Een aantal mensen in mijn omgeving houden niet van water en drinken het dus ook niet. Ze drinken liever koffie, thee, limonade, melk, bier, wijn en frisdrank. Ik vraag me wel eens af hoe lang deze mensen geleefd zouden hebben in de oertijd, toen er nog niet veel anders te drinken was dan water. En ik vraag me af wat voor effect dit op lange termijn op het lichaam heeft.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt geadviseerd om iedere dag voldoende water te drinken. De hoeveelheid water die je zou moeten drinken is afhankelijk van een aantal dingen, zoals je leeftijd, de hoeveelheid stress in je leven, het weer, je voeding en ook wat voor type spijsvertering je hebt. Het gaat hier dus om water zonder iets erin en nee, kruidenthee telt ook niet mee. Gewoon water!

Water is na zuurstof de belangrijkste levensbehoefte van de mens. We bestaan voor meer dan 70% uit water, dus is het essentieel om regelmatig water tot je te nemen om in balans te blijven. De Ayurvedische leer zegt dat het slim is om water 10 minuten te koken alvorens het te drinken. Je mag het warm of op kamertemperatuur drinken. Door het koken zou water worden verrijkt met meer energie. De kwaliteit van het water wordt als het ware fijner, waardoor het je lichaam beter kan reinigen, een van de belangrijke functies van water. Doordat je water drinkt met meer energie, helpt het ook tegen vermoeidheid.

Mensen die voldoende water drinken, hebben minder last van spijsverteringsproblemen en hebben een mooiere huid. Als je wilt afvallen is het ook belangrijk om voldoende water te drinken, zodat je lichaam ook in staat is om afvalstoffen die vrijkomen tijdens het afslankproces, af te voeren.

Je dag beginnen met water

Door je dag te beginnen met een groot glas water (liefst 2), geef je je lichaam een enorme voorsprong. Water drinken op je nuchtere maag, heeft de volgende voordelen:

  • Je metabolisme wordt onmiddellijk gestart en als je kiest voor lauw water, dan gaan je darmen ook direct aan het werk.
  • Je lichaam wordt gestimuleerd om nieuwe lichaamscellen aan te maken
  • Het helpt je lymfesysteem in balans te houden. Je lymfesysteem is het systeem dat je beschermt tegen indringers van buitenaf, erg belangrijk dus
  • Helpt je lever om zichzelf te reinigen

Citroen of limoen in je water

Je eerste glas water, mag je trouwens wel voorzien van een smaakje, namelijk citroen of limoen. Door een halve citroen of limoen uit te knijpen boven je eerste glas water, geef je je lichaam een heerlijk verfrissende boost. Citroenen en limoenen (van biologische afkomst) bevatten heel veel energie en dat neem je dan onmiddellijk tot je. Bovendien bevatten citroenen en limoenen veel vitamine C, wat goed is voor je immuunsysteem. Ze hebben een gunstig effect op je gewicht, stimuleren het lichaam zich te reinigen, zorgen voor een frisse adem en stimuleren je spijsvertering. Een goede aanvulling dus op je glaasje water.

Andere drankjes

Natuurlijk kun je gedurende de dag ook andere dranken drinken, alhoewel ik je niet adviseer om frisdranken te drinken. Ik kies zelf liever voor kruidenthee en zelfgemaakte ijsthee van gember, limoen, honing en water.

Translate »