Sinds ik een moestuin heb, leer ik steeds meer over wat je wel en niet kunt eten. Maakte ik me 10 jaar geleden nog druk om paardenbloemen in mijn tuin, nu gaan ze gewoon in de thee of door de sla. Heerlijk, voedzaam en heilzaam. En zo kom ik steeds meer leuke dingen tegen in mijn tuin, waar ik iets mee kan.

Wellicht heb je een paar dagen geleden ook mijn blog gelezen over de klimop die je kunt gebruiken als wasmiddel en shampoo. Ik moet zeggen dat scheelt een hoop snoeiwerk als je steeds wat blaadjes plukt om je waszakje te vullen. Bovendien ben je weer lekker in beweging en daar ben ik ook wel een voorstander van: op een natuurlijke manier bewegen.

Chlorofyl uit eigen tuin

Tegenwoordig ga ik ‘s-morgens direct na het opstaan de tuin in om wat bladeren te plukken van mijn broccoli planten. Die rijzen werkelijk de pan uit of eigenlijk mijn border uit, dus die mogen wel wat gesnoeid worden en het leuke is: je kunt de bladeren ook eten. Je zou ze kunnen roerbakken of in een stamppot verwerken. Ik kies er voor om er in de vroege morgen een groentesapje van te maken. Vers uit eigen tuin. Knalletje groen, dus heel veel chlorofyl en dat is heel erg gezond voor het menselijk lichaam. Van chlorofyl is bekend dat het het lichaam helpt beschermen tegen kanker, dat het je lichaam helpt zichzelf te reinigen, met name de lever en dat het het wondgenezingsproces ondersteunt. Bovendien verbetert chlorofyl je stofwisseling en helpt het je om slank te worden of te blijven. Alsof dat nog niet genoeg is: chlorofyl helpt ook je huid te beschermen en heb je last van een koorstlip? Regelmatig chlorofyl binnen krijgen, zorgt ervoor dat die niet meer opspeelt.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een duur flesje chlorofyl in de winkel te kopen, maar als het in je eigen tuin groeit is dat wellicht zonde. En dus ga ik er iedere morgen bij het krieken van de dag op uit om mijn mandje te vullen met broccoli bladeren en andere blaadjes uit de moestuin. Even wassen, door de sapcentrifuge en ik heb een puur drankje waar je direct een enorme berg energie van krijgt. De pulp die overblijft is perfect voor op de composthoop. Vind je dit teveel werk en heb je daar geen zin in, kun je ook gewoon veel biologische groene groenten eten.

Wortelloof

Waar ik ook achter kwam toen ik lekker in mijn tuintje aan het wroeten was, is dat je wortelloof kunt eten. Ook zo een super groen groentje wat heel veel voedingsstoffen bevat. Zo kun je hele lekkere soepjes maken van wortelloof, zoals deze soep.

Naast wortelloof, kun je ook bietenloof eten. Ook daar heb ik een heerlijk soepje van gemaakt, alleen nog niet het recept van online gezet. Dat doe ik ergens deze week. Dat was een probeersel wat per ongeluk heel lekker werd en waarvan ik niet meer weet wat ik er precies in heb gedaan.

Overvloed

De moestuin leert me ook dat we leven in een wereld van overvloed. Van de planten die sperziebonen gaven, heb ik 6 kg sperziebonen mogen plukken en de rest van de boontjes gaven zaad voor volgend jaar. Eenmaal een moestuin hoef je dus nooit meer groenten te kopen als je dat niet zou willen. Wat scheelt dat een hoop geld en het zet me tegelijk ook aan het denken, want waarom schoffelen we niet wat perkjes om tot moestuintjes waar de hele buurt van kan eten. Mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar die het wel moeilijk hebben zouden hier enorm mee geholpen zijn. Hebben we echt zoveel eikenbomen met processierupsen nodig of gaan we meer appel- en perenbomen planten bijvoorbeeld? Ik zie er wel wat in. Jij ook?

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This