Een tijdje terug ging er een bericht rond waarin werd gesteld dat een stuk chocoladetaart bij het ontbijt zou bijdragen bij het afvallen. Als je het artikel leest, dan zal je onmiddellijk opvallen dat het onderzoek dat deze stelling moet bewijzen nogal magertjes is. Ten eerste is de groep mensen erg klein en het resultaat is niet direct te koppelen aan de chocoladetaart. Jammer hê?

Eerlijk gezegd vond ik het ook erg jammer dat het niet de chocoladetaart is die je gaat helpen met afvallen. Toch zit er een kern van waarheid in het verhaal en daar wil ik je vandaag toch graag deelgenoot van maken, omdat het je leven een stuk aangenamer kan maken. Lees je mee?

Lunch als een koning

Misschien ken je de volgende uitdrukking wel: “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver”. In deze uitdrukking schuilt een heleboel wijsheid.

Op het moment dat ik dit bericht schrijf, verblijf ik met mijn gezin bij vrienden in Hongarije en zij hebben de gewoonte om tussen de middag warm te eten. Het effect van deze gewoonte is groot. Alleen het omwisselen van lunch en diner, heeft als resultaat dat we aan het einde van de dag veel minder behoefte hebben aan snaaierij. De chips blijft in de zak en de nootjes komen ook niet op tafel. Dit heeft als positief neveneffect dat zwembandjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dit komt doordat we de grootste maaltijd van de dag verschuiven naar de middag. Door in de middag een grotere voedzame maaltijd te eten, heb je de rest van de dag geen behoefte meer aan eten. Pas tegen een uur of 7 krijgen we weer trek en dan voldoet een simpele broodmaaltijd of een salade prima.

Stevig ontbijt

Dit is het effect dat de deelnemers aan het onderzoek met de chocoladetaart ook hadden. Het effect zat erin dat de chocoladetaart zo goed vulde, dat de deelnemers aan het onderzoek niet zoveel eetlust meer hadden op de rest van de dag.

Ik herken dit van een tijdje terug, toen ik met mijn gezin op een terrasje neerstreek aan Lago Maggiore (zie Wijdoenhetanders). Ted en Tess bestelden allebei een stuk taart bij de thee. Het was vroeg in de morgen en we hadden alleen wat vers fruit gegeten als ontbijt. Tess had een enorm groot stuk chocoladetaart, dat ze het graag met me wilde delen. We hadden er allebei naar hartelust van gegeten en hoewel het de lekkerste chocoladetaart was die ik ooit had gegeten, kregen we hem ook met z’n tweetjes niet op. Het stuk dat over was, hebben we mee naar huis genomen en dat hebben we de volgende dag bij de koffie opgegeten.

Voldaan gevoel

Omdat we zo vol zaten van de taart bij de koffie, waren we pas om een uur of 2 toe aan een bescheiden lunch. De rest van de dag hadden we ook geen zin in zoetigheid of andere snoeperij. Onze avondmaaltijd bestond uit een simpel soepje en dat was het voor de dag. De overgebleven chocoladetaart bleef die dag dus onaangeroerd.

De chocoladetaart die we in Italië hadden gegeten, was home made, met verse volle ingrediënten en weinig suiker. Als mijn ontbijt zou bestaan uit brood met hagelslag bijvoorbeeld, dan heb ik niet hetzelfde effect, omdat de ingrediënten niet vol en voedzaam zijn. Dan heb ik na een uur weer honger en vraagt mijn lichaam om nog meer zoetigheid.

Stop de behoefte om te snaaien

Als je dus iemand bent die ervan houdt om te snaaien, dan doe je jezelf een plezier om ‘s morgens of ‘s middags een flinke voedzame maaltijd te eten, afhankelijk van het moment waarop jij de meeste behoefte hebt om te snaaien. Ben je iemand die halverwege de ochtend al naar koekjes grijpt, dan is een stevig ontbijt voor jou wellicht de oplossing. Heb jij juist last van het bekende 4-uur dipje en ben je niet zo een fan van ontbijten, dan is een stevige lunch een goed idee.

En als je iemand kent die een stevige voedzame chocoladetaart kan bakken, dan zou jij maar zo degene kunnen zijn die gaat afvallen door te ontbijten met chocoladetaart. Och, laat ik nou een lekker recept voor je hebben…..

Eet smakelijk 😉

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This