aan basisstoffen, maar ook met wat de natuur te bieden heeft en je daar dus van nature naar op zoek gaat.
Pepernoten
In het najaar, bezwijken de fruitbomen bijna onder het gewicht van de vruchten die ze dragen. Het is tijd om appels, peren en pruimen te oogsten. Maar ook de druiven kunnen geplukt worden.
Hebben we in de zomer vaak veel zin in licht verteerbaar voedsel (en fruit), in het najaar hebben we van nature de behoefte om te verzamelen en ons vol te proppen.
Daarom kiezen we vaak de makkelijkste weg en grijpen we naar de pepernoten. Helaas geven die maar kort voldoening. Ze vullen wel goed en geven snelle suikers af, maar al snel zullen we merken dat we ons lichaam alleen van vulling hebben voorzien en niet hebben gevoed.
De behoefte van ons lichaam is niet vervuld en al snel zal je weer zin krijgen in zoetigheid. Als je dan vervolgens weer naar de zak pepernoten grijpt, zal het niet lang duren voordat je lichaam hetzelfde signaal afgeeft. Het enige wat je met deze visueze cirkel bereikt is dat je broeken strakker gaan zitten.
Voedzaam snoepen
Najaarsfruit doet iets anders voor ons. Behalve dat fruit een natuurlijke bron van gezonde suikers is, bevat najaarsfruit stofjes die we goed kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken.
Zo bevatten druiven het heilzame stofje OPC (oligomere proanthocyaniden). OPC is een krachtige antioxidant en is daardoor erg goed voor de huid, ogen en bloedvaten, met name als je wat ouder wordt. OPC bevordert de doorbloeding (ook bij vermoeide benen en is goed voor het bindweefsel, waaronder de vaatwanden. Zo blijven de bloedvaten soepel.
Als je druiven eet, kies dan wel voor de niet genetisch gemanipuleerde druiven. Je weet wel, degene waar de pitjes gewoon nog in zitten. Druivenpitten zijn zo waardevol voor je gezondheid. Druivenpitten en/of druivenpittenolie worden door natuurartsen voorgeschreven bij o.a. spataderen, lymfoedeem, koude handen en voeten, kuitkrampen, aambeien, trombose, bloeduitstortingen, hart-en vaatziekten, bloedvatdegeneratie, migraine preventie, weefselzwelling na operatie, excessief menstrueel bloeden, bekkencongestie en nierproblemen.
Vezels
Appels, peren, pruimen, dadels en vijgen zijn vruchten die de meeste vezels bevatten, die op gelijkmatige wijze worden verteerd.
Vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat energie zeer gelijkmatig in het bloed wordt opgenomen, waardoor schommelingen van de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Hierdoor voel je je minder snel moe. In het seizoen waarin we ons van nature al minder fit voelen, is dat natuurlijk perfect.
Peren bevatten veel vitamine C, K, koper, kalium en boron. Boron is een fytonutriënt dat calcium ondersteunt bij het sterker maken van de botten. Handig als je in de winter uitglijd.
Warmte
Koper helpt o.a. ijzer om opgenomen te worden in het bloed. Koper en vitamine C zijn goed voor het immuunsysteem. Bovendien helpt koper je om lekker warm te blijven in de winter.
Kalium is essentieel voor de controle van de bloeddruk en de gezondheid van het hart. Vitamine K heeft een belangrijke rol in het stollen van bloed. Hoe rijper de peer, hoe gezonder hij wordt. Een overrijpe peer is het gezondst, dus laat hem gerust wat langer op de schaal liggen.
Aan appels worden veel verschillende preventieve geneeskrachten toegewezen. Zo zouden appels, net als peren, phlorizine bevatten dat de botdichtheid bevordert. Verder zouden appels helpen bij preventie van astma, Parkinson, Alzheimer, stotteren, kanker, diarree en diabetes. Verder helpen ze bij gewichtsverlies en geheugenbevordering.
De pectine in appels werkt zuiverend en ontgiftend. Appels bevatten net als peren veel vitamine C wat je immuunsysteem weer helpt.
Kaneel
Ik denk dat de hydroxykaneelzuren die o.a. in pruimen voorkomen, ons doen hunkeren naar al het snoepgoed waar speculaaskruiden inzitten. Dit stofje zit bijvoorbeeld ook in spruitjes, dat een typische najaarsgroente is voor onze regio. Hydrogykaneelzuur is een sterke antioxidant.
Pruimen helpen tegen vermoeidheid omdat ze helpen het ijzer beter in je bloed te laten opnemen. Verder bevatten pruimen vitamine E, een in vet oplosbare vitamine die o.a. belangrijk is voor de weerstand en de celstofwisseling. Vitamine E speelt een rol bij het tot stand komen van rode bloedcellen en het behoud van spierweefsel. Dat is ook handig als je geen zin hebt om in de regen naar de sportschool te fietsen.
Ik ben nog niet eens volledig geweest in dit stukje over al het goeds dat najaarsfruit te bieden heeft. Kun je nagaan hoe krachtig het is.
Zie je hoe dit najaarsfruit je de herfst en winter door kan helpen? Zou de natuur het zo bedoeld hebben? En zou dat de reden zijn van ons smachten naar zoetigheid? Ik zeg: “Hup, naar de biowinkel en inslaan die peren, appels en pruimen!”
En als je dan toch bezig bent, neem dan gelijk gedroogde vijgen en dadels mee, daar heb ik nog niets over geschreven, omdat die in Nederland niet van nature groeien. Maar die zijn evenzo krachtig en heerlijk als zoet tussendoortje. Met dadels kun je een heerlijke suikervrije gevulde speculaas maken.
In mijn masterclass Je hormonen in balans vertel ik meer over hoe je voeding kunt inzetten voor je gezondheid.
geef hieronder je reactie
Zijn we al vrienden op social media?
0 reacties